Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Νόμος και τάξη» για το τσάκισμα των λαϊκών αγώνων

Κομπασμοί, συκοφαντίες και απειλές, αμέσως μετά την κατασταλτική επέμβαση σε βάρος των απεργών

Το δόγμα «νόμος και τάξη» έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, στέλνοντας με εντολή του πρωθυπουργού τα ΜΑΤ εναντίον των απεργών στο Μετρό, κάνοντας επίδειξη της κρατικής βίας και τρομοκρατίας, για να πλήξει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Η πλήρης εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και καταργούν τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη ντόπια πλουτοκρατία. Γι' αυτό και χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς της καταστολής σε βάρος των λαϊκών αγώνων, που αντιπαλεύουν τα εφαρμοζόμενα μέτρα.

Η άγρια καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μεταφοράς, ήταν προειλημμένη απόφαση και αποσκοπούσε να στείλει μηνύματα συνολικότερα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό, η κυβέρνηση σήμανε συναγερμό και κινητοποίησε «στο φουλ» τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να βγουν πάση θυσία οι συρμοί και να λειτουργήσει το Μετρό και τα άλλα ΜΜΜ, θέλοντας να καλλιεργήσει ηττοπάθεια στους εργαζόμενους και να καταπνίξει αγωνιστικές διαθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, έσπευσε να θριαμβολογήσει για την έκβαση της αντιπαράθεσης με τους απεργούς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του «που οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ έβαλαν και πάλι μπροστά τα μέσα σταθερής τροχιάς» (!), επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα τής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και έτσι να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Γι' αυτόν το λόγο δεν έχει καμία δυνατότητα παρά να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιστρατεύοντας τη γνωστή αντιδραστική προπαγάνδα για τη διαίρεση των εργαζόμενων.

Αντιστρέφουν την πραγματικότητα

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία της «τήρησης του νόμου», αξιώνοντας στην πραγματικότητα πλήρη υποταγή του λαού στην κυρίαρχη πολιτική και τα άγρια μέτρα που του καταστρέφουν τη ζωή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών στην κατεύθυνση αυτή. Οταν ρωτήθηκε χτες (στη ΝΕΤ) πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «τα συμφωνηθέντα» (σ.σ. με τους δανειστές) και θα αντιμετωπίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, απάντησε ωμά: «Εφαρμόζοντας το νόμο».

Από τη σκοπιά αυτή, εξαπέλυσε επίθεση κατά των απεργών στο Μετρό, υποστηρίζοντας θρασύτατα ότι «άκρατος αυταρχισμός είναι να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου τις δικαστικές αποφάσεις, να αδιαφορείς για το νόμο, να αδιαφορείς για το κοινωνικό σύνολο», όταν οι νόμοι της κυβέρνησης είναι αυτοί που διαλύουν τη ζωή των εργαζόμενων και του λαού, ανεξάρτητα από κλάδο και τομέα δουλειάς.

Κινούμενος στο έδαφος της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δε δίστασε να εμφανίσει την επιστράτευση των απεργών και την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον τους ως λαϊκή απαίτηση, ισχυριζόμενος ξεδιάντροπα ότι «μας ώθησε η πίεση του κόσμου, μας ώθησαν οι διαμαρτυρίες»(!). Σε όλες τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο εκπρόσωπος προεξοφλούσε ότι «μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ρυθμιστεί το ζήτημα» και αποκατασταθεί η λειτουργία του Μετρό.

Προχωρώντας εκ νέου σε επίδειξη ισχύος επανέλαβε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε την αποφασιστικότητά μας, να εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Είναι ο μόνος δρόμος εξόδου».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η καταστολή του λαού είναι κοινή πεποίθηση των εταίρων της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι ενιαία, από την άποψη ότι αυτή η πολιτική είναι η μόνη που μπορεί να ακολουθηθεί, είναι η μόνη που εξισορροπεί τα δημοσιονομικά μας, είναι η μόνη που μας επιτρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, είναι η μόνη που θα φέρει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση».

Κόβουν και ράβουν στη συκοφαντία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συκοφάντηση των απεργών και συνολικά των εργατικών αγώνων, είχε και ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος έλεγε χτες ότι «υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και συνδικαλιστών, κυρίως στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που θέλουν να κρατήσουν κάποια κεκτημένα, κάποια από αυτά εκτός λογικής και εποχής». Στο ίδιο πνεύμα, αποφάνθηκε με νόημα ότι «έχουμε αλλάξει εποχή, έχουμε αλλάξει αιώνα. Θα συζητούμε όλα τα προβλήματα, αποφάσεις θα παίρνονται και θα εκτελούνται».

Την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή από την κυβέρνηση του αυταρχικού μέτρου της επιστράτευσης των απεργών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επανέλαβε και χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. Είχαν προηγηθεί διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον πρωθυπουργού και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο όπου συμφωνήθηκε ο όλος χειρισμός της υπόθεσης. Συγχρόνως, η Φ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δε συζητά «για καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο» των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έδρασε σαν «ψυχρός εκτελεστής της δημοκρατίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων». Συμπληρώνει πως το «κυβερνητικό, αντεργατικό και ακραία αυταρχικό μέτρο της επίταξης και η σημερινή αστυνομική καταστολή αποτελούν ευθεία επίθεση ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ