Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Δυο λόγια για το Καταστατικό του Κόμματος

Σωστό σύντροφοι, η μειοψηφία πρέπει να συμφωνεί με την πλειοψηφία. Σωστό αν η μειοψηφία έχει οπορτουνιστικές τάσεις και εχθρικές προς το Κόμμα.

Αλλά τι γίνεται όταν υπάρχουν μειοψηφίες με κομμουνιστικό χαρακτήρα, όπως είχαμε και στο παρελθόν - 20ό Συνέδριο Σοβιετικής Ενωσης 1956, 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ 1956.

Μειοψηφία, που δεν συμφώνησε με την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ στη Βάρκιζα, 12 Φλεβάρη 1945.

Θυμάμαι το 1958 όταν πάρθηκε απόφαση από το ΚΚΕ να απαγορευτούν και καταργήθηκαν οι Κομματικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, που ήταν όχι λάθος, αλλά έγκλημα. Θυμάμαι στην ΚΟΒ - στην πόλη Τσεχοσλοβακία «Οστράβα», ήρθε σ. μέλος της ΚΕ, μας έκανε την ανάλυση, αντέδρασα μαζί με άλλους συντρόφους. Με σταμάτησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μου λέει: Νεαρέ πολύ βιάζεσαι, του απάντησα: σ. η ΕΔΑ δεν έχει βάσεις Μαρξιστικές - Λενινιστικές και σε μια κρίσιμη στιγμή δεν θα μπορέσει, να παίξει το ρόλο που θα παίξει το ΚΚΕ. Και δε θέλω να αναφερθώ στο 20ό οπορτουνιστικό Συνέδριο της Σοβιετικής Ενωσης, διότι η αντίδραση σήκωσε κεφάλι, το αποτέλεσμα ήταν η μειοψηφία, που είπαμε την αλήθεια, να διαγραφούμε από την πλειοψηφία, αλλά δεν γλιστρήσαμε, μείναμε πιστοί στα ιδανικά του Κόμματος και συνεχίζουμε.

Αλλά σύντροφοι αν τότε εισακούστηκαν οι λεγόμενες μειοψηφίες στο 20ό Συνέδριο της Σοβιετικής Ενωσης 1956, στην 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ 1956, δεν θα βρισκόμασταν εδώ που είμαστε σήμερα. Εννοώ γενικά στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Γι΄αυτό σύντροφοι για να μην υπάρχουν μειοψηφίες ή πλειοψηφίες, πρέπει να κρατά σταθερή θέση, πίστη στο Μαρξισμό - Λενινισμό!

Εύχομαι στο 19ο Συνέδριο, με όλη την καρδιά μου, καλές επιτυχίες, χαιρετισμούς σε όλους τους αντιπροσώπους Ελληνες και το ίδιο στις ξένες αντιπροσωπείες και ιδιαίτερα χαιρετώ την αντιπροσωπεία της Τσεχίας, το Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας διότι είναι και δεύτερη πατρίδα μου.

Στέλνω και συντροφικούς χαιρετισμούς στις πρώην Σοσιαλιστικές χώρες, σε όλους τους πρώην πολιτικούς πρόσφυγες και ιδιαιτέρως στη σημερινή «Τσεχία», διότι είναι η δεύτερη πατρίδα μου.


Νίκος Καλόγερος
ΚΟΒ Κληματαριάς, Κάτω Τούμπα


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ