Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε ακόμα πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση

Αρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Με τη θετική ψήφο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση προωθείται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αφού ξεκίνησε να συζητείται χτες στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα τονίζοντας πως μεταφέρει ακόμη περισσότερα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, την ίδια στιγμή που διευρύνονται οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δε συζητείται (όπως συνηθίζεται τους τελευταίους μήνες) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αφού τα νομοσχέδια δημοσιονομικού χαρακτήρα ισχύουν από την κατάθεση και όχι από την ψήφισή τους.

Τον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου ανέδειξε με την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως επισήμανε, «η συγκυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο προχωρά σε επιμέρους παρεμβάσεις στο ισχύον φορολογικό σύστημα, οι οποίες κινούνται σε ακόμη πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση και μεταθέτει την ολοκλήρωση της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αυτή, όμως, η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ενταγμένη στα πλαίσια της εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης των αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δηλαδή, θα έχουμε να κάνουμε με μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μεταφέρει ακόμη περισσότερο τα βάρη των φορολογικών εσόδων στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, τονίζοντας πως «το 55% - 60% του συνόλου των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, τους κατεξοχήν πιο αντιλαϊκούς». Παράλληλα, τόνισε ότι συνεχώς φοροαπαλλάσσεται το κεφάλαιο, αναφέροντας ενδεικτικά: «Το 2003 τα φορολογικά κέρδη που δηλώθηκαν, των νομικών προσώπων, ανήλθαν στα 13 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ και ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος που τους επιβλήθηκε ήταν 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 33% των δηλωμένων φορολογικών εσόδων. Το 2008 τα κέρδη ανήλθαν στα 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος στα 4,7 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 24% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, τα οποία παρουσίασαν τα νομικά πρόσωπα, του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αρα έχουμε μια πολύ μεγάλη ποσοστιαία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε περίοδο τεράστιας κερδοφορίας». Παρουσιάζοντας φετινά στοιχεία επισήμανε: «Τα φυσικά πρόσωπα για δηλωμένα εισοδήματα του 2012, 94 δισεκατομμυρίων ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν επιπλέον φόρο από τα εκκαθαριστικά 5,1 δισ. ευρώ συν 1,7 δισ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή, συνολικά 6,8 δισ. ευρώ κλήθηκε να πληρώσει η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών το 2012, όταν το οικονομικό έτος 2011 για περισσότερα εισοδήματα, κοντά στα 100 δισ. ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν μόνο 1,1 δισ. ευρώ».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα αντιλαϊκά μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου για το σύνολο του λαού, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Οπως είπε, «μειώσατε τη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων. Η μείωση των φορολογικών κλιμακίων είναι από μόνη της ένα αντιλαϊκό μέτρο, γιατί χάνει την όποια προοδευτικότητα με αποτέλεσμα τα χαμηλά εισοδήματα να επιβαρύνονται περισσότερο και τα υψηλά πολύ λιγότερο». Πρόσθεσε πως «καταργείτε το αφορολόγητο. Εφτασε στις 5.000, δηλαδή, σε εξευτελιστικά επίπεδα και τώρα το καταργείτε τελείως. Καταργείτε μια σειρά εκπτώσεις από δαπάνες τις οποίες έκανε η λαϊκή οικογένεια και καταργείτε και το αφορολόγητο για τα παιδιά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να θεωρούνται τεκμήριο και να φορολογούνται». Οσον αφορά στις υποτιθέμενες «παροχές» του φορολογικού νομοσχεδίου ο Ν. Καραθασόπουλος σχολίασε: «Το ότι έρχεστε τώρα και λέτε ότι θα δώσω 2.100 ευρώ έκπτωση από το φόρο των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι η λογική "να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι"».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπερασπίστηκε το νομοθέτημα ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας. Υποστήριξε ότι «αποβλέπει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ» και «διευρύνει δραστικά τη φορολογική βάση μέσω μέτρων όπως η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων». Ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να διατηρήσει το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συνδεθεί με την έκπτωση των 2.100 ευρώ που χορηγείται στους φορολογούμενους. Επίσης, είπε ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα εξαιρούνται από τη φορολογητέα ύλη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org