Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πεδίο αντιπαραθέσεων η «ανθρωπιστική βοήθεια»

Από τις συγκρούσεις των ενόπλων και του στρατού συχνά θύματα είναι και άμαχος πληθυσμός
Από τις συγκρούσεις των ενόπλων και του στρατού συχνά θύματα είναι και άμαχος πληθυσμός
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνεται ο ρυθμός των διαβουλεύσεων στους κόλπους του ΟΗΕ για το ζήτημα της Συρίας, καθώς γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και κυρίως ο τρόπος που αυτή θα χορηγηθεί εξελίσσεται στο νέο μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης και ενδο-ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών παζαριών. Ο «νέος» ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Κόφι Ανάν, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών και εκτός απροόπτου την Παρασκευή θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα νέο σχέδιο απόφασης, που κατά τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών θα ζητά άμεση κατάπαυση πυρός και διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Βέβαια, ο Αλέν Ζιπέ, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο, κάλεσε Ρωσία και Κίνα να μην ασκήσουν πάλι βέτο, οι οποίες, γενικά, έχουν ταχθεί υπέρ της επίτευξης εκεχειρίας και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτό δήλωνε ξεκάθαρα και πάλι χτες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στον Ανάν να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις επί του θέματος. Μόσχα και Πεκίνο, όμως, έχουν καταστήσει σαφές ότι διαφωνούν με τη μονομερή υποστήριξη της αντιπολίτευσης και την επίρριψη ευθυνών μόνο στο συριακό καθεστώς, ενώ ζητούν έναρξη «ανοικτού πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στη Συρία χωρίς προϋποθέσεις».

Τάσσονται, επίσης, υπέρ της εφαρμογής των προτάσεων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, διαφωνούν με τη γαλλική πρόταση για δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Με τη γαλλική πρόταση διαφωνεί και ένα τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης, όπως η Επιτροπή Εθνικού Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή, που έχει επαφές με την Κίνα και τη Μόσχα, έχει πάρει αποστάσεις από το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που εκφράζει, κυρίως, τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», και ζητά διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων (και Ρωσίας - Κίνας - μετριοπαθών αραβικών κρατών, όπως αναφέρεται) και στόχο την επίτευξη «πολιτικού συμβιβασμού».

Βέβαια, το κλίμα βάραινε η καταγγελία της επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βαλερί Εϊμος, ότι δεν της δόθηκε άδεια να εισέλθει στη Συρία και να συναντηθεί με τη συριακή ηγεσία προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για το πού και τι βοήθεια χρειάζεται. Οι συριακές αρχές δε σχολίασαν τη στάση τους απέναντι στην Εϊμος ούτε απάντησαν στη γαλλική έκκληση για «άμεση εκεχειρία στη Χομς προκειμένου να εξέλθει η Γαλλίδα δημοσιογράφος Εντίτ Μπουβιέ που έχει τραυματιστεί». Πηγή των υπηρεσιών Ασφαλείας, όμως, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριζε ότι άρχισε χτες το απόγευμα χερσαία επίθεση κατά συνοικιών της Χομς «με εκκαθαρίσεις από σπίτι σε σπίτι», επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ