Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Η άλλη Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση, συμμετέχοντας ενεργά στον πόλεμο, παρείχε κάθε είδους διευκολύνσεις για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα εδάφη της χώρας μας. Ο ελληνικός λαός δεν ακολουθεί την ίδια τακτική. Δεν υποτάσσεται. Δε σκύβει το κεφάλι. Οσο οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις ...επιχειρήσεις τους, ο λαός μας κατεβαίνει στους δρόμους, για να διαδηλώσει ενάντια στην εγκληματική νέα τάξη των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αποκλείει ΝΑΤΟικές βάσεις και φράζει τα λιμάνια της χώρας. Κλείνει δρόμους και σταματά ΝΑΤΟικές αυτοκινητοπομπές. Οι κρατικές δυνάμεις καταστολής εξαντλούν όλη τους τη βαρβαρότητα πάνω στο λαό που διαδηλώνει και αγωνίζεται...

Μετά το τέλος του πολέμου, ο λαός μας συνεχίζει να μάχεται. Καταδικάζει με λαϊκό δικαστήριο τον «πλανητάρχη» και τη μέρα της άφιξής του στη χώρα μας πραγματοποιεί μεγάλο συλλαλητήριο. Στις πρώτες μέρες του καινούριου αιώνα, το ραδιενεργό ΝΑΤΟικό έγκλημα έρχεται στην επιφάνεια. Τα Βαλκάνια μετατράπηκαν σε πεδίο δοκιμών για τα ΝΑΤΟικά όπλα. Δυο χρόνια μετά, τα Βαλκάνια είναι και πάλι στο μάτι του κυκλώνα... Ας παρακολουθήσουμε ένα μικρό χρονικό αυτών των αγώνων.

Μέρες αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Στις 24 Μάρτη 1999, πρώτη μέρα του πολέμου, η ΕΕΔΥΕ συνδιοργανώνει με το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας μεγάλο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος και ακολουθεί πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.


Avaton

Στις 25 Μάρτη, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη φιλειρηνική πορεία, που καταλήγει έξω από το λιμάνι της πόλης, μέσα στο οποίο βρίσκονται ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό.

Στις 26 Μάρτη, οι πολιτικές νεολαίες της Αθήνας διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετέχει και η ΕΕΔΥΕ, ενώ το ίδιο γίνεται στον Πειραιά και αλλού. Το μεγάλο συλλαλητήριο θα χτυπηθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στις 30 τουΜάρτη, η ΕΕΔΥΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν την «αγρύπνια ειρήνης», όπως ονομάστηκε η περικύκλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ από τις 8 το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στις 7 του Απρίλη, οι πολιτικές νεολαίες ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, ΕΑΝ, Ν. ΔΗΚΚΙ, Ν. Ανοιξης, Ν. ΕΔΗΚ και Ν. ΑΚΟΑ, κάλεσαν τους νέους ανθρώπους σε λαμπαδηφορίες ειρήνης και αυτοί ανταποκρίθηκαν. Εκτός από την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Πάτρα, ο Πύργος, η Καλαμάτα, τα Γιάννενα και η Κομοτηνή συγκλονίζονται από συλλαλητήρια των νεολαίων.

Στις 15 του Απρίλη, νέα μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες λαού γεμίζουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Την ίδια μέρα, φιλειρηνιστές της Βορείου Ελλάδας σταμάτησαν ΝΑΤΟική αυτοκινητοπομπή Γάλλων στρατιωτών στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Κυριακή 18 Απρίλη, περικυκλώνεται η βάση του Αραξου.

Στις 22 του Απρίλη, 150 εκπρόσωποι Δήμων, Εργατικών και Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, της ΕΕΔΥΕ και άλλων κοινωνικών φορέων αναχωρούν για τη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να συμμετέχουν στις ανθρώπινες αλυσίδες... Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιείται τεράστια συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Από τις 29 Απρίλη μέχρι και την Πρωτομαγιά, αποκλείστηκε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από φιλειρηνιστές της πόλης.

Ακολούθησε το 21ο ΔεκαήμεροΕιρήνης, στη διάρκεια του οποίου (1-9 Μάη), αλλά και όλο τον υπόλοιπο μήνα κινητοποιήσεις γίνονται σε καθημερινή βάση. Στις 27, αλλά και στις 28 Μάη, οι αντιιμπεριαλιστές σφράγισαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που στην Πελοπόννησο η βάση του Αραξου αποκλείστηκε από διαδηλωτές.

Στις 4 του Ιούνη, οι διαδηλωτές γκρεμίζουν την πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και μπαίνουν μέσα σ' αυτό. Στις 22 Ιούνη, η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος. Ολο τον Ιούλιο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς λιμανιών και βάσεων, θα διοργανώσει κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.

Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, ο Οκτώβρης, αρχίζει με δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή 3 του Οκτώβρη, η βάση του Αραξου περικυκλώνεται από φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Τρίτη 5 Οκτώβρη. Ο λαός της Θεσσαλίας διαδηλώνει εναντίον της παρουσίας του νέου στρατηγείου του ΝΑΤΟ, στον Τύρναβο. Στις 17 Οκτώβρη, με μηχανοκίνητη πορεία φτάνουν έξω από τη βάση της Σούδας, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, δεκάδες διαδηλωτές.

Τη Δευτέρα, στις 8 του Νοέμβρη, στην πλατεία Συντάγματος, γίνεται το Δικαστήριο των Λαών, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Ενα δικαστήριο, που θα δικάσει και θα καταδικάσει τον αρχιδολοφόνο του ΝΑΤΟ Μπιλ Κλίντον.

Το Σάββατο 13 Νοέμβρη, η πλατεία Συντάγματος γεμίζει από κόσμο, η κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον στη χώρα μας, η οποία μετατέθηκε για τις 19 Νοέμβρη, ο λαός όμως ήταν εκεί... Τετάρτη 17 Νοέμβρη. Νέο αντιιμπεριαλιστικό κύμα ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας, με αφορμή τον εορτασμό της 26ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Παρασκευή 19 Νοέμβρη, ο Μπιλ Κλίντον έρχεται στην Ελλάδα. Χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους. Ο όγκος των αστυνομικών δυνάμεων είναι τεράστιος. Η Αθήνα μετατρέπεται σε αστυνομοκρατούμενη πόλη. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ με τη βοήθεια προβοκατόρων χτυπούν τους διαδηλωτές, έξω από τη Βουλή. Ενα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό ξεκινά στους δρόμους της πρωτεύουσας. Εχθρός είναι ο λαός...

Το έγκλημα είναι διαρκείας

Το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας συνέχισε τη δράση του με εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε και προέβλεψε νέα τραγικά γεγονότα για τα Βαλκάνια. Δυστυχώς, δικαιώθηκε. Η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, από τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά, αποκαλύπτουν το έγκλημα διαρκείας, αρχές του 2001, τους θανάτους στρατιωτών από λευχαιμία, τις τερατογενέσεις και τους κινδύνους για τους κατοίκους και το περιβάλλον της Βαλκανικής Χερσονήσου και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η λαϊκή απάντηση ήταν άμεση. Στις 11 Γενάρη δυο τεράστια αντιπολεμικά συλλαλητήρια διοργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ο λαός ζητά την καταδίκη των εγκληματιών και την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας.

Στις 25 Γενάρη, οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ διοργάνωσαν παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Στις 8 Φλεβάρη, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και δεκάδες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις πραγματοποιούν νέα δυναμική συγκέντρωση στα Προπύλαια. Στις 13 του Φλεβάρη, νέο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο παίρνει «σάρκα και οστά» στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ