Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιδρούν στις μεθοδεύσεις

«Οι καταναλωτές στερούνται αγοραστικής δύναμης και όχι ελεύθερου χρόνου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αναγκάζει τον αυτοαπασχολούμενο έμπορο και το μικρό συνοικιακό κατάστημα να γονατίσουν και να υποκύψουν στον ανταγωνισμό των μεγάλων εμπορικών πάρκων. «"Ξεχνά" η κυβέρνηση», σημειώνει, «πως τα χιλιάδες λουκέτα στην αγορά πέρυσι και φέτος δεν οφείλονται στη μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά στη δραματική μείωση του τζίρου τους τις καθημερινές».

«Οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελούν μία ακόμα μαχαιριά στη ραχοκοκαλιά της ήδη βαριά πληγωμένης μικρομεσαίας επιχείρησης», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γ. Κασιμάτης. Συμπληρώνει ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα σημάνει και το τέλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όχι μόνο δε θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, αλλά θα τον οδηγήσει ακόμα πιο βαθιά μέσα στα οικονομικά τους αδιέξοδα, που όλο και διευρύνονται», και εκτιμά ότι τουλάχιστον το 30% των εμπορικών καταστημάτων είναι σίγουρο ότι δε θα επιβιώσουν από τον ανελέητο ανταγωνισμό των συνεχών Κυριακών λειτουργίας.

«Τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό», καταγγέλλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Στην πραγματικότητα, επισημαίνει, δε θα αυξήσει τον ανύπαρκτο τζίρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αλλά θα τον αναδιανείμει προς όφελος των επιχειρήσεων που έχουν ρευστότητα και μπορούν να καλύψουν το λειτουργικό κόστος κατά τη λειτουργία τους την Κυριακή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν ταχύτερα σε οριστικό κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαία καταστήματα, αφού ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει, αλλά είναι βέβαιο ότι δε θα τα καταφέρει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ