Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπέρ της άλλης διαχείρισης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μια άλλη μορφή διαχείρισης του ίδιου απάνθρωπου καπιταλισμού στρατεύονται οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ψήφισμα της χτεσινής απεργιακής τους συγκέντρωσης στην Κλαυθμώνος επιβεβαιώνει απόλυτα αυτή την εκτίμηση. Σε τρεις σελίδες κείμενο που βρίθει από αιτήματα, με έντονη την αντι-νεοφιλελεύθερη και αντι-μνημονιακή ρητορική, δεν βρέθηκε ούτε λέξη για τις αιτίες αυτής της πολιτικής. Κουβέντα για τα μονοπώλια, τα καπιταλιστικά κέρδη, την ταξική εκμετάλλευση. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες καθόλου δεν έχουν πρόβλημα με τον ίδιο τον καπιταλισμό, ποτέ δεν τον αμφισβήτησαν, ποτέ δεν έθεσαν στο στόχαστρό τους την πλουτοκρατία. Γι' αυτό άλλωστε θέτουν ως αίτημα τη «διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας», δηλαδή αγωνιούν για την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών και υμνούν την επιχειρηματικότητα, από την οποία αναμένουν την αντιμετώπιση της ανεργίας. Με μια κουβέντα, συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αυταπάτη, ότι μια άλλη καπιταλιστική ανάπτυξη θα σώσει τους εργάτες από την κρίση και τα δεινά της.

«Αριστεία» αγκαλιά με τις επιχειρήσεις

Δεν κρατάνε, πια, ούτε τα προσχήματα στην κυβέρνηση και εξομοιώνουν πλήρως τα ιδιωτικά κολέγια με τα πανεπιστήμια, ακόμα και στον τρόπο αντιμετώπισής τους στις βραβεύσεις. Για την ακρίβεια, «διαφημίζουν» τα κολέγια με την παρουσία τους! Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, απένειμε βραβείο σε εκδήλωση του ΑΙΤ (ιδιωτικό ινστιτούτο τεχνολογίας και κολέγιο). Επίσης, πριν λίγες μέρες το υπουργείο διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ο θεσμός της αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» και δηλώθηκε με υπερηφάνεια πως «μεγάλα ονόματα καθηγητών από ολόκληρο τον κόσμο ήρθαν για να συμμετάσχουν στα Συμβούλια των Ελληνικών ΑΕΙ». Η πραγματικότητα είναι πως η «αριστεία» για την κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο απ' τις «ακαδημαϊκές» επιδόσεις και την έρευνα, που βοηθούν τα σχέδια των επιχειρήσεων. Δεν είναι τίποτα άλλο από έρευνα που παράγει αποτέλεσμα για κέρδη.

Συμμετοχή στον αποπροσανατολισμό

Τη δική τους στήριξη στην κυρίαρχη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων και των φτωχών νοικοκυριών που έχουν πέσει στα νύχια των τραπεζών παρέχουν καταναλωτικές οργανώσεις. Η «ΕΚΠΟΙΖΩ» και το «Νέο ΙΝΚΑ» ανακοίνωσαν χτες ότι θα αξιοποιήσουν κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για να καλύψουν το κόστος υποβολής των φακέλων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο Ειρηνοδικείο (μετά την αποτυχία της απόπειρας εξωδικαστικής ρύθμισης που με βάση το σχετικό νόμο πρέπει να προηγηθεί). Λόγω, όπως εξήγησαν, «περιορισμένου προϋπολογισμού», «θα αφορά περιορισμένο αριθμό καταναλωτών που διαμένουν εντός Αττικής» με κριτήρια «αυστηρώς προκαθορισμένα» στα πλαίσια των οποίων εντάσσονται μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άποροι, ΑμΕΑ, άποροι κ.λπ. Βεβαίως, το ζήτημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών είναι υπαρκτό ζήτημα, ωστόσο οι λύσεις των «καταναλωτικών οργανώσεων» είναι ...ασπιρίνη σε καρκίνο. Ο δρόμος για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων των λαϊκών στρωμάτων δεν περνάει μέσα από την προσπάθεια να αμβλυνθούν προβλήματα με ατομικές λύσεις αλλά με οργανωμένο ταξικό αγώνα για τις αιτίες που τα γεννούν.

Δεν το είδε;

Ο Β. Οικονόμου, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, είπε ότι διάβασε όλο τον «Ριζοσπάστη» («μέχρι και τις κηδείες», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε) αλλά δεν είδε να γράφει τίποτα για τη μείωση του προσωπικού στον «Ριζοσπάστη». Δεν αμφισβητούμε τα λεγόμενά του. Μας κάνει όμως εντύπωση: Το ολοσέλιδο άρθρο στη σελίδα 6 του χτεσινού «Ριζοσπάστη», που είχε μάλιστα τον τίτλο «Για τον Ριζοσπάστη», δεν το πήρε το μάτι του; Εκτός αν το πραγματικό του πρόβλημα είναι η αντιΚΚΕ τύφλωση, οπότε μπορούμε και εμείς να τον διαβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία...

Σε τραγική κατάσταση οι δομές Πρόνοιας

Αποψιλωμένες από πόρους και προσωπικό, χωρίς να διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα μέσα για τη λειτουργία τους, οι υποδομές Υγείας και Πρόνοιας, κρατικές ή δημοτικές, αδυνατούν να προσφέρουν ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη. Νοσοκομεία χωρίς θέρμανση, ιδρύματα χωρίς τρόφιμα, δομές χωρίς ρεύμα καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες που πολλαπλασιάζονται λόγω των επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό, τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση οδηγεί στο στραγγαλισμό τους.

Τόσο οι εξυπηρετούμενοι, όσο και οι εργαζόμενοι στις δομές Πρόνοιας βρίσκουν μπροστά τους καθημερινά τον τοίχο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ολο και πιο συχνά σημειώνονται περιστατικά που φέρνουν με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες ασθενείς, χρονίως πάσχοντες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και οι οικογένειές τους. Το πιο πρόσφατο από αυτά αφορά στην απειλή της 35χρονης κωφάλαλης να θέσει τέρμα στη ζωή της, αφού η διακοπή της χορήγησης του προνοιακού επιδόματος είχε ως αποτέλεσμα να αδυνατεί να συντηρήσει τον εαυτό της και τα δυο ανήλικα παιδιά της. Στην ίδια ουρά αναμονής περιμένουν, προκειμένου να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές, χιλιάδες ανάπηροι, που στερούνται κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής την αναπηρική σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα. Με δωρεές αναζητά το Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη είδη πρώτης ανάγκης, όπως σεντόνια, φάρμακα και τρόφιμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της λειτουργίας του.

Την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται καλούνται να διαχειριστούν οι δήμοι, με μια σειρά στοιχειώδεις υπηρεσίες Πρόνοιας. Μια εικόνα για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα δίνει η έρευνα που έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή, οι κοινωνικές δομές των δήμων προσεγγίζουν τις 3.000 και εξυπηρετούν 48.000 ανθρώπους. Οι δραστηριότητές τους αφορούν σε ποσοστό 38% στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και την ψυχολογική υποστήριξη, σε ποσοστό 23% στη διανομή τροφίμων και σε ποσοστό 7% στην παροχή στέγης, ένδυσης, υπόδησης αστέγων. Στην ουσία πρόκειται για υπηρεσίες κοινωνικών φαρμακείων και ιατρείων, κοινωνικών παντοπωλείων, ξενώνων φιλοξενίας που παρέχονται σε ένα μόνο μέρος των ανασφάλιστων, των ανέργων, των αστέγων. Οι υπηρεσίες αυτές δεν καλύπτουν την ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για στέγαση και σίτιση παρά μόνο σε στοιχειώδες επίπεδο και για προσωρινό διάστημα. Η παροχή ακόμα και αυτών των υπηρεσιών δεν είναι δεδομένη: Οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι ενώ το 20% του προσωπικού είναι εθελοντές.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για καθολικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Πρόνοιας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στα μπαλώματα με τα οποία η κυβέρνηση και οι δήμοι επιχειρούν να αμβλύνουν όπως όπως τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, επιστρατεύοντας τον «εθελοντισμό», τις ΜΚΟ, τη «φιλανθρωπική» δράση των μονοπωλιακών ομίλων, οι εργαζόμενοι στις δομές της Πρόνοιας και οι εξυπηρετούμενοι από αυτές να αντιπαραθέσουν κοινό μέτωπο διεκδίκησης. Μαζί με όλο το λαό να διεκδικήσουν την άμεση ανακούφιση των οξυμένων αναγκών, ώστε να μη μείνει κανείς χωρίς τρόφιμα και στέγη, χωρίς φάρμακο, γιατρό και νοσοκομείο. Να παλέψουν με αίτημα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ' αυτούς τους τομείς.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Παραμύθια παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ, ΤΑ ...παραμύθια του Γ. Στουρνάρα μας έλειπαν! Ημασταν - είπε - «τζίτζικες» (κατά το γνωστό μύθο) και τώρα πρέπει να γίνουμε «μέρμηγκες»...

Κατά τη γνώμη του (όπως και της τρόικας, του κεφαλαίου) καλοπερνούσαμε επί πολλά χρόνια και ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό.

Μόνο που οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν μνήμη. Αφήστε που δεν έχουν περάσει πια και ...αιώνες από τότε που δεν είχαμε «κρίση χρέους».

Κι αυτό που θυμούνται όλοι είναι τις μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν υπερκέρδη και τον κόσμο είτε να παίρνει αυξήσεις - ψίχουλα, είτε να μην παίρνει τίποτε.

Η αλήθεια είναι πως δεν άλλαξαν και πολύ τα πράγματα από τότε για τις επιχειρήσεις. Τα κέρδη τους συνεχίζουν να μεγαλώνουν (άντε σε μερικές περιπτώσεις να μένουν σταθερά)...

Οσο για τους εργαζόμενους, δυστυχούν, απολύονται, χάνουν τα δικαιώματα και τους μισθούς τους, απλά, για να διατηρείται αυτή η κερδοφορία.

Γι' αυτό ας προσέχουν οι κυβερνώντες. Ισως τα ...μυρμήγκια να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα. Κυρίως αν είναι όλα μαζί και έχουν ξεκάθαρο στόχο.

ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑΚΙΑ κέρδισε μία μόνο εταιρεία επενδύσεων από τα ελληνικά ομόλογα μέσα στους τελευταίους 6 μήνες, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ε, αυτό είναι που μας λένε περί... «μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία». Η αλήθεια είναι πως μπορεί ωραιότατα να λειτουργήσει.

Μόνο που τέτοιου είδους «μετατροπές» δεν μπορεί να τις κάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Τις κάνουν ακριβώς αυτοί που προκαλούν και διαχειρίζονται την κρίση.

Αλλοι επενδύουν σε ομόλογα, άλλοι αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρεία τους, άλλοι κόβουν μισθούς και θέσεις εργασίας, άλλοι αγοράζουν «κοψοχρονιά». Από ...ευκαιρίες άλλο τίποτε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα φασιστοειδή προμετωπίδα στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Με σκληρές καπιταλιστικές πρακτικές, χωρίς καμία αιδώ ή συμπόνια προς τους εργαζομένους, το ΚΚΕ φροντίζει την μεγιστοποίηση των κερδών του ξεσπώντας στους ίδιους τους εργαζομένους του. Ξεκίνησαν και πάλι, λοιπόν, οι απολύσεις στις επιχειρήσεις του Περισσού».

Τα παραπάνω γραφικά τα λέει η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ως πιστός και γνήσιος εκπρόσωπος του κεφαλαίου και του αντικομμουνισμού. Αναπαράγει την κυρίαρχη αστική προπαγάνδα και χαρακτηρίζει «καπιταλιστική επιχείριση» το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», τον «902», την «Τυποεκδοτική». Λογικό, αφού είναι ένα και το αυτό με το σάπιο σύστημα που εξυπηρετεί, με το αηδιαστικό κατεστημένο που σπρώχνει στην εξαθλίωση το λαό.

Ποιος είναι «Πραγματικά περίγελος και ανέκδοτο» (όπως λένε τα φασιστοειδή στην ανακοίνωσή τους) δε χρειάζεται να το πούμε εμείς. Το δείχνουν τα ίδια τα φασιστοειδή στην ανακοίνωσή τους. Η αναφορά στη έννοια ...«συμπόνια» από αυτούς που κυνηγάνε με μαχαίρια μετανάστες εργάτες, είναι αρκετή για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Πολύ περισσότερο, η αναφορά τους σε «σκληρές καπιταλιστικές πρακτικές» που έχουν στόχο τη «μεγιστοποίηση των κερδών του ΚΚΕ». Εκεί δίνουν τα ρέστα τους... Και αποκαλύπτουν με κραυγαλέο τρόπο ότι είναι τσιράκια των αστικών επιτελείων και άξια τέκνα τους.

Το έχουμε γράψει και πει πολλές φορές. Οι Χρυσαυγίτες είναι επικίνδυνοι για το λαό και τα συμφέροντά του. Ο ρόλος τους είναι να τσακίσουν το κίνημα και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να χτυπήσουν και να συκοφαντήσουν το κόμμα της εργατικής τάξης.

Ο οργανωμένος λαός θα πει την τελευταία λέξη

«Θα έλεγα ξεκάθαρα ότι αυτή είναι η στιγμή για τους επενδυτές. Πρέπει να έρθουν τώρα. Οταν η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να απογειώνεται, τότε όλα θα είναι πολύ πιο ακριβά, αυτή είναι η ευκαιρία για τις επενδύσεις στην Ελλάδα». Με τη γλώσσα των «ντίλερ» μιλάνε πλέον τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να «διαφημίσουν» στους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους το νέο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας που κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες «να δουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στην Ελλάδα», τώρα δηλαδή που είναι φτηνή, πριν ακριβύνει!.. Το πιο ισχυρό επιχείρημα που επικαλέστηκε το κυβερνητικό στέλεχος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του, δεν ήταν τόσο η μείωση του εργατικού κόστους και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, αλλά η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί ότι οι επενδύσεις τους είναι ασφαλείς έναντι των διεκδικήσεων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την «εικόνα της αναταραχής» που μεταδίδεται από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, ο Δ. Κούρκουλας είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν, βεβαίως, αντιδράσεις, αλλά εν τέλει η συνολική εικόνα είναι μια εικόνα σταθερής πολιτικής κατάστασης, ακόμα και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, τα πράγματα καταλαγιάζουν. Γι' αυτό, άλλωστε, και η ΕΕ πρόσφερε τόσο μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα, γιατί διαπιστώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει σκληρά, αλλά απαραίτητα μέτρα». Η κυβέρνηση μπορεί να δίνει όποιες εγγυήσεις στους επενδυτές, αλλά πλανάται πλάνην οικτράν αν πιστεύει ότι μπορεί να δέσει χειροπόδαρα το ταξικό - εργατικό κίνημα και να καταργήσει την ταξική πάλη με την καταστολή. Ο,τι και να κάνει, την τελευταία λέξη θα την πει ο οργανωμένος λαός.

Απόρριψη των εκβιαστικών διλημμάτων

«Γιατί αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, είτε είναι φθηνό το τιμολόγιο είτε όχι, δεν θα υπάρχει καθόλου». «Προσφάι» έχουν τον εκβιασμό οι κυβερνώντες, προκειμένου να κάνουν το λαό να σκύψει το κεφάλι στα εξοντωτικά μέτρα. Τη σκυτάλη αυτή τη φορά πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος προκλητικά και ξεδιάντροπα, μιλώντας χτες στο «vima fm», επέσεισε το παραπάνω άθλιο και ανυπόστατο εκβιαστικό δίλημμα, που με απλά λόγια σημαίνει «ή πληρώνεις τις νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ή δε θα έχεις καθόλου ρεύμα γιατί θα καταρρεύσει η ΔΕΗ»! Θέλει πολύ θράσος να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ο υπουργός και η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος την περασμένη τετραετία ξεπέρασαν το 50% και 12,6% από την αρχή του έτους, ενώ θα φτάσουν 48% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013. Τα λαϊκά νοικοκυριά, που πλήττονται από τα βάρβαρα μέτρα, έχουν ήδη καταρρεύσει και εκατοντάδες χιλιάδες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τη ΔΕΗ ανέρχονται στα 660 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα διακόπτονται 30.000 συνδέσεις. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και η ΔΕΗ ΑΕ κόβουν το ρεύμα σε φτωχές οικογένειες αφήνουν στο απυρόβλητο μονοπωλιακούς ομίλους και εταιρείες, που χρωστούν πάνω από 130 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και δεν έχουν πληρώσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το γνωστό χαράτσι... Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα Ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία, ενώ θα υπάρχει ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν τους πήρε ο πόνος για την αγροτιά...

Τα οξυμένα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς που προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και της τρικομματικής συγκυβέρνησης, δε λύνονται με δηλώσεις καλλιέργειας ψεύτικης ελπίδας και ψεύτικων εντυπώσεων διά στόματος πρωθυπουργού. Η πραγματικότητα για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους είναι καθημερινά και πιο οδυνηρή, άθλια. Ο πρωθυπουργός έσπευσε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δηλώσει ότι «σχεδιάζουμε με σωστό τρόπο το αύριο της γεωργίας». Ωστόσο, η φτωχή αγροτιά από την πολιτική που σχεδιάζουν κυβέρνηση, ΕΕ και μονοπώλια, μόνο φτώχεια και ξεκλήρισμα έχει να περιμένει.

Στις πρωθυπουργικές δηλώσεις τονίστηκε πως γίνεται ένεση ρευστότητας με την καταβολή επιδοτήσεων πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αλλά και αυτό δεν αποτελεί καμία παροχή, αφού πρόκειται για την πληρωμή του υπόλοιπου μισού της ενιαίας ενίσχυσης (αγροτικών επιδοτήσεων) του 2012. Η ουσία είναι ότι ακόμα και η καταβολή των επιδοτήσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, δεν απέτρεψε τη μείωση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος, που δεν μπορεί να κρύψει πια ούτε η επίσημη στατιστική. Το 2012, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει μείωση εισοδημάτων 2%. Για πέμπτη συνεχή χρονιά η φτωχή αγροτιά βλέπει το εισόδημά της να μειώνεται και η ακολουθούμενη πολιτική εγγυάται μόνο περεταίρω μείωση, για τους φτωχούς αγρότες. Παράλληλα, η αγροτιά βλέπει τη σοδειά της να μένει απούλητη ή να την παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί εκβιαστικά οι εμποροβιομήχανοι, εκμεταλλευόμενοι τις αθρόες εισαγωγές. Βλέπει το κόστος παραγωγής να αυξάνεται δραματικά από τη ληστρική δράση των μονοπωλίων που ελέγχουν τα αγροτικά εφόδια. Βλέπει τα άγρια χαράτσια και τη φορολογία που επιβάλλει η συγκυβέρνηση. Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ που λιβανίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του «ευρωμονόδρομου». Που σκόπιμα κρύβουν από το λαό ότι το 80% των επιδοτήσεων το απολαμβάνει το 20% των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και μόνο ορισμένα ψίχουλα φτάνουν στη φτωχή αγροτιά που και αυτά τα παίρνουν πίσω με τις μεγάλες αυξήσεις στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, με τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες κ.ά.

Πρωθυπουργός και συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, διαπιστώνοντας ότι η οργή της φτωχής αγροτιάς φουντώνει, επιχειρούν να την κοροϊδέψουν και να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους, για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα σε βάρος της. Μπροστά σε αυτήν την πολιτική κοροϊδίας και εξαθλίωσης, η απάντηση είναι η αντίσταση και ο αγώνας. Μέσα στο Γενάρη, η ΠΑΣΥ προετοιμάζει νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Απαιτείται μαζικός και επίμονος αγώνας ενάντια στην πολιτική που στηρίζει και ενισχύει τα μονοπώλια. Αγώνας για να δοθεί λύση και προοπτική αγροτικής ανάπτυξης σε όφελος των μικρών παραγωγών, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Η πολιτική της ΕΕ και η ΚΑΠ, η πολιτική του κεφαλαίου διεθνώς, όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να στηρίξει τους αγρότες, ή να επιτρέψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών, αλλά προωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη συνολική καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής σε όφελος των μονοπωλίων. Το συμφέρον της φτωχής αγροτιάς είναι να συμπαραταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων, που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για την ανατροπή της, για την αποδέσμευση από την ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ