Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νοσηλεία με πληρωμή τοις μετρητοίς!

Εκβιασμοί κλινικαρχών προς Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, γιατί έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς

Τη δραματική κατάληξη να πληρώνουν οι ασθενείς τη νοσηλεία τους εξολοκλήρου απ' την τσέπη τους προοιωνίζεται η προειδοποίηση της Ελληνικής Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας και Μονάδων Υγείας προς το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ): Επειδή το Ταμείο δεν πληρώνει τις κλινικές, οι κλινικάρχες έχουν αποφασίσει να καταγγείλουν τη σύμβαση και να ζητούν απ' τους ασθενείς να πληρώνουν τοις μετρητοίς για τη νοσηλεία τους.

Η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τώρα εντείνεται απ' την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων, στην οποία συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ. Το ΕΤΑΑ ιδρύθηκε με το νόμο 3655/2008 και έχει κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης, Πρόνοιας και Υγείας. Στο ΕΤΑΑ εντάχθηκαν οι μηχανικοί, οι υγειονομικοί και οι νομικοί (και σε ορισμένους κλάδους και οι συμβολαιογράφοι). Είχε προγραμματιστεί η ένταξη του ΕΤΑΑ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) απ' την 1.6.2012. Ομως, μετά από απόφαση - και αίτημα - του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ ο - τότε - υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, Αντώνης Ρουπακιώτης, εξαίρεσε την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση πάρθηκε με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο ίδιος ο νόμος 4075/2012 και η αναστολή ισχύει μέχρι 31 Δεκέμβρη 2012. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα άρθρα 7 και 8 του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ 3029/2002. Δηλαδή, να μετατραπεί σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που θα προσφέρει υπηρεσίες Υγείας ή και συντάξεις.

Οι κλινικάρχες στην επιστολή τους (25.7.2012) αναφέρουν: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της οικονομικής ασυνέπειας των ταμείων που είναι ενταγμένα στο ΕΤΑΑ, πολλά μέλη μας έχουν αποφασίσει την καταγγελία της σύμβασης και την έντοκη διεκδίκηση των οφειλομένων. Ως εκ τούτου οι ασθενείς σας θα πρέπει πλέον να καταβάλλουν το αντίτιμο της νοσηλείας τους τοις μετρητοίς».

Πριν δηλαδή το ΕΤΑΑ μετατραπεί σε ΤΕΑ άρχισαν τα όργανα της μετακύλισης του κόστους της νοσηλείας στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Μέσο πίεσης οι ασθενείς

Σε μέσο πίεσης προς την, τότε, συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έγιναν και οι ψυχικά άρρωστοι που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Στις 28.3.2012 δώδεκα ψυχιατρικές κλινικές με εξώδικη δήλωση - καταγγελία προς τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γεράσιμο Βουδούρη, ανέφεραν - χωρίς τελικά να το πραγματοποιήσουν - ότι απ' τις 4.4.2012 θα διώξουν τους ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων που φιλοξενούν λόγω των ανεξόφλητων χρεών. Οι ψυχιατρικές κλινικές φιλοξενούν ψυχικά άρρωστους κατά βάση απ' το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ και τα ανεξόφλητα χρέη των Ταμείων είναι απ' το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ