Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σωστή στρατηγική που επιβεβαιώνεται

Το 19ο Συνέδριο θα επεξεργαστεί νέο πρόγραμμα, υπολογίζοντας τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί από το 15ο, τις σημερινές απαιτήσεις και την ωρίμανση του κόμματος, τη μελέτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της ιστορίας του ΚΚΕ. Θα βάλει καθήκοντα που είναι δεμένα με το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα είναι η συμπυκνωμένη στρατηγική, το πώς το ΚΚΕ δρα, προετοιμάζει τις κομματικές δυνάμεις, την εργατική τάξη, τη συμμαχία για επαναστατικές συνθήκες, για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Για να πραγματοποιήσει τα καθήκοντά του. Συσπείρωση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης, τράβηγμα μαζί του της λαϊκής συμμαχίας και του στρατού ή τμήμα τους.

Δεν αλλάζουν στο πρόγραμμα: Ο χαρακτήρας της εποχής. Η στρατηγική του ΚΚ δεν καθορίζεται από το συσχετισμό δυνάμεων. Η επανάσταση σε μια χώρα, λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης και της εθνο-κρατικής οργάνωσης.

Αναδεικνύουμε ότι οι υλικές προϋποθέσεις έχουν ωριμάσει περισσότερο στη χώρα. Η Ελλάδα είναι χώρα καπιταλιστική, στο τελευταίο στάδιο, άρα η επικείμενη επανάσταση είναι σοσιαλιστική χωρίς να μεσολαβεί τίποτα άλλο ανάμεσα.

Το καθήκον που προβάλλει μπροστά μας για την αλλαγή των εργατικών διαθέσεων δεν είναι καθόλου εύκολο. Βεβαίως, οι εργάτες βλέπουν το σοσιαλισμό σαν τη «δευτέρα παρουσία». Επικρατεί η ουτοπία μιας δήθεν εναλλακτικής φιλολαϊκής πολιτικής, άμεσα, χωρίς σύγκρουση και ρήξη με το κεφάλαιο, με αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης, από νεοφιλελεύθερο σε νεοκεϋνσιανό.

Χρειάζεται να βρισκόμαστε μέσα στις εργατικές μάζες. Να γνωρίζουμε τους δισταγμούς, τις φοβίες των εργατών. Ομως χρειάζεται να κατανοούμε και τους αντικειμενικούς παράγοντες διαμόρφωσης της εργατικής συνείδησης, να γνωρίζουμε τα όρια και τις δυνατότητες σε κάθε φάση της ταξικής πάλης. Ετσι δε θα παραιτούμαστε από το στρατηγικό μας στόχο εξαιτίας του αρνητικού συσχετισμού.

Το αστικό σύστημα έχει εφεδρικά εναλλακτικά σενάρια. Εμείς πρέπει να τα ματαιώσουμε, όχι να πάρουμε μέρος στη διαχείριση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να έχουμε καθαρό ότι ριζική αλλαγή των εργατικών διαθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε συνθήκες επαναστατικές. Η ιστορική πείρα του 20ού αιώνα απέδειξε ότι τέτοιες συνθήκες συνδυάζονται συνήθως με την οικονομική και πολιτική κατάσταση που συνοδεύει την εξέλιξη ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Με την προϋπόθεση η πάλη κατά της ιμπεριαλιστικής κατοχής ή κατά της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να συνδυαστεί με την πάλη για τη εξουσία. Σωστά ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα συμμαχήσουμε με την αστική τάξη σε εθνικό μέτωπο. Εχουμε μαζί μας την ιστορική πείρα και δεν πρόκειται να μας πατήσουν οι σειρήνες «το ΚΚΕ αποκηρύσσει το Ζαχαριάδη»...

Το ρεύμα αυτό της υποταγής στις λαϊκές μάζες μπορεί να μη γίνεται να το ανατρέψουμε, μπορούμε όμως έχοντας κάνει βήματα στην κομματική οικοδόμηση να δώσουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις, με τις δυνάμεις μας πιο θωρακισμένες, έμπειρες, διαπαιδαγωγημένες, να ξέρουν καλά τις αιτίες των απωλειών, να μην πιάνει έτσι η σύγχυση που σπέρνει ο αντίπαλος και ο οπορτουνισμός.

Ξέρουμε τώρα καλά πού πονάει το κόμμα. Συγκέντρωση της προσοχής μας στην εργατική τάξη, στον τόπο δουλειάς και στον κλάδο. Εκεί που κρίνεται η πρόοδος της ταξικής πάλης, η ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης, η μαχητικότητα, η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, η προσφορά και η αυτοθυσία. Εχουμε την πείρα των αντιμνημονιακών και αντιμερκελικών μετώπων. Τη δυσκολία να δράσουμε μέσα στις ανώριμες λαϊκές μάζες χωρίς να συρόμαστε πίσω τους.

Θα δώσουμε τη μάχη για να τεθούν οι ταξικές δυνάμεις επικεφαλής, αυτές που θα επηρεάζουν την κίνηση των μαζών. Να ξεσκεπάσουμε τις οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί δουλεύουν με τακτική υπονόμευσης του ρόλου του ΚΚΕ καλώντας συγχρόνως να γίνει «ευέλικτο», δήθεν στη γραμμή συγκέντρωσης δυνάμεων, στηρίζοντας τη θέση για μια αριστερή κυβέρνηση μεταβατική για να πάμε στο σοσιαλισμό. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει μεταβατική άλλη περίοδος από αυτή της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Θα δώσουμε τη μάχη για να αποκτήσουμε την ικανότητα να εξειδικεύουμε και να γενικεύουμε σωστά, ιδιαίτερα στα όργανα, για να μην κυριαρχεί η μηχανιστική μεταφορά της γενικής πολιτικής θέσης ή η απόσπαση και η διάχυση των καθηκόντων.

Να κατορθώσουμε να δράσουμε και στη λαϊκή συμμαχία με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο, να κατανοηθεί ο ρόλος των λαϊκών επιτροπών για να εξελιχθεί η νεά αυτή μορφή οργάνωσης.

Σωστά ξεκαθαρίζουμε ότι μιλάμε για λαϊκή συμμαχία δηλ. συμμαχία τάξεων. Η εργατική τάξη συμμαχεί με τα φτωχά μεσαία στρώματα, εκ φύσεως ταλαντευόμενα (και τώρα και στην επανάσταση) που στρέφονται κατά των μονοπωλίων αλλά δεν συμφωνούν με την κατάργηση της μικρής ατομικής ιδιοκτησίας. Αρα μιλάμε για συμμαχία αντικαπιταλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων. Μπορεί στην πορεία της πάλης να υπάρχει διαπάλη και σύγκρουση με τα ρεφορμιστικά και ταλαντευόμενα στρώματα.

Σωστά ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχουν αυτοτελείς δημοκρατικές κοινωνικές δυνάμεις και δεν επιδιώκουμε συμμαχία με κάποιο τμήμα της αντιδραστικής αστικής τάξης.

Σωστά επίσης ξεκαθαρίζουμε ότι δε νοείται να ξεχωρίζουμε καπιταλισμό και μονοπώλια από τον ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα όταν δίνουν και παίρνουν οι θεωρίες περί «κατοχής» που ανοίγουν παράθυρο συνεργασίας με τμήματα της αστικής τάξης.

Η συμμαχία έχει γραμμή πλεύσης που τη δίνουν οι κομμουνιστές που δρουν πρωτοπόρα μέσα και τραβούν τη συμμαχία στη λαϊκή εξουσία. Εχει θέσεις (αποδέσμευση, κοινωνικοποίηση, ο λαός στην εξουσία) που τη διαχωρίζουν και την κάνουν αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή. Στρέφεται κατά της υποταγής, του συμβιβασμού, του οπορτουνισμού, σήμερα. Εμείς από τώρα δουλεύουμε για να εξελιχθεί αύριο σε εργατικό επαναστατικό μέτωπο σε όργανα εξουσίας, σε όργανα που θα καταλάβουν εργοστάσια κλπ.

Δουλεύουμε υποτάσσοντας τη δράση στη στρατηγική. Δεν καταργούμε το πρόγραμμα, εν ονόματι της σημερινής πάλης.

Το ΚΚΕ έχει σωστή στρατηγική που επιβεβαιώνεται.

Η συνειδητοποίηση των αδυναμιών μας και τα αντίστοιχα μέτρα θα οδηγήσουν ώστε η σωστή στρατηγική να γίνει δράση των μελών και των οπαδών του κόμματος, του ευρύτερου περίγυρου, έτσι ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στην προετοιμασία του κόμματος, της εργατικής τάξης και της συμμαχίας για την πραγματοποίηση των στρατηγικών καθηκόντων του ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική επανάσταση.


Γιώτα Τσιπιανίτη
Μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέσεις που πάνε πιο μπροστά το Κόμμα(2013-03-30 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ(2013-02-17 00:00:00.0)
Βαδίζουμε στο σωστό δρόμο(2013-01-27 00:00:00.0)
Θεωρητικά ζητήματα για τις προϋποθέσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης(2008-08-31 00:00:00.0)
Με οδηγό την ολοζώντανη πείρα της στην πάλη του σήμερα(2004-11-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ