Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολύ δύσκολες οι απευθείας συνομιλίες στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ξεχωριστές και όχι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» ξεκίνησε χτες στη Γενεύη ο διεθνής μεσολαβητής ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης να θέτει τελεσίγραφο ως σήμερα (Σάββατο) για την πραγματοποίηση «σοβαρών συνομιλιών», απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με την άμεση αποχώρησή της.

Οι συναντήσεις του Μπραχίμι με τις δύο πλευρές ξεκίνησαν το μεσημέρι στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, πρώτα με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, που κράτησε περίπου 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με ανταπόκριση της συριακής κρατικής τηλεόρασης, «σε θετική ατμόσφαιρα». Εντούτοις, η ίδια πηγή είχε μεταδώσει, λίγο πριν τη συνάντηση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με τον Μπραχίμι, δηλώσεις του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Ουάλεμ, σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν πραγματοποιηθούν ως σήμερα Σάββατο «σοβαρές συνομιλίες», τότε η αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να επιστρέψει στη Δαμασκό.

Επιπλέον, νωρίτερα και η εκπρόσωπος της συριακής προεδρίας Μπουτάινα Σαμπάν, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι έτοιμη η αντίπαλη πλευρά για ειρηνική διαπραγμάτευση, με στόχο τον τερματισμό της βίας που σπαράζει τη Συρία εδώ και τρία χρόνια λέγοντας: «Εμείς ήρθαμε εδώ έχοντας στο μυαλό τη Συρία και το συριακό λαό, ενώ αυτοί ήρθαν εδώ έχοντας κατά νου μόνο θέσεις και αξιώματα».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Μπραχίμι με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, είχε προγραμματιστεί για τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) συνάντηση του διεθνούς απεσταλμένου με την αντιπροσωπεία του συριακού Εθνικού Συνασπισμού με επικεφαλής τον Αχμαντ Τζάρμπα.

Είναι, εντούτοις, φανερό πως οι μεγάλες διαφορές θέσεων των δύο πλευρών κάνουν μάλλον δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη (22/1) σε ξενοδοχείο του Μοντρέ, γνωστές ως συνομιλίες «Γενεύη 2» και στόχο που επίσης εξαρχής είναι διαφορετικός (κατά τη συριακή αντιπολίτευση, τις ΗΠΑ και τη Σ. Αραβία) το σχηματισμό μιας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης δίχως τον Ασαντ και (κατά τη συριακή κυβέρνηση και τη Μόσχα) την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια στη χώρα και πληρώνει με το αίμα του ο συριακός λαός είναι μια ιμπεριαλιστική επέμβαση με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους από διάφορες περιοχές του πλανήτη και το γεγονός ότι η Συρία είναι στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τη γεωστρατηγική της θέση στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ