Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Απεργία ενάντια στην «απελευθέρωση»

Μεγάλα θύματα τα μικρά φαρμακεία, αλλά και οι ασφαλισμένοι

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το πρωί φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά στα πλαίσια 24ωρης απεργίας τους. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου και της συγκυβέρνησης για ατομικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους φαρμακοποιούς καθώς και στη διάταξη νόμου που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και απελευθερώνει πλήρως την αγορά και τη λειτουργία των φαρμακείων, ενώ αποσυνδέει πλήρως από το ωράριο το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.

Τα μέτρα αυτά εξοντώνουν τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, τα φαρμακεία της γειτονιάς και δίνουν προβάδισμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο του λιανικού εμπορίου, όπου διατίθενται φάρμακα, καλλυντικά κ.λπ. Θύματα όμως αυτής της πολιτικής είναι και οι ασφαλισμένοι, αφού -όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί- με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου καταργούνται ουσιαστικά οι εφημερίες και οι διημερεύσεις, ο καθένας θα ανοίγει τις μέρες και τις ώρες που τον συμφέρει και μπορεί και όχι τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα. Εξάλλου, τόνισαν, τα Σαββατοκύριακα μόνο αν είναι ανάγκη θα αγοράσει ο ασθενής φάρμακα, αντίθετα όσα φαρμακεία έχουν ενταχθεί στο διευρυμένο ωράριο διακινούν κυρίως καλλυντικά, κάτι που παραπέμπει στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Οι πρόεδροι των ΦΣ Αθήνας και Πειραιά με δηλώσεις τους προειδοποιούν με κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, ενώ το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδριάζει αύριο.

Να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών στήριξε την απεργία και τη συγκέντρωση, καταψήφισε όμως τη συνέχιση της διακοπής της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους, αφού η τακτική αυτή είναι σε βάρος των ασφαλισμένων που καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και δίνει πρόσχημα στην κυβέρνηση για να χτυπήσει τον κλάδο.

Οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους και τις εξετάσεις από 17/12/2012, καθώς η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών ιατρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ