Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Βγάζουν στο σφυρί νησίδες και νησιά

Σε άσχετο νομοσχέδιο και με τις ψήφους των τεσσάρων κομμάτων εγκρίθηκε η απαράδεκτη τροπολογία

Το πωλητήριο στο δημόσιο πλούτο επεκτείνεται σε νησίδες και νησιά, χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή, που επιβεβαιώνει το ρόλο της σαν κόμμα του κεφαλαίου
Το πωλητήριο στο δημόσιο πλούτο επεκτείνεται σε νησίδες και νησιά, χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή, που επιβεβαιώνει το ρόλο της σαν κόμμα του κεφαλαίου
Με τροπολογία σε παντελώς άσχετη σύμβαση για την αεροπορική σύνδεση με το Κατάρ (!) η τρικομματική κυβέρνηση με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής επιχειρεί να διευθετήσει θέματα που έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση της εκποίησης ιδιωτικών και δημόσιων νησιών.

Στην τροπολογία, όπως τελικά διαμορφώθηκε, αναφέρεται ότι «για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, οπουδήποτε και αν αυτές βρίσκονται απαιτείται άδεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των Γενικών Επιτελείων. Επί δημοσίων νησίδων δεν μεταβιβάζεται η κυριότητά τους, αλλά παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις».

Πρόκειται για τροπολογία που εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης νήσων και βραχονησίδων ή την αξιοποίησή τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η τροπολογία βρήκε σύμφωνη και τη Χρυσή Αυγή, που με τον εισηγητή της δήλωσε ότι την υπερψηφίζει γιατί «η υπογραφή του υπουργού Αμυνας είναι μια καλή ασφαλιστική δικλίδα για οποιαδήποτε εκμετάλλευση, πώληση, οτιδήποτε έχει να κάνει με νησίδες και βραχονησίδες στην πατρίδα μας».

Στην παρέμβασή του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «κατά τη γνώμη μας δεν έχει μεγάλη διαφορά αν θα πουληθούν, αν θα ενοικιαστούν, αν θα υπάρχει μακροχρόνια μίσθωση, αν θα υπάρξει κοινοπραξία ανάμεσα στο δημόσιο και τους ιδιώτες εγχώριους ή αλλοδαπούς ομίλους, για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία όπως λένε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ή κάνει η κυβέρνηση». Και αυτό γιατί, όπως είπε, «όλες οι παραπάνω μορφές δεν αμφισβητούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου αλλά αντίθετα τα ικανοποιούν σε βάρος των λαϊκών αναγκών, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε ακτές, τον αιγιαλό, τα νησιά».

Με βάση τα παραπάνω υπογράμμισε: «Τι θα πει "ιδιωτικά νησιά"; Γιατί πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, ιδιωτικά δάση; Ποιος θα τα αγοράσει αυτά; Ο άνεργος ή ο εργαζόμενος; Εμείς αμφισβητούμε το δικαίωμα της πλουτοκρατίας να αγοράζει νησιά, δάση, βουνά, ακτές και αιγιαλό. Δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα, είναι περιουσία του λαού».

Σχολιάζοντας τη θέση που πήραν για το θέμα τα κόμματα της συγκυβέρνησης και η Χρυσή Αυγή, ξεκαθάρισε ότι «δεν μας προκαλεί εντύπωση που οι κατά τα άλλα υπερασπιστές του πατριωτισμού - του πατριωτισμού όμως των αστών - συμφωνούν με την τροπολογία, όπως βεβαίως και οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση γιατί ο πατριωτισμός των αστών είναι η άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού των αστών. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος ο αστικός πατριωτισμός και ο κοσμοπολιτισμός.

Και αυτόν ακριβώς υπηρετεί και η Χρυσή Αυγή ως κατ' εξοχήν κόμμα του συστήματος και ικανοποίησης των συμφερόντων των πιο αντιδραστικών στρωμάτων της πλουτοκρατίας όπως του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Γι' αυτό ακριβώς και τα περισσότερα νησιά ανήκουν στους εφοπλιστές, αυτοί θέλουν να τα διαχειριστούν. Η Χρυσή Αυγή όμως τους δίνει το δικαίωμα - με την στήριξη που δείχνει στους εφοπλιστές - να μπορούν να αγοράσουν και δημόσια νησιά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ