Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Χρειάζεται λαϊκό μέτωπο πάλης για να έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση

Να μη λειτουργούν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις έθεσαν στόχο του κινήματος οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε χτεσινή σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων

Την κατεπείγουσα ανάγκη να σχηματιστεί ένα πλατύ μέτωπο υγειονομικών, συνταξιούχων, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, ανασφάλιστων κι ανέργων με στόχο να έχουν όλοι ανεξαιρέτως δωρεάν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και στο Φάρμακο ανέδειξαν, χτες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας συμμετέχοντας σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με θέμα το συντονισμό για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της ΟΛΜΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.

Στη χτεσινή σύσκεψη ορίστηκε ένα πρόγραμμα δράσης:

-- Στις 17/9 επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας για καταβολή των δεδουλευμένων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

-- Στις 20/9 συγκεντρώσεις στα προαύλια των νοσοκομείων σε συντονισμό με τοπικούς μαζικούς φορείς και συνδικάτα, κλείσιμο των ταμείων των νοσοκομείων.

-- Στις 25/9 συνέντευξη Τύπου των ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και άλλων φορέων και συνδικάτων.

-- Στις 27/9 πανελλαδική 5ωρη στάση εργασίας όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες.

-- Στις 6/10 - Πανευρωπαϊκή Μέρα Δράσης για την Υγεία - συγκέντρωση για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Χρηματοδότηση τώρα απ' το κράτος

Βεβαίως χρειάζονται κινητοποιήσεις και κλιμάκωση, αλλά όπως σημείωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα απαιτείται ένα παλλαϊκό μέτωπο, όπου θα συμμετέχουν και εργατικά συνδικάτα, συνταξιουχικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αλλά και γενικά στον τομέα της Υγείας και να χρηματοδοτηθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ. Το ζητούμενο είναι αν θα έχουν όλοι το δικαίωμα σε δωρεάν, αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας και όχι να σπρώχνονται, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν, στις υποβαθμισμένες, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές υπηρεσίες των ΜΚΟ ή άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων, σημείωσε η Λέττα Μεθωνιού, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, και πρόσθεσε: Δεν μπορούμε ως συνδικαλιστικό κίνημα να δεχτούμε τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και να γίνεται διαγκωνισμός πώς θα πάρουμε λεφτά από τις τσέπες του ασθενή, ποιος θα κάνει απογευματινά ιατρεία για να έχει το νοσοκομείο έσοδα. Τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να χρηματοδοτηθούν τώρα από το κράτος και όχι όταν και αν υπάρξει «δίκαιο» φορολογικό σύστημα ή όταν και αν υπάρξει ανάπτυξη. Επιπλέον, τα αιτήματα αυτά πρέπει να συνδέονται και με τις εργασιακές σχέσεις. Δε γίνεται να δεχόμαστε να απολύονται επικουρικοί, συμβασιούχοι, να παίρνουν προσωπικό με μπλοκάκι ή μέσω ΜΚΟ για 5 μήνες, αλλά πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.

Σε δύο παραδείγματα έκφρασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία αναφέρθηκε ενδεικτικά ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ: Ενας ελεύθερος επαγγελματίας που έβαλε λουκέτο στην επιχείρησή του πλήρωσε στο νοσοκομείο 450 ευρώ για στενογράφημα - επίσημο, κρατικό «φακελάκι». Την ίδια ώρα πολυεθνική φαρμάκου δεν προμηθεύει πια όλα τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με σκευάσματα για καρκινοπαθείς και οι τελευταίοι πρέπει ή να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας ή να πληρώσουν από την τσέπη τους τα πανάκριβα φάρμακα. Αυτή ακριβώς είναι η επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ είπε πως χρειάζεται 5 δισ. ευρώ για να «ξεχρεώσει» και ταυτόχρονα η δανειακή σύμβαση απαγορεύει τη μετακίνηση κονδυλίων από έναν άλλο τομέα για να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές ανάγκες, όπως η Υγεία. Επομένως, συμπλήρωσε, το κίνημα πρέπει να διεκδικήσει να καταργηθεί η δανειακή σύμβαση, που σημαίνει ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ και με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χωρίς να τοποθετηθούν συγκεκριμένα σε όλα τα παραπάνω, που πρακτικά «καίνε» κάθε υγειονομικό, κάθε εργαζόμενο, κάθε ανασφάλιστο, κάθε συνταξιούχο, οι υπόλοιποι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αρκέστηκαν να θέσουν ως στόχο πάλης την υπεράσπιση του υπάρχοντος, διαλυμένου και εμπορευματοποιημένου «δημόσιου» συστήματος Υγείας, βάζοντας ως επικεφαλίδα της «ενότητας» που επιζητούν: Μέτωπο για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας. Αν όχι τώρα, πότε;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη(2014-02-01 00:00:00.0)
Συντονισμένη παρέμβαση για την Υγεία στον Εβρο(2012-12-07 00:00:00.0)
Πάλη για τη ζωή(2012-06-13 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες(2003-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ