Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Καίριες ευθύνες για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Σε αγώνα για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αντίστοιχο των λαϊκών αναγκών, καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Η ένταξη ή μη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων στο ΕΤΕΑ ήταν το θέμα που απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Τελικά η πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας την ανακεφαλαιοποίηση του Ταμείου (ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από το «κούρεμα») χωρίς να πάρει συγκεκριμένη θέση για το παραπάνω ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 4052/2012 προέβλεπε τη δημιουργία του ΕΤΕΑ την 1η Ιούλη 2012, στο οποίο εντάσσονται αρχικά τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΤ, ΤΕΑΙΤ). Ωστόσο τα Ταμεία μπορούσαν να εξαιρεθούν από την ένταξη εφόσον το αποφασίσουν οι αντιπροσωπευτικότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου που καλύπτει το Ταμείο. Το Ταμείο που δεν εντάσσεται μετατρέπεται σε επαγγελματικό ταμείο. Και οι δύο περιπτώσεις λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού τα Ταμεία (είτε αυτό που επιβάλλει η κυβέρνηση είτε το επαγγελματικό) θα λειτουργούν ως Ταμεία καθορισμένων εισφορών αλλά όχι παροχών. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρουν και αν θα την πάρουν. Με αυτά τα δεδομένα ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» στην ΑΔΕΔΥ είχαν αποφασίσει να ζητήσουν την προσωρινή εξαίρεση του ΤΕΑΔΥ από το ΕΤΕΑ για να γίνει αναλογιστική μελέτη - όπως προβλέπει ο Ν. 4052 - και με βάση αυτή να αποφασίσουν αν θα ενταχθεί ή όχι. Ομως, με την αναλογιστική μελέτη αποδέχονται τα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων όπως έχουν διαμορφωθεί από τη ληστρική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου (τζογάρισμα αποθεματικών, τεράστια μείωση των εσόδων λόγω της ανεργίας, της μείωσης των μισθών αλλά και των εργοδοτικών εισφορών κ.λπ.). Και από την άλλη, αποδέχονται τα όσα προβλέπουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις.

Με βάση τα παραπάνω η απόφαση της πλειοψηφίας δεν αναιρεί τις ευθύνες τους για την αναλογιστική μελέτη - για την οποία σήμερα λένε ότι δε χρειαζόταν να γίνει. Αντιθέτως, οι ευθύνες της μεγαλώνουν καθώς μέσω του αιτήματος για ανακεφαλαιοποίηση μένουν μόνο στο σήμερα και διαγράφουν την αντεργατική - αντιασφαλιστική πολιτική που ασκείται επί δεκαετίες.

Κοινωνική Ασφάλιση στο ύψος των αναγκών

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ επισήμαναν ότι η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι των αντιασφαλιστικών πολιτικών όλων των προηγούμενων χρόνων. Με την «ενοποίηση» θέλουν να ξαναμοιράσουν ελλείμματα και πλεονάσματα των επικουρικών ταμείων και να μεταθέσουν χρονικά τα προβλήματα ρευστότητας που η αντεργατική πολιτική και η καπιταλιστική κρίση προκάλεσαν. Εξισώνουν προς τα κάτω συντάξεις και παροχές. Μετατρέπουν την επικουρική σύνταξη σε επίδομα πτωχοκομείου - συμπλήρωμα της λεηλατημένης κύριας σύνταξης, μέχρι να την καταργήσουν πλήρως. Επίσης, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι και στην «εναλλακτική πρόταση» για την «ανεξαρτησία» των επικουρικών ταμείων μέσα από τη μετατροπή τους σε επαγγελματικά.

Σημείωσαν πως οι ταξικές δυνάμεις ζητούν την κατάργηση του νόμου και πως η προοπτική είναι ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αντίστοιχο των λαϊκών αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των κλάδων πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους για:

  • Καμία μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων
  • Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί
  • Επαναφορά 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης
  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία
  • Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια κ.λπ.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org