Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
Το «άνοιγμα στην κοινωνία» κόλλησε ... στον Σουφλιά
  • Με ναυάγιο κινδύνευε το συνέδριο, που δεν έχει να προσθέσει τίποτα στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της ΝΔ
  • Το προσκλητήριο προς τον Γ. Σουφλιά περιέσωσε τα προσχήματα για τη σύγκλησή του

Συνέδριο εσωκομματικής κατανάλωσης και τόνωσης του ηθικού των στελεχών, χωρίς όμως να μπορεί να περάσει κάποιο ευκρινές και ιδιαίτερο μήνυμα προς το λαό, φαίνεται ότι θα αποδειχθεί το 5ο Συνέδριο της ΝΔ που ξεκίνησε χθες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κ. Καραμανλής αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει από το μανίκι τον άσο της ανοιχτής πρόσκλησης προς τον Γ. Σουφλιά να επιστρέψει στη ΝΔ.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι το συνέδριο έγινε ουσιαστικά για να γίνει αυτή η πρόσκληση, με την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να αντλήσει πολλαπλά οφέλη και κυρίως να δημιουργήσει την εικόνα ότι συσπειρώνει το σύνολο της κεντροδεξιάς και με ενισχυμένη τη θέση της προχωρεί σε ανοίγματα προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Στις πρώτες φράσεις της ομιλίας του, ο Κ. Καραμανλής έριξε το «πυροτέχνημα» εκτός κειμένου. Κάνοντας έμμεσα την αυτοκριτική του, είπε ότι «οδυνηρές αποφάσεις μιας φορτισμένης περιόδου με βαραίνουν ακόμα», και πρόσθεσε: «Ο Σουφλιάς όμως - και τότε και τώρα - είναι πιστός στις αρχές της παράταξης». Αφού διαπίστωσε ότι είναι αδιανόητο το παρελθόν να σκιάζει το μέλλον, τόνισε ότι «οφείλουμε και πρώτος εγώ να υπερβούμε το παρελθόν και γι' αυτό λέω απερίφραστα ότι θέλουμε δίπλα μας τον Γ. Σουφλιά». Του υποσχέθηκε, μάλιστα, ρόλο πρωταγωνιστή στον αγώνα σήμερα και αύριο. Αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν γνωστό πώς θα αντιδράσει ο Λαρισαίος πολιτικός στο προσκλητήριο, ωστόσο στελέχη της ΝΔ άφηναν να εννοηθεί ότι πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη η καταφατική απάντησή του, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει, έλεγαν, να έχει κάνει κάποια προσυνεννόηση μαζί του.

Ο Κ. Καραμανλής εμφάνισε, άλλη μια φορά, το κόμμα του στα πρόθυρα της εξουσίας, ενωμένο και απαλλαγμένο από την εσωστρέφεια, και άρα είναι περισσότερο έτοιμο για την εξουσία. Ετσι, το μόνο μήνυμα που στέλνει είναι ότι η ΝΔ περιμένει τη σειρά της για την εξουσία, ενώ δεν παύει να δηλώνει έτοιμη να «δώσει στον τόπο μια αποτελεσματική και δημιουργική κυβέρνηση μακράς πνοής», εννοείται προς τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Το «όραμα» που προβάλλει δεν είναι τίποτα περισσότερο από το νεοφιλελεύθερο δόγμα «ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ομιλία του, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πείσει τους συνέδρους ότι έχει κάποιο νόημα το συνέδριο και επιχειρώντας να προλάβει τυχόν αμφισβητήσεις υποστήριξε ότι «δεν είναι συνέδριο ρουτίνας» ή ότι «δεν είμαστε εδώ για να καταγράψουμε εσωκομματικές ισορροπίες». Είναι, είπε, ένας τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού, πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο Κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να βρει κάποιους σοβαρούς λόγους, που να διαφοροποιούν την πολιτική του κόμματός του από αυτήν της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, δεν έκανε καν τον κόπο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, αυτό που θέλει είναι να παραπλανήσει τις λαϊκές μάζες και να εφαρμόσει την ίδια νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Εξάλλου, η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ήταν ότι «η κοινωνία έχει κουραστεί από μια γερασμένη κυβέρνηση και από έναν κουρασμένο πρωθυπουργό που ρίχνει τις δικές του ευθύνες σε κουρασμένους συνεργάτες του». Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε βάρος έδωσε στο να εμφανίσει το κόμμα του «πρωτοπόρα και προοδευτική δύναμη», ακριβώς για να δημιουργήσει κάποια αντίθεση στα λόγια με το «καθεστωτικό» ΠΑΣΟΚ, με το οποίο όμως από κοινού εφαρμόζουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Αναμάσησε ακόμα τα περί κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών και ανοίγματος στην κοινωνία, προκειμένου να πείσει ότι το κόμμα του μπορεί να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες και, μάλιστα, εκείνους που «έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Προσδιορίζοντας την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, είπε ότι «είμαστε η παράταξη της φιλελεύθερης επιλογής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του μεσαίου χώρου, είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Επανέλαβε ότι μεσαίος χώρος «σημαίνει μέτρο και μετριοπάθεια» και, τελικά, είναι «ο χώρος συνάντησης όλων των σύγχρονων ρευμάτων της κοινωνίας». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, εμφάνισε ως λαϊκή απαίτηση «να λειτουργούμε σαν γροθιά» και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ρόλοι για όλους. Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά, περιορίστηκε να δηλώσει ότι το ζητούμενο είναι οργανωτικά σχήματα «που σήμερα θα αποτελέσουν όχημα για την εκλογική μας νίκης και αύριο θα στηρίξουν το κυβερνητικό έργο μας». Δεν ανέφερε, ωστόσο, κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Καταλήγοντας, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών, λέγοντας ότι «είμαστε η αυριανή κυβέρνηση του τόπου, είμαστε δύναμη εμπιστοσύνης, κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πορεία της».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Υπέρμαχος της ενότητας και σίγουρος για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης, χωρίς, ωστόσο, να παραλείψει να αφήσει κάποιες αιχμές σε βάρος της ηγεσίας και να προβάλει τις «δικές του» απόψεις. Εκτίμησε ότι η ΝΔ βαδίζει με βεβαιότητα προς την εξουσία, αλλά πρόσθεσε ότι «η εξουσία δε θα πέσει στα χέρια μας σαν ώριμο φρούτο». Επισήμανε ακόμα με νόημα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι η εμπιστοσύνη του λαού δεν είναι αυτονόητη και κερδίζεται με έργα, ενώ αναφερόμενος έμμεσα στο κόμμα Αβραμόπουλου είπε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται μεσσίες. Επανέλαβε ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει πολυσυλλεκτικό κόμμα με περισσότερη εσωκομματική δημοκρατία και σύνθεση των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν στους κόλπους της, ενώ δήλωσε «παρών» στο προσκλητήριο «ανόρθωσης και αναγέννησης». Υποστήριξε ότι τα πράγματα σήμερα είναι καλύτερα για τη ΝΔ σε σχέση με την εποχή της κυβέρνησής του, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, έχει δικαιωθεί σήμερα στη συνείδηση του ελληνικού λαού η πολιτική της ΝΔ και η πλειοψηφία του λαού ζητά αποκρατικοποιήσεις! Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, υποστήριξε ότι «ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ο αλβανικός εθνικισμός» και πως «το αντίδοτο σήμερα σ' αυτόν είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής Σερβίας»!

Ο Εβερτ

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι αυτό το συνέδριο θα το θυμούνται τα στελέχη της ΝΔ ως αφετηρία για τη νίκη της ΝΔ, ενώ υποστήριξε ότι η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα ψηφιστεί από τους περισσότερους. Κάλεσε όμως τα στελέχη να απογοητεύσουν τον κόσμο με την εσωστρέφεια. Υποστήριξε το προσκλητήριο προς τον Γ. Σουφλιά, καλώντας τον με τη σειρά του «να πει το μεγάλο ναι» και επισημαίνοντας ότι από εδώ και πέρα αυτός θα φέρει τη μεγάλη ευθύνη. Προεξόφλησε όμως ότι θα πει το ναι «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Τέλος, ο Γ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε συστράτευση «σε μια δυναμική αντιπολίτευση, με συνέπεια στις ιδεολογικές αρχές μας, που θα μας καθιστά τη μόνη αξιόπιστη λύση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ