Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Καταψήφισε τη ΣΣΕ που υπονομεύει ναυτεργατικές κατακτήσεις

Καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας την οποία υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.

Κατά τη σύντομη διαδικασία που προβλέπεται για τις κυρώσεις συμβάσεων - παίρνει το λόγο όποιος διαφωνεί - η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο, τόνισε:

«Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Στέφενσων", αλλά και η Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού - είναι τα πιο μαζικά και δραστήρια σωματεία - διαφωνούν με την επικύρωση και το περιεχόμενο αυτής της σύμβασης γιατί είναι πίσω από τα ελάχιστα που προβλέπουν οι 38 διεθνείς συμβάσεις που τις αναθεωρεί και τις ενσωματώνει στις χειρότερες συνθήκες που όλοι βιώνουν».

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι η σύμβαση ενισχύει τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων και, μεταφέροντας την επιχειρηματολογία των τριών παραπάνω σωματείων, τόνισε:

«Λένε τα σωματεία ότι με βάση την αρχή των ισοδύναμων και των εθνικών ιδιαιτεροτήτων παραβιάζεται η αρχή της ίσης αμοιβής στην εργασία, ανάλογα με το βαθμό και την ειδικότητα που παραβιάζονται όπως παραβιάζονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες ενώ παραμένει ο όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης. Αυτός προβλέπει ότι ο καταβαλλόμενος στους ναυτολογούμενος αλλοδαπούς μισθός και οι λοιπές αποδοχές είναι αντίστοιχες της θέσης και της ειδικότητας για την οποία ναυτολογούνται ή είχαν ναυτολογηθεί άσχετα από τυχόν ατομικά τους προσόντα και καθορίζονται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης ελληνικών νόμων ή συλλογικών συμβάσεων από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του τόπου προέλευσης του ναυτικού ή από αντίστοιχες διατάξεις της χώρας αυτής ή από συμφωνίες που συνάπτονται ή είχαν συναφθεί ή θα συναφθούν από οποιαδήποτε ελληνική επαγγελματική οργάνωση πλοιοκτητών ή μεμονωμένων πλοιοκτητών ή διαχειριστών επιχειρήσεων και της συνδικαλιστικής οργάνωσης του αλλοδαπού ναυτικού ή της δημόσιας αρχής της χώρας του».

Το ίδιο είπε η Δ. Μανωλάκου ισχύει και για την ατομική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ αλλοδαπού ναυτικού και του πλοιοκτήτη ή του πράκτορα του πλοίου, οι αλλοδαποί δεν βαρύνονται με εισφορές στο ΝΑΤ και δεν αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης.

Τα παραπάνω - τόνισε - δείχνουν ότι κατοχυρώνεται η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ενώ οι φοροαπαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ