Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κάτω οι φόροι και τα μέτρα!

Στη σκληρή καθημερινότητα του κάθε λαϊκού ανθρώπου έχουν μπει οι ασήκωτοι φόροι και τα άλλα βαριά χαράτσια, τα οποία και αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου των μονοπωλίων, για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, την επάνοδό τους σε φάση εντατικής κερδοφορίας, με το λαό γονατισμένο, βίαια γυρισμένο πολλές δεκαετίες πίσω.

Ασήκωτοι είναι οι φόροι πάνω στους διαλυμένους μισθούς και τα μεροκάματα, στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών. Και από κοντά τα χαράτσια για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη» (!), το τέλος επιτηδεύματος, το χαράτσι στη λαϊκή στέγη που στέλνουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που έχουν κάνει την αγορά πετρελαίου θέρμανσης «όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», ο ΦΠΑ που επιβάλλεται σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, στα είδη πρώτης ανάγκης. Προκειμένου να στηρίξουν τα μονοπώλια, τους μεγαλοδανειστές τους και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΕΕ και ΔΝΤ, στα οποία σήμερα, κατά κύριο λόγο, εμφανίζεται η «οφειλή» του κρατικού χρέους, μαζεύουν μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα.

Πρόσφατη ήταν και η απόφαση της συγκυβέρνησης για τις νέες εξοντωτικές ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα των λαϊκών νοικοκυριών, μέτρο που επίσης ήταν «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μέσα από τα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια τους, με απόλυτα δεδομένη την οικονομική ανημπόρια των λαϊκών στρωμάτων να τους πληρώσουν τους φόρους, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει μαζικά τα «ειδοποιητήρια» εκτοξεύοντας και απειλές απέναντι στη «μαρίδα» ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Η ομοβροντία από τους ασήκωτους φόρους και τα άγρια χαράτσια απέναντι στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα θα έχει και συνέχεια με την κατάθεση ενός ακόμη φορολογικού νομοσχεδίου, επίσης με τη νομοθετική ρύθμιση για το «ενιαίο τέλος ακινήτων», το νέο χαράτσι που σχεδιάζουν να αρπάζουν από το β' εξάμηνο του 2013. Και όλ' αυτά συνοδευόμενα από απειλές για κατασχέσεις από τις εφορίες.

Στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο (σήμερα νόμος) το ΚΚΕ κατέθεσε σημαντική τροπολογία για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, καλώντας το λαό να την αξιοποιήσει στην πάλη του ενάντια στην πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια για να σωθούν τα μονοπώλια. Το ΚΚΕ απαιτεί την αναδρομική κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», του «τέλους επιτηδεύματος», του «έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες», την κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το «κάτω οι φόροι και τα μέτρα που πνίγουν τη λαϊκή οικογένεια», καμιά κατάσχεση στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι η δική μας αντίστοιχη απάντηση στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, στην πολιτική της συγκυβέρνησης. Κάθε αυταπάτη και προσμονή για κάτι καλύτερο από την πολιτική και τους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, θα σημάνει νέα υποχώρηση του λαϊκού παράγοντα, παράδοση πολύτιμων θέσεων στους κεφαλαιοκράτες. Στην ανάπτυξη του ταξικού πόλου συσπείρωσης, του λαϊκού μετώπου θα κριθεί και το ζωτικό ζήτημα της καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος, η παρεμπόδιση και ανατροπή των μέτρων που καταστρέφουν το λαό. Μετερίζια της λαϊκής αντεπίθεσης να γίνουν το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι λαϊκές γειτονιές, ο χώρος της Παιδείας, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ