Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Ερευνούν τα αποτυπώματα στο «στικάκι»

Με το «άνοιξε - κλείσε» των αρχείων ασχολήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση

Στοιχεία για το πόσες φορές ανοίχτηκε το «στικάκι», στο οποίο αντέγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου το CD (που έχει χαθεί) με τη λίστα Λαγκάρντ, έστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, μετά από σχετική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «στικάκι» ανοίχτηκε οκτώ φορές από τέσσερις διαφορετικούς χρήστες και ανοίχτηκαν συνολικά 58 αρχεία.

Η αντιγραφή του έγινε στις 8 Ιούλη 2011 και είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα εκείνη είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με θέμα τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο Ε. Βενιζέλος, ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης και άλλοι παράγοντες. Το «στικάκι» ανοίχτηκε και πριν τις 8 Ιούλη, αλλά και μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Εχουν εντοπιστεί οι κωδικοί των τεσσάρων ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα γίνει έρευνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα που τους χειρίστηκαν. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου που λείπουν από τη λίστα, δεν υπάρχουν άλλες διαφορές ανάμεσα στα αρχεία που περιλαμβάνονται στο αυθεντικό CD που έστειλαν οι γαλλικές αρχές και στο αντίγραφο της λίστας που είχε το «στικάκι».

Σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά Βενιζέλου, ο ίδιος, όταν μαθεύτηκε η ιστορία (υπενθυμίζεται ότι είχε πάρει μαζί του το «στικάκι» όταν έφυγε από το υπουργείο), έδωσε εντολή στους βοηθούς του να ψάξουν να βρουν αν υπάρχουν στικάκια. Την 1η Οκτώβρη το «στικάκι» άνοιξε για ένα λεπτό, για να διαπιστωθεί ότι είναι το επίμαχο και την επομένη, πριν σταλεί στου Μαξίμου, άνοιξε για πενήντα δευτερόλεπτα.

Πάντα κατά τον Ε. Βενιζέλο, τον Ιούλη του 2011, όταν το είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, φαίνεται να ανοίχτηκε από έναν υπολογιστή στο υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη θέση που εξαρχής διατύπωσε το ΚΚΕ, ότι με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, την ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων και των καταθέσεων και χωρίς να αρθούν τα κάθε είδους τραπεζικά και επιχειρηματικά απόρρητα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί άκρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ