Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κάθε εμπόδιο (στα κέρδη) για καλό

Στους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού, στις στάσεις των λεωφορείων οι λιγοστές ψυχές που κυκλοφορούν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη για την έκβαση της μάχης με τους απεργούς καθώς έχει στη διάθεσή της ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μέχρις ότου όσοι από τους επιβάτες μπορούν να πληρώσουν το 1,40 ευρώ εισιτήριο εμφανιστούν μαζικά στις αποβάθρες.

***

Στις τηλεοράσεις τα ανακοινωθέντα διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν από το μέτωπο:

Το έθνος (των καπιταλιστών) κατήγαγε νίκην λαμπράν.

Ολα βαίνουν καλώς στην ειδική στρατιωτική περιοχή μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Λένορμαν.

Ολόκληρη η ζώνη από τον Ασπρόπυργο (στο ύψος της «Χαλυβουργίας») ως και τα Σεπόλια έχει αποδοθεί από τις Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης στις φίλιες οικονομικές δυνάμεις για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Επόμενος σταθμός: ΔΕΗ, ή όπου αλλού η χρεία (ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών) τες κουρταλεί.

***

Η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί, όπως είπε, οι εργαζόμενοι με τις χακί στολές έβαλαν σε κίνηση τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Με το χιούμορ που τον διακρίνει ο έτερος της κυβέρνησης, Β. Βενιζέλος, είχε ήδη δηλώσει ότι η επίταξη ήταν αναγκαία για να ηττηθούν με αξιοπρέπεια οι απεργοί.

Η ΔΗΜΑΡ κατέγραψε τη διαφωνία της με την επίταξη και τη συμφωνία της ότι η κυβερνητική πολιτική που περιλαμβάνει την επίταξη πρέπει να συνεχιστεί ανεμπόδιστα.

***

Ανεμπόδιστα θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική ακόμα κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε και τους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους, ο τέταρτος της παρέας, Αλ. Τσίπρας. Οπως, μάλιστα, μας πληροφορούν τα πάντα καλά πληροφορημένα «Νέα», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έμεινε ικανοποιημένο από τις διαβεβαιώσεις σε βαθμό που οι συζητήσεις να συνεχιστούν κι εκτός γραφείου. Μάλιστα... Εδώ δεν ισχύει το «πού 'σουν νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος». Εξ αρχής άλλοι ήτανε. Γεγονός που εκτιμάται δεόντως και από τα σαλόνια.

***

Στις γειτονιές τα πράγματα κυλάνε αλλιώς. Από χέρι σε χέρι κυκλοφορεί ένα έντυπο που μιλά για την ανάγκη οι εργάτες να οργανωθούν για να πάρουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Εξηγεί γιατί το κρίσιμο στοιχείο που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι ο βαθμός οργάνωσης της ίδιας της εργατικής τάξης και ειδικότερα το χτίσιμο και η ισχυροποίηση του δικού της Κόμματος μέσα στους χώρους δουλειάς, παντού όπου ζει κι εργάζεται. Είναι το σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ, μπροστά στο 19ο Συνέδριό του.

Οι συζητήσεις που ακολουθούν αναφέρονται στην ανάγκη να γίνει πράξη το «όλοι για έναν και ένας για όλους», καθώς μπροστά βρίσκονται σκληροί αγώνες κι όπως όλα δείχνουν η κυβερνητική επίθεση δε θα σταματήσει στις αποβάθρες του μετρό.

Λένε κι άλλα σ' αυτές τις κουβέντες. Αναλύουν κάθε λέξη που ακούγεται τριγύρω. Ποιον εξυπηρετεί - για παράδειγμα - η τακτική των εργατοπατέρων να ξεκόβουν το ένα τμήμα της εργατικής τάξης από το άλλο, να καλλιεργούν αυταπάτες ότι με διάλογο όλο και κάποιος θα σωθεί.

Πάνε παραπέρα αυτές οι κουβέντες. Αντλούν παραδείγματα από την εμπειρία στις γειτονιές, εκεί όπου εργάτες ψημένοι στην ταξική πάλη μπαίνουν μπροστά για να οργανωθεί η αλληλεγγύη, να μη μείνει κανείς μόνος του, να αντιμετωπιστεί η επίθεση...

...αυτό το ρεπορτάζ ακόμα τώρα ξεκινά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ