Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Χωρίς πάτο οι κατώτατοι μισθοί

Προβάρουν τις αντιλαϊκές κρεατομηχανές. Αυτόματος μηχανισμός συμπίεσης για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

Η παραπέρα διάλυση των μισθών σε επίπεδα «εναρμονισμένα» με τις εκάστοτε ανάγκες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων αποτελεί στρατηγική επιλογή συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεταξύ τους συμφωνιών και του μνημονίου.

Το γεγονός αυτό ομολόγησε και ο κοιναγορίτης Επίτροπος Οικονομικών Ο. Ρεν, υπενθυμίζοντας τη «δέσμευση» της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην «αναθεώρηση» του κατώτατου μισθού μέσα στο 2014, με στόχο να «βελτιωθεί και να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Ετσι, η χτεσινή προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός» είναι σκέτη πρόκληση. Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι η δήλωση του γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου δεν ήταν τυχαία ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε και ως προς τη χρονική στιγμή που ειπώθηκε ενόψει της νέας επικαιροποίησης του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», με τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν.

Στο ίδιο μήκος με τον Ρεν και το μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι θα προχωρήσουν στη «βελτίωση» του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, με «στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Χωρίς να πει λέξη για την «ταμπακέρα» στάθηκε στο αυταπόδεικτο, λέγοντας ότι «ο Ρεν δεν είπε τίποτα καινούργιο»... Μόνο που και με τις «παλιές» και με τις «νέες» διατυπώσεις, η ουσία δεν αλλάζει και αυτή είναι η επιδίωξη κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου για σταθερή και διαχρονική μείωση των μισθών και των κατώτερων, αφού αυτοί συνδέονται άμεσα με την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας. Γι' αυτό οι δήθεν «διαψεύσεις» Στουρνάρα, όπως και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, είναι σκέτη παραπλάνηση.

Κριτήριο όλων οι ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας»

Αλλωστε, το «μνημόνιο - 3», προβλέπει συγκεκριμένα: «Από το α' τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτατου μισθού, με σκοπό πιθανές βελτιώσεις και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και τη μάχη της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι οι μειώσεις του κατώτατου μισθού όσο και του γενικού λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» θα είναι αλλεπάλληλες και διαδοχικές, άμεσα προσαρμόσιμες στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η διαμόρφωση του μηχανισμού αυτόματης διάλυσης είναι στην ατζέντα των προσεχών «διαβουλεύσεων» ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σε σχετικά πρόσφατη παρουσίαση στην Αθήνα ο κοιναγορίτης παράγοντας Χ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι «ο μισθός είναι συνδεδεμένος με την ανταγωνιστικότητα» και ότι υπάρχουν χώρες πιο φτωχές από την Ελλάδα, άρα και τα μέτρα πτώχευσης της λαϊκής οικογένειας δεν πρόκειται να έχουν πάτο!

Και δεν πρόκειται για την «ευελιξία» στον κατώτατο μισθό πείνας και εξαθλίωσης αλλά και για την «προσαρμοστικότητα» του ωραρίου εργασίας, το οποίο, σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να εναρμονίζεται στις «διαδικασίες παραγωγής», που με τη σειρά τους «μπορεί να ποικίλλουν διαχρονικά αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων και κλάδων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ