Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι προτάσεις...

Με τον κ. Αλεξ Ρόντο, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν λίγες μέρες, όταν δημοσιοποιήθηκε εισήγηση του κ. Ρόντου, προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, όπου ο πρώτος σημείωνε - σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ - ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ομοσπονδιοποίηση ή καντονοποίηση της χώρας, σε συγκρότηση ισχυρών τοπικών κυβερνήσεων και αποκέντρωση εξουσιών, κλπ., κλπ. Το έγγραφο είδε το φως της δημοσιότητας και στα Σκόπια και, βέβαια, προκάλεσε έντονη δυσφορία. Πολύ περισσότερο, γιατί έφερε τον τίτλο «Κατάσταση στην ΠΓΔΜ - non paper Κερίμ (σ.σ. ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ) - ελληνικές εισηγήσεις». Υπονοώντας, δηλαδή, ότι οι προτάσεις αυτές ή ορισμένες τουλάχιστον έχουν και την έγκριση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ.

Τις προάλλες, λοιπόν, που ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα Σκόπια, ρωτήθηκε για το έγγραφο αυτό και «κατάπιε» τη γλώσσα του. «Πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο που αφορούσε εμένα τον ίδιο και τους συμβούλους μου στο υπουργείο. Δεν είχε να κάνει ούτε με δικές σας προτάσεις ούτε με δικές μας», απάντησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Το γεγονός, όμως, πως το έγγραφο περιείχε προτάσεις συνεπάγεται ορισμένα ερωτήματα: Τινος ήταν οι προτάσεις αυτές; Τυχαία οι προτάσεις αυτές συμπίπτουν με αντίστοιχες, που προωθούνται από ορισμένους κύκλους του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ; Και, τέλος πάντων, πόσες «γκάφες» θα χρεωθεί - τυπικά τουλάχιστον - ο προαναφερόμενος σύμβουλος, για να πάρει τα πρέποντα μέτρα ο πολιτικός του προϊστάμενος;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ