Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση και Εκπαίδευση

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλει την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όπως επίσης και την υποχρεωτική ένταξη των ομολόγων που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη διαδικασία του «κουρέματος» τμήματος του δημόσιου χρέους, με το PSI. Με την επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ προβάλλουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για αποκατάσταση των αποθεματικών των φορέων από το κράτος, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, επισημαίνουν τα εξής:

«Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής, συνειδητής και σχεδιασμένης εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Αποτελεί προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.

Η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση ναρκοθετείται συστηματικά εδώ και δεκαετίες για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τεράστια ποσά των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή οι εισφορές από τον ιδρώτα των εργαζομένων, δόθηκαν - με αποφάσεις των κυβερνήσεων του κεφαλαίου - για δεκαετίες άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας και έγιναν το "καύσιμο" της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Με τη διαχρονική νομοθεσία των ελληνικών κυβερνήσεων τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και σε άλλες ιδιωτικές τράπεζες με μηδενικό επιτόκιο για 30 και πλέον χρόνια, από το 1950, με πληθωρισμό που κατά μέσο όρο έτρεχε ετησίως με 24% περίπου. Η λεηλασία αυτή υπολογίζεται ότι στοίχισε στα Ταμεία πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) είναι εξουσιοδοτημένη από την εκάστοτε κυβέρνηση να διαχειρίζεται τα αποθεματικά και ομόλογα των Ταμείων. Αυτή η απαράδεκτη "εν λευκώ" εξουσιοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη χρησιμοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την κερδοφορία του κεφαλαίου περιλαμβάνεται σε νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε στις αρχές του 1990 και στη συνέχεια επεκτάθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα Ταμεία ήταν και είναι υποχρεωμένα να δεσμεύουν το 23% των αποθεματικών τους στην ΤτΕ. Με το νόμο 2469/1997 "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών", προβλέπεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και τα άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καταθέτουν υποχρεωτικά τα διαθέσιμά τους σε "Κοινό Κεφάλαιο", το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ στον ίδιο νόμο προβλέπεται πως "το ενεργητικό του Κοινού Ταμείου επενδύεται σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου".

Στη συνέχεια, στη νέα φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού, στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 τα αποθεματικά των Ταμείων ρίχτηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο, λεηλατήθηκαν εκ νέου.

Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, στρατηγική επιλογή κεφαλαίου - ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι να φορτώσουν τα βάρη της στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, η ανεργία και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας και η έλλειψη μέτρων υγείας - ασφάλειας αυξάνουν την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, υπονομεύουν άμεσα και μακροπρόθεσμα την ίδια την υγεία τους, απειλούν ακόμα και τη ζωή τους. Ενώ οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας αυξάνονται, οι αντίστοιχες υποδομές περιορίζονται δραστικά, ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Ταυτόχρονα λεηλατούνται τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομειακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να αποτελέσουν σωσίβιο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η χαριστική βολή δόθηκε με την υποχρεωτική ένταξη των ομολόγων που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη διαδικασία του "κουρέματος" τμήματος του δημόσιου χρέους, με το PSI.

Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων διαμορφώθηκαν όπως φαίνεται στον πίνακα (δημοσιεύεται δίπλα).

Ιδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δηλαδή, τα αποθεματικά των Ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της αξίας των "κουρεμένων" ομολόγων τους, έχουν μειωθεί πάνω από 50%!

Η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ενώ γνώριζε πως θα γίνει μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων μετέτρεψε τους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των ΝΠΔΔ που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και υποχρεωτικά τα ενέταξε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η Τράπεζα της Ελλάδας φρόντισαν με κάθε τρόπο όχι μόνο να αρπάξουν και να βάλουν σε υποχρεωτικές καταθέσεις τα χρήματα που είχαν στη διάθεσή τους τα διάφορα νομικά πρόσωπα και κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να τα εντάξουν στο μηχανισμό του "κουρέματος", στον οποίο "έσπρωχναν" μέχρι και την τελευταία στιγμή καταθέσεις και αποταμιεύσεις που δεν τους ανήκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έχουν μείνει 12 δισ. από τα 24 δισ. ευρώ, στα πανεπιστήμια 22 εκατ. από τα 120 εκατ. ευρώ και στα ΤΕΙ 50 εκατ. από τα 150 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, το Γενικό Νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι" από 1,8 εκατ. ευρώ απέμεινε με ρευστότητα μόνο 575 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, από τα 10 εκατ. ευρώ του "Ιπποκράτειου" Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στο 1 εκατ. ευρώ. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από 969.000 ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στις 212.000 ευρώ. Περισσότερα από 1.700.000 ευρώ "έκαναν φτερά" από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από εισπράξεις που είχαν επιβληθεί καταχρηστικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για νοσήλια, εισιτήρια των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις που κάθε φτωχός εργαζόμενος και συνταξιούχος πληρώνει καθώς και από χρήματα που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Απ' το "κούρεμα" δε γλίτωσε ούτε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), του οποίου τα αποθεματικά μειώθηκαν από 106 σε 32 εκατ. ευρώ.

Την ίδια πολιτική συνεχίζει σήμερα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεράστιο πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων και στην παροχή δημόσιων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, που επιτείνεται σε τεράστιο βαθμό από την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τη μείωση των μισθών και τις χαριστικές ρυθμίσεις στους εργοδότες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Τα δημόσια νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα ούτε για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών τους.

Η λαϊκή οικογένεια σήμερα εξαναγκάζεται σε μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματός της για να πληρώνει επιπλέον ποσά για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα. Ιδιαίτερα ο αυξημένος αριθμός των ανασφάλιστων και των φτωχών στρωμάτων δεν έχει δυνατότητα ούτε για τις στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας. Ατομα με ειδικές ανάγκες, χρονίως πάσχοντες αδυνατούν να πληρώσουν τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και θεραπείες. Η κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με τις άγριες περικοπές του κανονισμού παροχών τους, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζόμενους του χώρου.

Η μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας οδηγείται σε πλήρη απαξίωση και γίνεται έρμαιο των ορέξεων των μονοπωλιακών ομίλων, που χρόνια τώρα καραδοκούν να εισβάλουν και σ' αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, όπως έκαναν με την Υγεία. Μετατρέπουν την Παιδεία σε αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, βάζοντας περαιτέρω φραγμούς στη μόρφωση και εκπαίδευση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή λεηλασία του λαϊκού μόχθου για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι, το ταξικό εργατικό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας διεκδικούν εδώ και τώρα την άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από το "κούρεμα" στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

  • Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και της νεολαίας για την αποκατάσταση των αποθεματικών των φορέων από το κράτος;
  • Πώς τοποθετείται για τις νέες περικοπές που προωθούνται από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και την τρόικα μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013-2014, όπου περιλαμβάνονται αιματηρές μειώσεις κατά 10-15% των μισθών, των κύριων και επικουρικών συντάξεων, της Υγείας, της Παιδείας, των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας κ.λπ.) και του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έως 40%;
  • Πώς τοποθετείται σε ό,τι αφορά στην πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παρέχονται σε όλους και χωρίς προϋποθέσεις όλες οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας καθώς και τα φάρμακα δωρεάν; Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κ.λπ.), προς τους ασφαλισμένους για φάρμακα, εξετάσεις, υγειονομικό υλικό και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους υγειονομικούς; Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι τη συγχώνευση και κατάργησή τους; Σε ό,τι αφορά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκή τροφοδοσία με υγειονομικό υλικό, φάρμακα, τρόφιμα κ.λπ. και 24ωρη λειτουργία;».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ