Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχείς μάχες παρά τα σχέδια εκεχειρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως αναμενόταν άλλωστε, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, στη Συρία, καθώς, όπως έγινε φανερό, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αλλά μόνο εκκλήσεις, οι οποίες δε δεσμεύουν κανέναν και με κανέναν τρόπο και δεν ασκούν καμία πίεση στους αντικαθεστωτικούς ούτε στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν. Ο Μπραχίμι απηύθυνε την Κυριακή, ολοκληρώνοντας τις επαφές του, έκκληση προς τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές «να προχωρήσουν σε μονομερή εκεχειρία» παραδεχόμενος ότι η έκκλησή του δε βασίζεται σε κάποιο λεπτομερές σχέδιο αλλά σε μια πρωτοβουλία. Συμπλήρωσε ότι θα επιστρέψει στη Συρία για να συνεχίσει τις προσπάθειες εφόσον υπάρχει πρόοδος ως προς την κατάπαυση πυρός στη γιορτή Αΐντ αλ Αντχα στις 26-28 Οκτώβρη.

Η συριακή ηγεσία, τόσο διά του υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, όσο και διά του Προέδρου Ασαντ, με τον οποίο τελικά ο Μπραχίμι συναντήθηκε την Κυριακή, ξεκαθάρισε, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι είναι «ανοιχτή σε όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης». Σημειώνεται, όμως, κατηγορηματικά ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να γίνει μόνο «στη βάση του αποκλεισμού της οποιασδήποτε ξένης επέμβασης και του τερματισμού της τρομοκρατίας μέσα από τη δέσμευση των χωρών που εμπλέκονται, την υποθάλπουν, υποστηρίζουν και εξοπλίζουν τους τρομοκράτες».

Συνεργάτης του δήλωνε ότι ο Μπραχίμι ήρθε σε επαφή και με τους επικεφαλής ομάδων της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός Συρίας, οι οποίοι φέρεται, γενικά και αόριστα, να αντέδρασαν θετικά στην πρωτοβουλία για εκεχειρία.

«Να γίνει αποδεκτή από όλους η πρωτοβουλία Μπραχίμι», ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο βήμα για μια μακρόχρονη εκεχειρία και για έναρξη πολιτικής διαδικασίας με απώτερο στόχο τη δημοκρατική ανανέωση στη Συρία». Στην Τεχεράνη, η οποία επίσης έχει καλέσει σε αποδοχή της πρωτοβουλίας Μπραχίμι, έφτανε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με κύριο αντικείμενο των συζητήσεων που επρόκειτο να έχει τη Συρία.

Συνεχίζονται οι μάχες

Στο μεταξύ, εντός Συρίας οι ενδείξεις κάθε άλλο παρά προς εκεχειρία μοιάζει να δείχνουν. Σκληρότατες μάχες μαίνονταν, χτες, στο Χαλέπι ενώ έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στη συνοικία αλ Σιριάν με δεκάδες τραυματίες. Μάχες σημειώνονταν και στη συνοικία Χαράστα της Δαμασκού αλλά και στα προάστια Ντούμα και Αρτούζ, ενώ ολονύκτιες συγκρούσεις σημειώνονταν στη συνοικία Ασάλι. Την Κυριακή, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πλατεία Μπαμπ Τούμπα σε χριστιανική συνοικία της παλιάς πόλης της Δαμασκού, σκοτώνοντας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ, 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 29.

Σχετική ηρεμία επικρατούσε στην τουρκο-συριακή μεθόριο, αν και το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο αργά χτες να συνεδριάσει για το θέμα. Αντίθετα, ένταση επικράτησε, χτες, στην ιορδανο-συριακή μεθόριο, όπου οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε ένας Ιορδανός στρατιώτης σε ανταλλαγή πυρών με ενόπλους που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ