Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Θηλιά για το λαό

Τα αστικά ΜΜΕ, άλλα αστικά επιτελεία, αναζητούν και βρίσκουν στοιχεία να στηρίξουν την άποψη ότι έρχονται μέρες ανάκαμψης της οικονομίας, έρχεται η ανάπτυξη. Ετσι, αξιοποιούν την αναβάθμιση της Ελλάδας κατά 6 μονάδες από τον οίκο αξιολόγησης «Standard and Poor's», την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη συνάντηση του πρωθυπουργού πρόσφατα με τους εκπροσώπους 14 μεγάλων μονοπωλίων, καθώς και τη δόση του δανείου. Λένε, λοιπόν, ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι παράγοντας που θα φέρει επενδύσεις, αφού η Ελλάδα απέφυγε τους κινδύνους εξόδου από το ευρώ. Λένε ταυτόχρονα ότι έρχεται η δόση, άρα θα πέσει χρήμα στην αγορά, δηλαδή θα γίνουν επενδύσεις στην παραγωγή, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσει τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι ταξική, καπιταλιστική και η ανάπτυξη, αν και όταν έλθει, δε θα είναι σε όφελος όλων. Οι επενδύσεις, όταν γίνουν, θα ενισχύσουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όχι όμως και την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, προϋπόθεση για επενδύσεις είναι η φτηνή εργατική δύναμη, που σημαίνει τσακισμένους μισθούς, τσακισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα σε σύνταξη, Υγεία, Πρόνοια, για να μειωθούν δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές αλλά και οι κρατικές δαπάνες, φοροαπαλλαγές κεφαλαίου, άρα φοροληστεία του λαού για να υπάρχει κρατικό χρήμα για δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιωτικοποιήσεις, κ.λπ. Επομένως, δε θα ωφεληθούν η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα από μια τέτοια ανάπτυξη.

***

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας συμβάλλει όντως σε ένα κλίμα για επενδύσεις, αλλά μόνο σ' αυτό, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει γοργά τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Δηλαδή, όλα αυτά που προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο και που καταγράψαμε επιγραμματικά πιο πάνω. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με εκπροσώπους 14 μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων δε φαίνεται να έχει άμεση ανταπόκριση για επενδύσεις. Αλλωστε, η κρίση είναι ακόμη βαθιά.

Η αισιοδοξία που προκύπτει από τα λεφτά της δόσης είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο σφίξιμο της θηλιάς στο λαιμό των εργαζομένων. Μόλις προχτές είδε το φως της δημοσιότητας η «έκθεση προόδου» της Κομισιόν, που μιλώντας για την εκταμίευση των δόσεων, τις συνοδεύει από τις λεγόμενες «προαπαιτούμενες δράσεις», τα αλλεπάλληλα μέτρα σφοδρής κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Η έκθεση προβλέπει ως πρώτο βήμα την ψήφιση του φοροληστρικού για το λαό νομοσχεδίου, ενώ σειρά παίρνουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι «αναδιαρθρώσεις» στην αγορά της Ενέργειας, η παραπέρα μείωση και αυτών των ελάχιστων κρατικών δαπανών που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες. Κάθε απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους συνεπάγεται την ενεργοποίηση της «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης», που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων αντιλαϊκών μέτρων.

***

Οσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις οποίες θα δοθεί μεγάλο μέρος της δανειακής δόσης, έρχεται μετά τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ομολόγων. Ενισχύεται έτσι η ρευστότητά τους. Πράγματι, με το «κούρεμα» των ομολόγων καταστράφηκε μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών, οι οποίες επίσης δεν μπορούν να δανειστούν από τη διεθνή αγορά. Η χρηματοδότησή τους γι' αυτή την καταστροφή από το κράτος, αυτό ονομάζουν ανακεφαλαιοποίηση, ενισχύει την ικανότητά τους να δανειοδοτούν. Αλλωστε, ως βασική τους λειτουργία οι τράπεζες έχουν τη συγκέντρωση χρήματος για να δανειοδοτούν τους καπιταλιστικούς ομίλους για επενδύσεις. Είναι η «καρδιά» της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι όλα τα καπιταλιστικά κράτη ενδιαφέρονται πρωτίστως να έχουν ένα ισχυρό τραπεζικό τομέα. Βεβαίως, μέσα από τις δανειοδοτήσεις οι τράπεζες βγάζουν κέρδος. Ενώ συμμετέχουν ενίοτε και σε μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους με παραγωγικές δραστηριότητες. Αρα, η ενίσχυση των τραπεζών και η κριτική που γίνεται από ορισμένες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, ότι από τις δόσεις των δανείων ενισχύονται μόνο οι τράπεζες, δεν απηχεί την πραγματική ουσία της ανακεφαλαιοποίησης. Η πραγματική ουσία είναι η ισχυροποίησή τους για να μπορούν να δανείζουν για καπιταλιστικές επενδύσεις. Βεβαίως, η αστική προπαγάνδα πασχίζει να επιβάλει την άποψη ότι αυτή η διαδικασία είναι ωφέλιμη και για τα λαϊκά στρώματα. Θα δανειοδοτηθούν, λένε, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λαϊκά νοικοκυριά. Και αυτό είναι ψέμα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να δανειστούν, δεν μπορούν καν να κρατηθούν λόγω της κρίσης, του ανταγωνισμού με τους μεγάλους ομίλους, λόγω της τεράστιας φορολογίας τους. Ξεκληρίζονται. Τα δε λαϊκά νοικοκυριά χρειάζονται εισόδημα για κάλυψη όλων των αναγκών τους και όχι δάνεια για να είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι όσο πιο γρήγορα απορρίψουν την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων τόσο γρηγορότερα θα βάλουν τέλος στην εκμετάλλευση και στη ληστεία.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ