Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σε αναζήτηση συμβιβασμού εν μέσω κρίσης

Associated Press

Σε μια ακόμα επιχείρηση συμβιβασμού ανάμεσα στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα της Ευρωζώνης, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή «κρίσιμη», όπως την χαρακτηρίζουν, συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη. Στο μεταξύ μέχρι χτες δεν είχε υπάρξει κάποια ένδειξη διαλλακτικότητας εκ μέρους της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, από την οποία οι αποκαλούμενες «αγορές» αναμένουν ανακοινώσεις που ν' ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιούργησε η διαβεβαίωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατευθεί το ευρώ. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γ. Βάιντμαν δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να υπερβεί το πλαίσιο της αποστολής της και πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υπερβολικές προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ίδιος είπε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει μεγαλύτερο λόγο από άλλες κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της ΕΚΤ και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει με σθένος τις απόψεις της Bundesbank.

H κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, όπως και ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός, αντιδρά στο να δοθεί τραπεζική άδεια στον ESM (Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης) πράγμα που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Μηχανισμού στην άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ. Σε αντίθεση με το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, θέλουν να εξοπλίσουν τον ESΜ με «απεριόριστη δύναμη πυρός». Ωστόσο η Bundesbank έχει ήδη απορρίψει, μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων. Σημειώνεται πως ο ESM ενεργοποιείται από το Σεπτέμβρη, αφού πρώτα όμως υπάρξει η έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, οπότε και θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά και η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Παράλληλα, στο Ελσίνκι και τη Μαδρίτη συνεχίζει τις επαφές του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι. Χτες ο Μ. Μόντι βρέθηκε στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γ. Κατάινεν και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, ενώ σήμερα θα μεταβεί στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Μ. Ραχόι. Προηγήθηκε, την Τρίτη, η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φ. Ολάντ και η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως η Φινλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», ενώ είναι ενδεικτικές και οι δηλώσεις, κατά καιρούς, της Φινλανδής υπουργού Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία δε δίστασε να πει ότι η χώρα της θα προτιμούσε να ετοιμαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη παρά να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών.

Υποχωρεί η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, η κρίση καλά κρατεί και διευρύνεται. Ετσι σε χαμηλό τριετίας υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών μειώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλη, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας «Markit», η οποία επισημαίνει στην έκθεσή της την ευρεία οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη, με σχεδόν όλους τους δείκτες PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) να βρίσκονται κάτω από τις 50 μονάδες, όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μεταποίηση. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η Ιρλανδία, όπου ο δείκτης PMI ανήλθε σε υψηλό 15 μηνών (53,9 μονάδες).

Στην Ελλάδα η επιδείνωση των αντίστοιχων δεικτών είναι χαρακτηριστική. Τον μήνα Ιούλη οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση, με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση να εξακολουθούν να υποχωρούν με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας που δημοσιεύθηκε χτες, ο PMI διαμορφώθηκε στις 41,9 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τον Ιούνη, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Ειδικότερα, σημαντική ήταν η μείωση των νέων παραγγελιών, λόγω της αδύναμης ζήτησης. Η ελληνική οικονομία, όπως εκτιμάται, αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται και το πρώτο τρίμηνο η ύφεση εκτιμάται ότι άγγιξε το 6,5%. Συρρίκνωση παρατηρείται και στον βρετανικό μεταποιητικό κλάδο, που είναι εκτός Ευρωζώνης, με το δείκτη να διαμορφώνεται τον Ιούλη στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάη του 2009 καθώς η εξασθένιση της ζήτησης από την Ασία ενέτεινε τις ανησυχίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Markit».

Καθημερινές οι «τροχιοδεικτικές βολές»

Πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο η εκτόξευση «τροχιοδεικτικών βολών» για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Συνέχεια σε αυτό το μπαράζ δηλώσεων έδωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Π. Ραμσάουερ, μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας, ο οποίος σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση είπε: «Φυσικά και η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ (...) Αν και πρέπει να το πούμε, δεν είναι αυτή η λύση όλων των προβλημάτων». Είναι ο δεύτερος Γερμανός υπουργός, μετά τον αντικαγκελάριο Φ. Ρέσλερ, που αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη. Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εντός του 2012 προβλέπει και ο Aμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Γκούγκμαν, όπως προκύπτει από συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Στον απόηχο δημοσιευμάτων που ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρεται από το ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χτες ότι το Ταμείο «δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», αλλά θα «απαιτήσει» την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που απαιτείται από την τρόικα.

«Κοιτάζοντας στο ξεκίνημα του προγράμματος, τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού είναι εντυπωσιακά» ανέφερε η Λαγκάρντ. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει «αρκετά ακόμη να κάνει», λέγοντας πως επιβάλλεται βελτίωση στην εικόνα των φορολογικών εσόδων, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Η Λαγκάρντ τάχθηκε επίσης υπέρ πιο επιθετικών κινήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας πως η ελεγχόμενη πορεία του πληθωρισμού αφήνει περιθώριο για δραστικότερα βήματα.

Η κρίση φέρνει κέρδη

Το γεγονός ότι η κρίση φέρνει κέρδη επιβεβαιώνεται και μέσα από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ», που υποστήριξε σε χτεσινό μακροσκελές άρθρο της ότι «η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ». Συγκεκριμένα: «Τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της (...) Η αύξηση των φορολογικών εσόδων και η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η εξοικονόμηση φτάνει τα 70 ως 100 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τομέας των ακινήτων επωφελείται επίσης από τα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, συμπεραίνει η «Μπιλντ».

Χειραγώγηση επιτοκίων

Την ίδια ώρα δε λείπουν και οι αψιμαχίες ανάμεσα στα καπιταλιστικά κέντρα της ΕΕ. Τη συμμετοχή «περιορισμένου αριθμού» στελεχών της στο σκάνδαλο χειραγώγησης του βρετανικού επιτοκίου Libor αναγνωρίζει η γερμανική Deutsche Bank μετά από εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε - η οποία πάντως «αθωώνει» τα υψηλά κλιμάκια διοίκησής της. Παράλληλα, οι έρευνες σε Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ συνεχίζονται, ενώ στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που κάνουν οι ιταλικές αρχές, η αστυνομία έψαξε και τα γραφεία της Barclays στο Μιλάνο. Το σκέλος της έρευνας στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρει το «Reuters», επικεντρώνεται στο Euribor. Ωστόσο, η γερμανική κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει πως «κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, πρώην ή εν ενεργεία» δεν ενέχεται στην υπόθεση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της εν εξελίξει εσωτερικής έρευνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ