Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Γαϊτανάκι με τις κάλπες και τα στικ

Στην Ολομέλεια παραπέμπεται ο τρόπος που θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή. Εξηγήσεις με υπόμνημα έδωσε χτες ο Ι. Διώτης

Σήμερα, Τετάρτη, θα γίνει τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει για το πόσες κάλπες θα στηθούν την Πέμπτη, στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης μεθοδεύουν να στηθούν τρεις κάλπες, όσες είναι και οι προτάσεις των κομμάτων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν διαρροές από τους βουλευτές τους προς τις προτάσεις των άλλων κομμάτων.

Το ΚΚΕ έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ του να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα είναι και τα πολιτικά πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα τους προτείνει. Σύμφωνα με την προεδρία της Βουλής, όποια απόφαση πλειοψηφήσει στη σημερινή Διάσκεψη, θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση την Πέμπτη. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «η Ολομέλεια θα έχει τον τελικό λόγο».

Στο μεταξύ, με υπόμνημα μέσω του συνηγόρου του, έγινε τελικά χτες και η συμπληρωματική κατάθεση (αφορά το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου) του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη, στους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα παραδέχεται ότι αντέγραψε το στικ με την επίμαχη λίστα, αλλά ουδέποτε το αλλοίωσε. Για το συγκεκριμένο ζήτημα διευκρινίζει τα εξής:

«Επειδή οι γνώσεις μου σχετικά με Η/Υ δεν είναι ιδιαιτέρως καλές, δεν ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό μου κατά την επισκόπηση του περιεχομένου του εν λόγω usb. Γι' αυτό κάλεσα την δικηγόρο, ειδική συνεργάτι μου, να με βοηθήσει στην μετεγγραφή του περιεχομένου του usb σε ένα άλλο, ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενό του σε στικάκι - αντίγραφο». Επιπρόσθετα, υποστηρίζει πως ζήτησε από την συνεργάτιδά του να καταστρέψει το ένα από τα δύο στικ, μετά την αντιγραφή.

Ο Ι. Διώτης, επαναλαμβάνει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου του παρέδωσε ατύπως το στικ, χωρίς να του αποκαλύψει ότι υπήρχε CD και συνοδευτικά έγγραφα από τη Γαλλία, ή πως επρόκειτο για τη λίστα Λαγκάρντ. Αν τα γνώριζε, όπως λέει, «θα το χειριζόμουν ως έγγραφο και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο». Ομως, «έτσι όπως έλαβα το αρχείο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορεί και να είναι προϊόν δράσης μυστικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ι. Διώτης αναφέρει στο υπόμνημα ότι παρέδωσε το στικ στον Ε. Βενιζέλο, τέλη Ιούλη με αρχές Αυγούστου του 2011 και ότι στο τέλος Σεπτέμβρη 2012 ήταν αυτός, που σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ε. Βενιζέλο και όταν το θέμα με τη λίστα είχε λάβει διάσταση, τον προέτρεψε να την παραδώσει στον πρωθυπουργό.

Οσον αφορά στη συνάντηση στη Βουλή, στις 8 Ιούλη 2011 - ημερομηνία αντιγραφής του USB - με τον Ε.Βενιζέλο και τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο Ι. Διώτης υποστηρίζει ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα. Τέλος, ζητά να γίνει πραγματογνωμοσύνη, «για να διερευνηθεί αν το περιεχόμενο του στικ έχει υποστεί αλλοιώσεις και να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων (metadata) όλων των στοιχείων που περιέχονται στο USB, όπως επίσης και αυτού καθ' εαυτού του υλικού φορέα αποθήκευσής τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ