Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΡΕΠΠΑΣ
Ανταλλαγές δηλώσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Με ανταλλαγές δηλώσεων μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Α.Τσοχατζόπουλου, και του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, συνεχίστηκε και χτες η κόντρα που ξέσπασε στους κόλπους της κυβέρνησης γύρω από το θέμα των περικοπών στα εξοπλιστικά προγράμματα, στο όνομα της ενίσχυσης της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης και ενώ αναμένεται ο πρωθυπουργός να δώσει μια ακόμα, ανάλογου είδους με την προχτεσινή μετά την Κυβερνητική Επιτροπή... «παράσταση κοινωνικής ευαισθησίας, ενδεχομένως την επόμενη Πέμπτη, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, θα εξαγγείλει μέτρα «κοινωνικής πολιτικής»...

Σε ό,τι αφορά την προχτεσινή «κόντρα» (σ.σ: την οποία φυσικά ο Δ.Ρέππας διέψευσε), χτες δόθηκε νέα διάσταση. Ετσι από τη μια ο Α.Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για «ανορθόδοξο τρόπο», με τον οποίο ελήφθη η απόφαση από την Κυβερνητική Επιτροπή και ζητάει σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ από την άλλη ο Δ. Ρέππας, αν και αρνείτο ότι υπήρξε «καυγάς» στην Κυβερνητική, έλεγε για «ορθή απόφαση» και απαντούσε στον υπουργό Αμυνας ότι δε χρειάζεται σύγκληση του ΚΥΣΕΑ το οποίο απλώς «εξειδικεύει» τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε χτεσινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προσπάθησε αρχικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι στην πολιτική ασφάλειας εντάσσεται και η κοινωνική πολιτική! «Κοιτάξτε, είπε, είναι και αυτός ένας τρόπος, νομίζω, να προωθήσει κανείς την ασφάλεια. Διότι η ασφάλεια, στην έννοια και στη βάση αυτήν που συζητούμε εδώ, δεν έχει, πλέον, αποκλειστικά στρατιωτικό χαρακτήρα. Εχει σκοπό να στηρίξει γενικότερα τις ανάγκες του ανθρώπου, τις ανάγκες της κοινωνίας, τον άνθρωπο στην περιφέρεια. Αρα λοιπόν, η ασφάλεια, στο βαθμό που δοκιμάζεται στην πράξη, έχει την υποχρέωση να στηρίξει και τις κοινωνικές ανάγκες και την περιφερειακή ανάπτυξη και τις ανάγκες που υπάρχουν ανά πάσα στιγμή σε όλη την Ελλάδα».

Μάλιστα τη... στροφή της κυβέρνησης θέλησε να την παρουσιάσει σαν δική του έμπνευση. «Η κοινωνική πολιτική αποτελούσε -όπως και εγώ επανειλημμένα έχω τονίσει- βασικό στοιχείο των δεσμεύσεων της πολιτικής μας από την πρώτη μέρα μετά τις τελευταίες εκλογές. Το ότι φτάσαμε στο σημείο σήμερα να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει οικονομικό έλλειμμα, για να αντιμετωπίσουμε την υλοποίηση αυτής της κοινωνικής πολιτικής, έχει μια σημασία. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Και χαίρομαι, διότι, έστω και με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο, με την προσπάθεια περικοπής δαπανών από τα προγράμματα διαφόρων υπουργείων, θα αντιμετωπίσουμε την προτεραιότητά μας, δηλαδή, την ανάγκη υποστήριξης του ανθρώπου με την κοινωνική πολιτική και την περιφερειακή ανάπτυξη». Ο υπουργός Αμυνας κατέληξε: «Τώρα, όσον αφορά τα θέματα της άμυνας και ασφάλειας, αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η πολιτική ασφάλειας και άμυνας της χώρας μας είναι σταθερή και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερή πολιτική που θα υλοποιηθεί από εμάς».

Ο Δ. Ρέππας στις χτεσινές δηλώσεις του είπε ότι «είναι ορθή η απόφαση, γιατί ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας, διασφαλίζει και αναβαθμίζει την κοινωνική συνοχή που είναι στοιχείο ισχύος μιας κοινωνίας, μιας χώρας». Και συμπλήρωσε: «Επίσης, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Αναφορικά με το αίτημα του Α.Τσοχατζόπουλου για σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Τύπου είπε: «Η Κυβερνητική Επιτροπή είναι το Οργανο στο οποίο λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις. Το ΚΥΣΕΑ, βεβαίως, έχει τις δικές του αρμοδιότητες και στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση θα κάνει τις επιλογές του για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Ο προϋπολογισμός, η δημοσιονομική πολιτική, οι δαπάνες που προγραμματίζονται για διάφορους τομείς, αποτελούν αντικείμενο που απασχολεί την κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο και ιδιαιτέρως την Κυβερνητική Επιτροπή, όχι το ΚΥΣΕΑ. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής, το ΚΥΣΕΑ καλείται να εξειδικεύσει, για θέματα της αρμοδιότητάς του, το πώς θα διατεθούν, φερ` ειπείν τα χρήματα που έχουν αποφασιστεί από ένα άλλο κυβερνητικό όργανο, για το χώρο της εθνικής άμυνας».

Συνάντηση Σημίτη - Β. Παπανδρέου

Για ανάγκη περιορισμού των δαπανών από όλους, όσοι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν..., μίλησε η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, εξερχόμενη χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει περικοπή δαπανών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Τα χρήματα που πάνε στην τοπική Αυτοδιοίκηση - είπε - προβλέπονται από το νόμο».

Εκείνο, όμως, που δεν είπε είναι, πως πρόκειται για τόσο μικρά ποσά σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν οπότε δεν υπάρχει και δυνατότητα περικοπής. Πάντως, η υπουργός μίλησε για «μια υπέρβαση στις ανάγκες χρηματοδότησης για τους ολυμπιακούς αγώνες» και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν αυτά τα χρήματα, αλλά και να περιοριστούν κάποιες άλλες δαπάνες τις οποίες δεν προσδιόρισε.

Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση της υπουργού με τον πρωθυπουργό έγινε μια μέρα μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για «εξοικονόμηση» πόρων που θα προέλθουν και από τους τομείς της ΤΑ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ