Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποκαλυπτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Σερρών

Αποκαλυπτική για τις συνέπειες που έχει η παράδοση των δημόσιων νοσοκομείων στον έλεγχο της αγοράς είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Σερρών.

Από τον Αύγουστο, η Διοίκηση έχει εφαρμόσει την αλλαγή του αριθμού των εφημερευόντων (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ιατρών, διευθυντών, διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, επιστημονικής επιτροπής) και τη συλλειτουργία κλινικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

Κλινικές να μην έχουν εφημερεύοντα ιατρό και οι ασθενείς τους να μένουν «στον αυτόματο». Νευρολογική, Πνευμονολογική, Ουρολογική, Ορθοπεδική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ έχουν κάθε μέρα ειδικό ιατρό σε εφημερία ετοιμότητας. Ακόμα και τις μέρες που εφημερεύει ειδικευόμενος σε ενεργό εφημερία και καλύπτει ιατρικά την κλινική, δε δύναται να καλυφθούν τα επείγοντα χωρίς την παρουσία ειδικού.

Ο εργαστηριακός τομέας βρίσκεται τις καθημερινές σε μικτή και τις αργίες σε εφημερία ετοιμότητας. Ετσι, Ακτινολογικό, Αξονικός, Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Αιμοδοσία υπολειτουργούν και το νοσοκομείο καθίσταται επικίνδυνο.

Με τη συλλειτουργία Αιματολογικού - αιμοδοσίας - μικροβιολογικού υπάρχουν ημέρες που εφημερεύει Αιματολόγος (κλινική ειδικότητα) για όλο το εργαστήριο. Ετσι αν χρειαστεί ειδική εξέταση π.χ. ΕΝΥ πρέπει να και έρθει στο νοσοκομείο Μικροβιολόγος που δεν εφημερεύει.

Στη ΜΕΘ υπάρχουν ημέρες που ο εντατικολόγος βρίσκεται σε μικτή ή σε εφημερία ετοιμότητας και στη ΜΕΘ παραμένει ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής.

Εχουν βγει τελείως εκτός εφημεριών οι Οδοντίατροι. Δηλαδή το επείγον οδοντιατρικό περιστατικό θα πρέπει να πάει να πληρώσει σε ιδιώτη και αν είναι και αργία είτε να περιμένει την καθημερινή, είτε να «παρακαλάει» τον ιδιώτη να αντιμετωπίσει το περιστατικό, πληρώνοντας μεγάλο ποσό. Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Παθολογοανατόμοι είναι και αυτοί εκτός εφημερίας.

Οι παθολογικές, χειρουργικές και μαιευτικές κλινικές βρίσκονται σε συλλειτουργία με μείωση του αριθμού εφημερευόντων. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί που μένουν να εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία καλούνται να καλύψουν το σύνολο των περιστατικών που έρχεται στο νοσοκομείο χωρίς να έχουν τη βοήθεια άλλων ειδικοτήτων και πολλές ώρες χωρίς εργαστηριακό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ