Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία την Πέμπτη

Ενάντια στο νομοσχέδιο που διαλύει τα δικαιώματά τους, πλήττει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα

Στους καταπέλτες βγαίνουν από την Πέμπτη 31 Γενάρη οι ναυτεργάτες με 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, για να αποτρέψουν την έφοδο εφοπλιστών - κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων τους, τη μετατροπή των πλοίων σε γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) και άλλες διατάξεις» επιχειρεί την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών (άρση του καμποτάζ), του οποίου γνώμονας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο καταργεί τις ΣΣΕ στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων, καταργεί την υποχρεωτική δεκάμηνη επάνδρωση και δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, σμπαραλιάζει τις οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων πετώντας έξω από αυτές τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μαγείρους, θαλαμηπόλους κ.ά,) οι οποίοι θα κληθούν είτε να ναυτολογηθούν σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας ή να μείνουν άνεργοι.

Στο έλεος των εφοπλιστών τα νησιά

Με το νομοσχέδιο γίνεται ακόμα χειρότερο το υπάρχον εκτρωματικό θεσμικό πλαίσιο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, προμηνύοντας ζοφερό μέλλον για τους νησιώτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν τα πανάκριβα εισιτήρια, τις αυθαίρετες αποδρομολογήσεις και διακοπές δρομολογίων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η απόφαση της ΝΕΛ να αποδρομολογήσει τρία πλοία της. Ενδεικτικά, με την αποδρομολόγηση του πλοίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Σάμου για τις συγκοινωνίες, τα νησιά Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος καταδικάζονται σε μερική απομόνωση. Να σημειωθεί ότι από χτες οι ναυτεργάτες του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας γιατί είναι απλήρωτοι μέχρι και έξι μήνες.

Η Επιτροπή την οποία έχουν συγκροτήσει το Εργατικό Κέντρο του νησιού και πλήθος συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων καταγγέλλει την κυβέρνηση και εφοπλιστές, «που έχουν μετατρέψει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, μέσω του εκβιασμού της απομόνωσης, σε χώρο εκμετάλλευσης των νησιωτών και ναυτεργατών», καταδικάζει το νομοσχέδιο του ΥΝΑ και τονίζει: «Τους επισημαίνουμε ότι τα πλοία τους και τα λιμάνια είναι χτισμένα με δικά μας λεφτά, από τις κρατικές επιχορηγήσεις, από τις φοροαπαλλαγές, είναι χτισμένα και κινούνται από εργάτες με φτηνά μεροκάματα, δημιουργώντας στους εφοπλιστές υπερκέρδη, αλλά και από την εκμετάλλευση των νησιωτών με τα πανάκριβα εισιτήρια που τους πληρώνουμε. Με αυτό το σκεπτικό διεκδικούμε την κοινωνικοποίηση των πλοίων και τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Οργανισμού Συγκοινωνιών έχοντας στην κατοχή του ακόμα τα λιμάνια, αεροδρόμια και ναυπηγεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ