Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Και η Ερευνα στην υπηρεσία της αγοράς

Το «όραμά» του για τον τομέα της Ερευνας περιέγραψε χτες ο Αλ. Τσίπρας στους εργαζόμενους του «Δημόκριτου», καθιστώντας σαφές πως στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης που ορέγεται να ασκήσει, αυτός θα τεθεί στην υπηρεσία της καπιταλιστικής οικονομίας ως «βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ένα «εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της έρευνας», ξεκαθαρίζοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να αποτελέσουν τα κύρια εργαλεία εξόδου από τη σημερινή κρίση, μοχλό ανάπτυξης». Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και τον τομέα της έρευνας να «βάλει πλάτες» για το ξελάσπωμα των μονοπωλίων απ' την κρίση και γι' αυτό υπερασπίζεται τον προσανατολισμό της στην παραγωγή «καινοτόμων» προϊόντων.

Δηλαδή, προϊόντων ικανών να «πουληθούν» σε επιχειρηματικούς ομίλους που θα τα κρίνουν με γνώμονα τα κέρδη που μπορεί να τους αποφέρει η πρακτική τους εφαρμογή. Μόνο έτσι μπορεί η «καινοτομία» να συμβάλει στην έξοδο απ' την κρίση υπέρ του κεφαλαίου, αν κριθεί απ' αυτό αποδοτική, κερδοφόρα, συμφέρουσα, ώστε να επενδύσει για την υλοποίησή της.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε ακόμα για δημιουργία «υπουργείου Ερευνας και Τεχνολογίας» που θα σχεδιάσει «το πώς η έρευνα και η τεχνολογία θα αναπτυχθεί προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πράγματι τομείς της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι θα μπορούσαν πράγματι να είναι ανταγωνιστικοί», όπως αγροτοκτηνοτροφία, αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φάρμακο.

Συνεπώς, σ' αυτούς τους τομείς, όπως είπε «έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη από πρωτογενή και βασική έρευνα (...) που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας», προσπερνώντας ότι αυτοί είναι τομείς που έχει επιλέξει η πλουτοκρατία για να βγάλει άμεσο και εγγυημένο κέρδος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας(2014-09-23 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «μικρομεσαίες επιχειρήσεις»(2014-03-16 00:00:00.0)
Τι ανάπτυξη θέλουν;(2013-01-04 00:00:00.0)
Γιατί όταν μιλά για «καινοτομία» έχει το βλέμμα στραμμένο στα κέρδη(2009-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ