Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Ναι» στην κυβέρνηση από τον Αρειο Πάγο

Στα χέρια του λαϊκού κινήματος η υπόθεση ακύρωσης κάθε χαρατσιού, ανεξάρτητα από τον τρόπο είσπραξης

Με διαδικασίες «εξπρές» ο Αρειος Πάγος επιχειρεί να διευκολύνει την κυβέρνηση για το χαράτσι ακινήτων, εκδίδοντας μια απόφαση όπως ακριβώς την ήθελε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε την αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, η οποία απαγόρευσε στη ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων, το λεγόμενο Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να βάζει στους λογαριασμούς και να εισπράττει το άδικο και παράνομο χαράτσι, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι χωρίς συνεπή, οργανωμένο και μαζικό αγώνα οι όποιες «ρωγμές» στην αντιλαϊκή πολιτική θα κλείνουν πολύ γρήγορα.

Τον πρώτο λόγο τώρα τον έχει το λαϊκό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία η οποία μπορεί και πρέπει να βάλει τη δική της σφραγίδα στις εξελίξεις. Κάθε γειτονιά, κάθε σπίτι, κάθε μικρομάγαζο, ξεχωριστά και όλα μαζί, μπορούν να αποτελέσουν τα πεδία της πάλης ενάντια στην ασκούμενη πολιτική. Εχει το δίκιο, έχει και τη δύναμη να το επιβάλλει, να καταργήσει το χαράτσι ανεξάρτητα από το φορέα που τον εισπράττει. Ηδη η κυβέρνηση, με νεότερες χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, επιβεβαιώνει τη συνέχιση της επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού πρώτα ενημερώθηκε ανεπίσημα ότι ο Αρειος Πάγος έβγαλε την απόφαση που ήθελε η κυβέρνηση, δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου». Καθόλου προφανής δεν ήταν, ούτε και το έπραξε, ο «σεβασμός» στην απόφαση του Πρωτοδικείου, αφού ο υπουργός έσπευσε να ζητήσει από τη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του χαρατσιού, πριν αναιρέσει δικαστικά την απόφαση! Ο Γ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα».

Παρ' ότι όμως, προσπάθησε - εκ των υστέρων - να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος, η κυβέρνηση δε δίστασε να επικαλεστεί το «δημόσιο συμφέρον». Συνακόλουθα, το Ανώτατο Δικαστήριο με σκεπτικό το δήθεν δημόσιο συμφέρον, που στην ουσία είναι το συμφέρον του κεφαλαίου και οι επιταγές της τρόικας, αποφάσισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το «χαράτσι» των ακινήτων τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μάρτη 2013, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Οι δικαστές έκαναν δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς και τις κινδυνολογίες του υπουργείου Οικονομικών, ότι δηλαδή το Δημόσιο θα υφίστατο ανεπανόρθωτη βλάβη, αφού δεν θα μπορούσε να εισπράξει τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα ισοδύναμα μέτρα. Παράλληλα, στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι θα πρέπει μεν να ανασταλεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, αλλά δεν θα πρέπει να κόβεται το ρεύμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του καταναλωτή δεδομένου ότι πρόκειται για βασικό αγαθό.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρέκαμψε το Εφετείο, παρόλο που στην αρχή είχε καταθέσει έφεση αλλά αμέσως την απέσυρε και απευθύνθηκε κατευθείαν στον Αρειο Πάγο, καταθέτονας αίτηση αναστολής και αναίρεσης, όπου τελικά βρήκε... κατανόηση, καθώς το αίτημά της έγινε αποδεκτό.

«Κοινωνικό Τιμολόγιο»

Εξάλλου χτες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εμφάνισε τη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΚΑ για τις αλλαγές στο λεγόμενο ΚΟΤ (Κοινωνικό Τιμολόγιο). Πρόκειται για τη δήθεν «κοινωνική» πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ενώ παίρνει μέτρα που θα βυθίσουν στην ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες περισσότερα νοικοκυριά, παρέχει... έκπτωση σε άνεργους και οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα. Παρά τα όσα διαρρέονταν για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, η ΡΑΕ προτείνει απλώς να επεκταθεί η έκπτωση στο σύνολο της ανώτατης επιτρεπόμενης κατανάλωσης. Ετσι, αντί για 2 χρεώσεις, μία μέχρι τις 800 κιλοβατώρες και μια μεγαλύτερη για το τμήμα έως 1.400 κιλοβατώρες (άνεργοι, χαμηλά εισοδήματα) και 1.600 κιλοβατώρες (τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία), η χρέωση θα είναι ενιαία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org