Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η κατά ΣΥΡΙΖΑ ανάπτυξη...

Απ' τη μια τα κόμματα της συγκυβέρνησης πανηγυρίζουν για την εκταμίευση της δόσης, ισχυριζόμενα ότι τώρα έρχεται η ανάπτυξη που δήθεν θα ωφελήσει το λαό. Απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ που άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση, σαν θετικές μεν, ανεπαρκείς δε για την επαναφορά της ανάπτυξης. Δηλώνει επ' αυτού ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα tvxs: «Παρόλο που ορισμένα από τα συζητούμενα επιμέρους μέτρα θα μπορούσαν σ' έναν άλλο σχεδιασμό να είναι μέρος μιας συνολικής λύσης, στην παρούσα περίπτωση δεν συγκροτούν μια ριζική λύση».

Τι συγκροτεί ριζική λύση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ; Ενα γενναίο «κούρεμα» του χρέους ώστε αυτό να καταστεί «αξιόπιστα βιώσιμο, και για τις αγορές και για την κοινωνία» και «να ανακάμψουν οι επενδύσεις». Για την καπιταλιστική ανάπτυξη ο λόγος της συγκυβέρνησης, για την καπιταλιστική ανάπτυξη και ο αντίλογος της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμενοποιεί ο Γ. Δραγασάκης ότι η ριζική λύση συνίσταται σε «διαγραφή μεγάλου μέρους του συσσωρευμένου χρέους και ρήτρα ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου», ενταγμένη «σε ένα ευρύτερο σχέδιο εσωτερικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία, για την εξάλειψη των αιτιών της ελλειμματικότητας και της χρεοκοπίας».

Θα ανακοπεί όμως ο κατήφορος που έχει πάρει η ζωή του λαού εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα άλλο δηλαδή μείγμα αστικής διαχείρισης; Εάν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, και ανάπτυξη, κέρδη, ανταγωνιστικότητα για τα μονοπώλια, και ο λαός χορτάτος, δε θα περίμεναν τον ΣΥΡΙΖΑ για να το υλοποιήσουν. Εξάλλου, στην προαναφερόμενη συνέντευξή του ο Γ. Δραγασάκης ήταν παραπάνω από σαφής. «Ανάκαμψη μισθών δεν μπορεί να γίνει με διοικητικές πράξεις», δήλωσε χωρίς περιστροφές, καλώντας το λαό να συμβιβαστεί με τη φτώχεια! Αλλωστε, το έχει πει σε άλλη συνέντευξή του, στην «Ημερησία», ότι χρειάζονται θυσίες. Οπως η συγκυβέρνηση κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για να προσελκύσει επενδύσεις, το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ απ' τη στιγμή που τις υιοθετεί ως πρωταρχικό του στόχο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Δραγασάκης και όλα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν την πλουτοκρατία πως θα συνεχίσει να «αρμέγει» το δημόσιο πλούτο που θα έχει τότε βάλει στο χέρι και πως ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο «θα εξυγιανθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού»! Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για τους καπιταλιστές. Θέλουν και τα φιλέτα στο χέρι και ενίσχυση απ' το αστικό κράτος (επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λπ.) και την κεφαλή της εργατικής τάξης επί πίνακι. Κάθε επένδυση θα στήνεται πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων και θα είναι τόσο πιο αποδοτική όσο λιγότερα αναλογούν στο λαό. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει απ' το λαό να τον στηρίξει. Δηλαδή, όχι μόνο να αποδεχτεί την καταστροφή που προϋποθέτει η διάνοιξή του, αλλά να τον ανοίξει ο ίδιος με τα χέρια του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ