Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λιγότερη υποκρισία κ. Πρόντι

Ρεσιτάλ υποκρισίας και κυνισμού επιδεικνύει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, που εγκαινιάζει σήμερα Σάββατο την έκθεση φωτογραφίας του Ισπανού φωτογράφου Φερνάντο Μολέρες. Θέμα της έκθεσης είναι: «Μικροί σκλάβοι, εργαζόμενα παιδιά». Η έκθεση μάλιστα θα γίνει στην γκαλερί του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στον Τύπο για την έκθεση φωτογραφίας, αποτυπώνονται οι άσχημες συνθήκες εργασίας των παιδιών, η εκμετάλλευση που υφίστανται όχι μόνο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά και στον «αναπτυγμένο» δυτικό. Σήμερα στην ΕΕ εργάζονται 5 εκατ. παιδιά, η πλειονότητα των οποίων εμπλέκεται στην πορνογραφία, το εμπόριο ναρκωτικών και τον σεξουαλικό τουρισμό.

Αλήθεια πόση υποκρισία και θράσος χρειάζεται ο κ. Πρόντι για να «ξεχάσει» ότι η ΕΕ των πολυεθνικών ευθύνεται για το φαινόμενο και της παιδικής εργασίας και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Δεν είναι το ίδιο πολυεθνικό κεφάλαιο που απομυζά και τους λαούς της Ασίας και της Αφρικής, όπου στη μεν πρώτη η παιδική εργασία ανέρχεται σε 61% και στη δεύτερη σε 32%;

Ποιος άραγε ευθύνεται για τα 18 εκατ. ανέργων, για την περιθωριοποίηση των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών του χωριού και της πόλης; Ποιος ευθύνεται για την πλήρη υποβάθμιση της ζωής τους, για την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας; Ποιος ευθύνεται για την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση, για την υποβάθμιση των σπουδών, για τις διακρίσεις σε βάρος των ξένων εργατών; Ποιος ευθύνεται για τη γενοκτονία σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας και των αγέννητων ακόμα γενεών; Ποιος ευθύνεται για το ραδιενεργό έγκλημα σε βάρος των βαλκανικών λαών;

Καθόλου λιγότερη δεν είναι η υποκρισία του κ. Γιόχαν Βαν Ρενς, διευθυντή του CEDEFOP, ενός οργανισμού που στοχεύει στο να παραχθεί ένας στρατός μισοκαταρτισμένων - απασχολήσιμων, που θα είναι έρμαιο στην ασυδοσία του κεφαλαίου. Τα παιδιά των απασχολήσιμων και των ανέργων είναι τα πρώτα θύματα της παιδικής εκμετάλλευσης.

Χωρίς αιδώ φέρεται να δηλώνει: «Οι εικόνες μας καλούν να αναζητήσουμε το γιατί» και προσθέτει «τα παιδιά πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν και να αρχίσουν να μαθαίνουν. Μόνο έτσι θα σπάσει ο κύκλος της φτώχειας». Οχι, ο κ. Ρενς δεν έτυχε να ακούσει ότι για να πάψουν τα παιδιά να δουλεύουν, δεν πρέπει να υπάρχει φτώχεια!..

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του κογκρέσου των Συνδικάτων Βρετανίας, προκύπτει πως 485.000 μαθητές είναι αναγκασμένοι παράλληλα να δουλεύουν και ο ένας στους δέκα «κάνει κοπάνα» από το σχολείο για να μπορέσει να εργαστεί.

Η έρευνα διαπιστώνει, φυσικά, ότι τα παιδιά αυτά είναι πολύ κουρασμένα για να ασχοληθούν με τα μαθήματα και έχουν χαμηλές επιδόσεις.

Το κογκρέσο των Βρετανικών Συνδικάτων παρατηρεί ότι όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που εφαρμόστηκαν την τελευταία 4ετία, είχαν μηδαμινή επίδραση στη μείωση της παιδικής εργασίας.

Ομως, ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη Βρετανία, στη μητρόπολη του νεοφιλελευθερισμού (οικονομικού και εκπαιδευτικού) καθόλου τυχαίο δεν είναι.

Ο κ. Πρόντι και ο κ. Ρενς πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα εκτός από χώρα της φιλοξενίας είναι και χώρα του μέτρου και του φιλότιμου. Επομένως, μπορούμε να τους διαμηνύσουμε, με πολλούς τρόπους, ότι λιγότερος κυνισμός και υποκρισία δε βλάπτουν.

Υ.Γ. Για τον καλλιτέχνη Φ. Μολέρες, τι να πούμε; Αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του πώς το κεφάλαιο - μέσω των κυκλωμάτων διακίνησης - μπορεί να οικειοποιείται το έργο επιστημόνων και καλλιτεχνών ανεξάρτητα και ερήμην ίσως των προοδευτικών προθέσεών τους.


Θανάσης ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ
Μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ