Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ο αγώνας τους έφερε αποτελέσματα

Πολύτιμη η στήριξη του κλαδικού συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας

Θετική κατάληξη είχε ο αγώνας 18 συμβασιούχων εργαζομένων, οι οποίοι πέτυχαν την επαναπρόσληψή τους στο βρεφοκομείο του Δήμου Πατρέων. Σημαντικός είναι και ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στον ίδιο Δήμο, παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής (στηρίζεται από ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ) να τους κάμψει. Και στις δύο περιπτώσεις το κλαδικό συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας στάθηκε πολύτιμο στήριγμα του αγώνα.

Οπως αναφέρει το κλαδικό συνδικάτο, η δημοτική αρχή απέλυσε πριν λίγο καιρό 18 εργαζόμενους που δούλευαν από δύο έως οκτώ χρόνια στο βρεφοκομείο Πατρέων με συμβάσεις έργου. Στη θέση τους προσέλαβε δέκα εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης. Οι απολυμένοι μαζί με το συνδικάτο προχώρησαν σε αποκλεισμό του βρεφοκομείου την προηγούμενη βδομάδα. Τελικά, η δημοτική αρχή αναθεώρησε την αρχική της στάση και τους επαναπροσέλαβε.

Επίσης, την περασμένη βδομάδα, στις 6 και 7 Σεπτέμβρη, οι σχεδόν 500 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Πατρέων προχώρησαν σε στάση εργασίας, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (τους οφείλονται μισθοί τριών μηνών). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία δημιουργίας Επιτροπής Αγώνα, η οποία συγκάλεσε γενική συνέλευση στην οποία λήφθηκε η απόφαση για την κινητοποίηση.

Από την πρώτη μέρα της κινητοποίησης, η δημοτική αρχή προσπάθησε να τους φοβίσει και να σπάσει τον αγώνα τους, όπως καταγγέλλει το κλαδικό συνδικάτο. Ειδοποίησε όσους από τους εργαζόμενους δουλεύουν στην καθαριότητα ότι θα δουλεύουν 8 ώρες, όπως προβλέπει η ατομική τους σύμβαση, και όχι 6 ώρες και 20 λεπτά όπως προβλέπει η κλαδική σύμβαση. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας αν και προσλαμβάνονται για συγκεκριμένες ειδικότητες αντιμετωπίζονται ως ανειδίκευτοι. Ετσι, γίνονται έρμαια των δημοτικών αρχών που μπορούν να τους επιβάλλουν διαφορετικές - προς το χειρότερο - συνθήκες εργασίας από αυτές που ισχύουν για τους άλλους εργαζόμενους με το ίδιο αντικείμενο. Ακόμα, η δημοτική αρχή άλλαξε τον τόπο παρουσίας στην εργασία αναγκάζοντάς τους να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να πιάσουν δουλειά, τη στιγμή που δεν έχουν λεφτά για βενζίνη. Οι εργαζόμενοι, αντί να φοβηθούν, συνέχισαν και τη δεύτερα μέρα τον αγώνα τους αναρτώντας πανό με το σύνθημα «Η κοινωφελής εργασία δεν είναι επαιτεία. Οχι στην τρομοκρατία. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων».

Την περασμένη Δευτέρα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αρχικά η δημοτική αρχή επέλεξε να αναλωθεί σε αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ ρητορεία, όμως κάτω από την πίεση που άσκησαν και οι εργαζόμενοι και το κλαδικό, ανακάλεσε την αλλαγή του τόπου εργασίας και επανέφερε το ωράριο εργασίας για την καθαριότητα που ορίζει η κλαδική σύμβαση.

Τέλος, το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει τη δημοτική αρχή γιατί προχώρησε σε μετακινήσεις συνδικαλιστών (άλλαξε τη θέση εργασίας τους), κάτι που βάζει εμπόδια στη δράση τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε πίσω τις απολύσεις!(2021-03-19 00:00:00.0)
Μαχητικές κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά(2018-11-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους απολυμένους του Βρεφοκομείου Αθήνας(2017-12-02 00:00:00.0)
Απαιτούν την άμεση ανάκληση των απολύσεών τους(2017-07-20 00:00:00.0)
Απεργία στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Πατρών(2014-11-05 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν το δουλεμπόριο ανέργων(2012-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ