Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Δωδεκάωρο απαιτούν οι τραπεζίτες!

Με την προκλητική απαίτηση των Τραπεζιτών για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών, «άνοιξε» χτες η διαδικασία... διαπραγμάτευσης της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Τραπεζοϋπαλλήλων. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών είχε, όπως αναμενόταν, τυπικό χαρακτήρα όσον αφορά τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων. Επίσης, δε θίχτηκε το 35ωρο και το ασφαλιστικό, για το οποίο πραγματοποιείται 48ωρη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων τη Δευτέρα και την Τρίτη, με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στη Σίνα 16.

Η ΕΣΑΚ - Τραπεζών καλεί στην κινητοποίηση για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές της κυβέρνησης. Σχετικά με το ωράριο εργασίας και λειτουργίας, έχει προτείνει: 35 ώρες δουλιά, 7 ώρες την ημέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, 8 - 3 το μεσημέρι, Δευτέρα έως Παρασκευή.

Οι τραπεζίτες απαιτούν ωράριο λειτουργίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ κάθε μέρα και το Σάββατο. Η επιμονή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ για συνδιαλλαγή με τους εργοδότες στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου», οδήγησε σε αυτή την εξωφρενική απαίτηση. Πρακτικά, με την πρότασή τους για το «35ωρο», την οποία συνδύασαν με την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών, δόθηκε μια ιδανική ευκαιρία στους εργοδότες να προχωρήσουν στις νέες αξιώσεις τους. Μπροστά εξάλλου βρίσκεται και το θέμα της 24ωρης λειτουργίας.

Δεδομένο είναι ότι η οποιαδήποτε αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και στο ωράριο εργασίας, καθώς: Οι τραπεζίτες δεν έχουν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Ο τελευταίος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μερική απασχόληση και γενικά την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.

Η συνολική αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποθρασύνει τους εργοδότες και ήδη στις τράπεζες τα ωράρια εργασίας καταπατούνται συστηματικά. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική και για την πορεία που θα ακολουθήσει το εισοδηματικό μέρος της κλαδικής σύμβασης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ