Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Φιλέτα - κράχτης για το κεφάλαιο

Κυβερνητική σύσκεψη χτες για την κλιμάκωση του προγράμματος. Πρώτες στη λίστα ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συγκρούονται μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην περιοχή μας, από τους οποίους ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συγκρούονται μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην περιοχή μας, από τους οποίους ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει
Με «κράχτη» την εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική για τη διαμόρφωση φθηνότερων, περισσότερο ευέλικτων εργατών, η συγκυβέρνηση κλιμακώνει το πρόγραμμα «προσέλκυσης επενδυτών», για την εκχώρηση στα μονοπώλια ζωτικού χώρου, νευραλγικών και συγκεντρωμένων κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής, βασικών υποδομών, φιλέτων δημόσιας γης και περιουσίας. «Κρίσιμο» είναι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, το α' εξάμηνο του 2013, μέσα στο οποίο σχεδιάζουν να εκχωρήσουν σε λεγόμενους «στρατηγικούς επενδυτές» τον έλεγχο και τα μετοχικά πακέτα που διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ σε 11 εταιρείες και βασικές υποδομές.

Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που προγραμματίζουν να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του Μάρτη είναι η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ. Τα μεγάλα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) θα εκχωρηθούν μεμονωμένα σε ενδιαφερόμενα μονοπώλια, ενώ σε ενιαίο πακέτο θα εντάξουν, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, περιφερειακά λιμάνια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που υπόσχονται κέρδη στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, «έντονο ενδιαφέρον» για το λιμάνι του Πειραιά έχει εκδηλωθεί από την κινεζική «Cosco», ενώ αναμένουν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλους «ανταγωνιστές». Για την ερχόμενη βδομάδα προγραμματίζεται η ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Μη δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν καταθέσει οι: «Gazprom», «Negusnef» (Sintez), M&M Gas (όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου), «Socar» (Αζερμπαϊτζάν) και «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» με την τσέχικη PPF που ενδιαφέρεται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ. Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την πλήρη εκχώρηση του ΟΠΑΠ σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ντόπια και ξένα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στο μαζικό τζόγο. Πρόκειται για τη διάθεση του μετοχικού πακέτου (33%) που έχει απομείνει σε κρατική ιδιοκτησία.

Στο χρονοδιάγραμμα για το 2013, με βάση την προβλεπόμενη σήμερα κλιμάκωση, προβλέπεται η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων για τις εξής εταιρείες: ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ΟΠΑΠ, Ελληνικά Ταχυδρομεία, περιφερειακά αεροδρόμια, ΛΑΡΚΟ, αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», οι περιοχές - φιλέτα Κασσιόπη Κέρκυρας και Αφάντου Ρόδου, η περιοχή - φιλέτο «Μικρό Καβούρι», πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες.

Κοροϊδεύουν εργαζόμενους και άνεργους

Παράλληλα με τα αντιλαϊκά μέτρα κλιμακώνεται και ο επικοινωνιακός πόλεμος, προκειμένου να γίνει ο λαός συμμέτοχος στις φιλομονοπωλιακές ανατροπές που τον εξοντώνουν. «Ξεκινάει ο πόλεμος κατά της ανεργίας, με έδρα το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού» (!), δήλωσε ανερυθρίαστα και προκλητικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μετά από σύσκεψη, διάρκειας περίπου μιας ώρας, που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιχειρώντας να συσκοτίσει ότι η ανάπτυξη, ακόμα κι αν έρθει, δεν πρόκειται να καλύψει τις απώλειες των θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κρίσης, ενώ και εκείνες που θα δημιουργήσει θα είναι κακοπληρωμένες και χωρίς δικαιώματα, ο υπουργός επικαλέστηκε το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων υπουργών (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Εργασίας, Τουρισμού), υφυπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να δείξει τάχα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης!

«Ο πρωθυπουργός σήμανε συναγερμό. Γενική επιστράτευση όλων των παραγωγικών υπουργείων και όχι μόνο. Υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς», συμπλήρωσε, προκαλώντας τη νοημοσύνη εργαζομένων και ανέργων. Προκειμένου να στηρίξει το επικοινωνιακό πυροτέχνημα, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε αργότερα ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε πως «βασικό μέλημα είναι μέσα σε αυτή τη χρονιά, να δούμε πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και σκέφτονται να μεταναστεύσουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προσφορές» για τον ΟΠΑΠ(2013-04-18 00:00:00.0)
Ενέργεια και τζόγος πρώτα στη μακρά λίστα(2013-01-22 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η εγκληματική πολιτική(2012-10-17 00:00:00.0)
«Κλείδωσαν» και το χρονοδιάγραμμα(2011-06-10 00:00:00.0)
Επιταχύνει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων(2011-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ