Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις πέριξ της Δαμασκού

Τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών αναζητούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διαπιστώνοντας «τέλμα» στο στρατιωτικό πεδίο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην περίμετρο της συριακής πρωτεύουσας φαίνεται ότι εντοπίζεται η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητικότητα τόσο από πλευράς κυβερνητικών στρατευμάτων, καθώς πλήθος στρατιωτικών ενισχύσεων μετακινείται προς τη Δαμασκό, όσο και από την πλευρά των αντικαθεστωτικών. Πέριξ του αεροδρομίου, σε επίπεδο μαχών, η κατάσταση μοιάζει στάσιμη ενώ συγκρούσεις αναφέρονταν και σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας, κυρίως στην Ντεράα στο νότο και σε Χαλέπι και Ιντλίμπ στο βορρά.

Αναφερόμενος στις μάχες που σημειώνονται πλέον γύρω από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος επισκέφτηκε τη συριακή πρωτεύουσα, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να «σεβαστούν τους πρόσφυγες, κυρίως το μισό εκατομμύριο Παλαιστινίων που ζει σε διάφορους καταυλισμούς στη Δαμασκό και να μην τους εμπλέκουν στις συγκρούσεις». Σε προσφυγικό καταυλισμό στη συρο-τουρκική μεθόριο μετέβη, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία και είχε συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία. Ο Μπαν Γκι μουν εξήρε τη στάση της Τουρκίας ως «παράδειγμα ανθρωπισμού» και επανέλαβε την αναγκαιότητα τερματισμού της αιματοχυσίας.

ΕΕ: Ψάχνουν τρόπους παραπέρα εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών

Το αδιέξοδο σε στρατιωτικό επίπεδο είναι αντιληπτό και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς και αναζητούν σειρά τρόπων να εντείνουν την υποστήριξή τους αυτή. Οπως έγινε γνωστό, την επόμενη βδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής του νέου αντικαθεστωτικού σχήματος, της «Εθνικής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ο οποίος θα ζητήσει ανοιχτά χρηματική υποστήριξη. Κατά την ίδια σύνοδο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται έτοιμος να θέσει το ζήτημα της μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών και «επισήμως». Στόχος, εκτός των άλλων, είναι ως ένα βαθμό να ελεγχθεί η ροή όπλων που έχουν διασφαλίσει οι πετρελαιομοναρχίες, «ευνοώντας» φυσικά οργανώσεις φίλα προσκείμενες στις ίδιες, όπως είναι οι ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Γι' αυτό το ζήτημα οι ΗΠΑ για τα δικά τους συμφέροντα εκφράζουν δυσφορία και ανησυχία.

Παράλληλα, μετά από τη γερμανική κυβέρνηση και η ολλανδική χτες ενέκρινε την αποστολή δύο αντιπυραυλικών συστοιχιών «Πάτριοτ» στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Αναμένεται η ανάλογη έγκριση από την Ουάσινγκτον και μετά θα αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς και εγκατάστασής τους. Κατά τα άλλα, εντός των ημερών θα γίνει και μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, προκειμένου ν' ανταλλαχθούν απόψεις και να «εξεταστεί το ενδεχόμενο εύρεσης κάποιου κοινά αποδεκτού σχεδίου πολιτικής λύσης». Αυτό δήλωνε από το Δουβλίνο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, μετά από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του και τον Μπραχίμι. Ο Λαβρόφ εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος ως προς την πιθανότητα κατάληξης σε κοινά αποδεκτή λύση, όμως δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες Μπραχίμι, όπως άλλωστε είπε και η Κλίντον, και ότι συμφωνούν όλοι στις ανησυχίες τους για την εμφανή κλιμάκωση της βίας. Η Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να στηρίξουν μια προσπάθεια διαλόγου για πολιτική μετάβαση» μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών στη Συρία «αρκεί στο πλαίσιο της μετάβασης να περιλαμβάνεται και η αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία».

Τέλος, στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, από τη Βηρυτό χτες εκπρόσωπος του κόμματος Μπάαθ δήλωνε ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μακντίσι βρίσκεται στο Λίβανο και δεν έχει φύγει για τις ΗΠΑ ή για την ΕΕ, αφήνοντας εντελώς αδιευκρίνιστο το αν έχει παραιτηθεί, αν έχει αυτομολήσει, αν έχει εκδιωχθεί και το τι ακριβώς κάνει στο Λίβανο.

Σε μια άλλη εξέλιξη στο Λίβανο βρέθηκε χτες ο υποδιοικητή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματία και σκληρές μάχες(2013-06-04 00:00:00.0)
Πιέσεις και παζάρι διαβουλεύσεων(2013-02-05 00:00:00.0)
Ισραηλινά πλήγματα «ανεβάζουν το θερμόμετρο»(2013-01-31 00:00:00.0)
Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα(2012-12-29 00:00:00.0)
Πιέσεις, επαφές και μάχες(2012-12-11 00:00:00.0)
Συνεχείς μάχες παρά τα σχέδια εκεχειρίας(2012-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ