Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Στα νύχια των τραπεζικών ομίλων

Θέμα χρόνου, ενδεχομένως λίγων βδομάδων, είναι η απόφαση της συγκυβέρνησης για την κατάτμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, κατά το πρότυπο δηλαδή που εφάρμοσαν στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), προκειμένου αμέσως μετά να το εκχωρήσουν σε κάποιο από τους μεγάλους Ομίλους, που έχουν απομείνει στην τραπεζική αγορά.

Σήμερα, σε άμεση κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται το 34,4% του ΤΤ, ενώ 10% βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και από 6% κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Δηλαδή, το υπό συγχώνευση επιχειρηματικό σχήμα (Εθνική - Eurobank) διαθέτει το 12%, έχοντας το πάνω χέρι στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες, θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο ΤΤ, όσο και συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ΤΤ εξαιρέθηκε ευθύς εξαρχής από τις προβλεπόμενες διακρατικές ενισχύσεις για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, ενέργεια που διευκολύνει τη συγχώνευση σε μεγαλύτερο τραπεζικό σχήμα, με δεδομένες τις απώλειες των μικρομετόχων, αφού οι μετοχές τους κατρακύλησαν στην κυριολεξία μετά το PSI.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ