Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες στο Μπάνι Ουαλίντ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Με σφοδρότητα συνεχιζόταν, χτες, για πολλοστή ημέρα η επίθεση παραστρατιωτικών ομάδων από την πόλη Μισράτα που συνεργάζονται με το νυν υπουργείο Αμυνας κατά της πόλης Μπάνι Ουαλίντ, που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του ανατραπέντος πρώην ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Το επίσημο πρακτορείο ΛΑΝΑ μετέδιδε ότι έχουν σκοτωθεί 22 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 200, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων.

Παρέμβαση έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, εκφράζοντας ανησυχία και καλώντας σε άμεσο τερματισμό των μαχών. Παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί στο ότι το χάος που επικρατεί στη χώρα λόγω της δράσης δεκάδων διαφορετικών παραστρατιωτικών οργανώσεων με διαφορετικά κίνητρα και στόχους, όπως και η αδυναμία της ηγεσίας που αναδείχτηκε με την ανοχή αν όχι την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών, να ελέγξει τη χώρα, αποτελεί την πραγματική αιτία για την τραγική αυτή καθημερινότητα.

Την Κυριακή, περίπου 500 διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Τρίπολη και ζήτησαν να σταματήσουν άμεσα οι μάχες στο Μπάνι Ουαλίντ αλλά και γενικότερα να αναλάβει τις ευθύνες της η νέα ηγεσία και να δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των διαφόρων ενόπλων ανά τη χώρα. Επισήμως, η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει καν σχολιάσει το γεγονός ότι παραστρατιωτικοί σφυροκοπούν μια πόλη δήθεν ως εκπρόσωποί της.

Η ένταση έχει οξυνθεί περαιτέρω και από τις φήμες ότι σκοτώθηκε στο Μπάνι Ουαλίντ ο μικρότερος γιος του Καντάφι, Κχάμις - τον οποίο φήμες τον ήθελαν νεκρό και σε άλλες τρεις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, χωρίς καμία να επιβεβαιωθεί - και ότι συνελλήφθη ο τελευταίος εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραχίμ. Καμία από τις δύο πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ούτε υπάρχουν αποδείξεις ότι αληθεύουν. Με αφορμή τη νέα αυτή σύγχυση, εκατοντάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν την Κυριακή το βράδυ σε κτίριο ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου στη Βεγγάζη και απαίτησαν από τους ιθύνοντες ή να δείξουν αποδεικτικά στοιχεία για την τύχη του Κχάμις και του Ιμπραχίμ ή να πάψουν να μεταδίδουν την πληροφορία ως είδηση, γιατί αναμοχλεύει τη βία και την ένταση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org