Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενάντια στο στραγγαλισμό των επικουρικών ταμείων

Ανακοίνωση - κάλεσμα εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας ενάντια στο στραγγαλισμό των επικουρικών ταμείων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από την 1η Ιούλη ξεκίνησε τυπικά, για να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκέμβρη, η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το Φλεβάρη του 2012 και συγχωνεύει τα επικουρικά ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αυτός ο νόμος, αυτές οι αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις υπαγορεύονται από τους σχεδιασμούς της ΕΕ για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και υλοποιούνται από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι για να προχωρήσουν οι στόχοι τους που είναι:

  • Το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων, με τις οποίες εκατομμύρια συνταξιούχοι συμπληρώνουν τις κατά κανόνα πενιχρές κύριες συντάξεις.
  • Η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων.
  • Η απόσυρση του κράτους και τυπικά από τη συγχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η περαιτέρω είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Η σταδιακή απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Η παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Η σταδιακή αποξήλωση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Με την "ενοποίηση" είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν μια ανακατανομή ελλειμμάτων και πλεονασμάτων για τη χρονική μετάθεση των προβλημάτων ρευστότητας, που η αντεργατική πολιτική και η κρίση δημιούργησαν. Στόχος είναι η εξίσωση συντάξεων και παροχών προς τα κάτω. Θέλουν να μετατρέψουν την επικουρική σύνταξη σε επίδομα πτωχοκομείου (τύπου ΕΚΑΣ), που θα συμπληρώνει τη λεηλατημένη κύρια σύνταξη ή ακόμη και να την καταργήσουν πλήρως. Από αυτή τη σκοπιά εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην επιχειρούμενη ενοποίηση.

Στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ, σε ορισμένους κλάδους, πρωτοστατούν για την "ανεξαρτησία" και την "αυτονομία" των Ταμείων ως ΝΠΙΔ για τη δήθεν σωτηρία τους. Για άλλη μια φορά βάζουν εμπόδια στους αγώνες και διευκολύνουν την εφαρμογή αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων. Τα επιχειρήματά τους βασίζονται σε μια λογική που προβάλλει ότι "το Ταμείο αντέχει, γιατί ο κλάδος έχει δυναμική", ότι "με την κατάλληλη αξιοποίηση των αποθεματικών, το Ταμείο θα είναι βιώσιμο και εύρωστο οικονομικά". Οι συγκεκριμένες δυνάμεις έλεγαν τα ίδια για τον ΕΔΟΕΑΠ (Ταμείο Δημοσιογράφων). Οντας ΝΠΙΔ, ο ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζει, σήμερα, τεράστιες δυσκολίες και ετοιμάζεται να τσεκουρώσει συντάξεις και παροχές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών.

Επιζήμιες εξελίξεις

Για εργαζόμενους και συνταξιούχους, η μετατροπή σε ΝΠΙΔ είναι το ίδιο επιζήμια με την ενοποίηση. Ενα Ταμείο - ΝΠΙΔ δε θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε δικαιώματα, ούτε συντάξεις, γιατί:

1. Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, αφού η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται, ενώ παράλληλα προβλέπεται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%. Ηδη, η "έκπτωση" αυτή γίνεται στους "συνεπείς" εργοδότες. Αν συνυπολογίσουμε τις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις μειώσεις των μισθών με το τσάκισμα των ΣΣΕ, οι απώλειες στα έσοδα θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα "ανεξάρτητα" Ταμεία θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων και να μειώσουν τις συντάξεις - παροχές. Οι ίδιοι που προτείνουν τη δημιουργία Ταμείων - ΝΠΙΔ κάνουν ήδη λόγο για "παρεμβάσεις" στις συντάξεις, ενώ δε λένε λέξη για τα εφάπαξ που μειώνονται δραματικά με σχετική οδηγία.

2. Τα αποθεματικά μειώνονται με το περιβόητο "κούρεμα" των ομολόγων. Στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο επισφαλή, αφού ένα ΝΠΙΔ θα μπει αναπόφευκτα στο φαύλο κύκλο των "επενδύσεων" σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, στο όνομα του αντισταθμίσματος των απωλειών των αποθεματικών, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.

3. Το υπάρχον προσωπικό του κάθε Ταμείου είναι πιθανό να μεταφερθεί στο ΕΤΕΑ, άρα το νέο Ταμείο - ΝΠΙΔ θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή νέου προσωπικού.

4. Το ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με το νόμο 4046 του 2012 (άρθρο 42, παρ. 4), θα προσδιορίζεται με ενιαίο τρόπο και στο ΕΤΕΑ και στα ΝΠΙΔ, άρα οι αυταπάτες καταρρίπτονται.

Η επιλογή, επομένως, της εξαίρεσης και της μετατροπής των επικουρικών ταμείων σε ΝΠΙΔ διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια και οδηγεί από άλλο δρόμο στην καρατόμηση των συντάξεων και των άλλων παροχών, ουσιαστικά στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης.

Ταξικό - πολιτικό ζήτημα

Το ζήτημα του ασφαλιστικού είναι πάνω από όλα ταξικό - πολιτικό και όχι λογιστικό. Για το εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, γνώμονας της πάλης των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι οι δικές μας ανάγκες με βάση και τις δυνατότητες που δημιουργεί ο τεράστιος πλούτος που εμείς παράγουμε. Εμείς πληρώνουμε και κανένας άλλος για τα Ταμεία μας και θα υπερασπίσουμε τις συντάξεις, τα δικαιώματα και τις παροχές που έχουμε κατακτήσει. Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των κλάδων στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στη νέα συγχώνευση, αλλά και ενάντια στις αυταπάτες περί "εξαίρεσης" και "ανεξαρτησίας" των επικουρικών μας ταμείων. Να συνειδητοποιηθεί από την εργατική τάξη ότι ο κίνδυνος να συρρικνωθούν εκ νέου και απότομα οι συντάξεις είναι ορατός. Η απότομη όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και τα τεράστια διαχειριστικά αδιέξοδα του συστήματος θα φέρουν νέα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα για τη διάσωση και τη διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.

Στη βάση αυτή, καλούμε σωματεία και ομοσπονδίες να υπογράψουν αυτό το κείμενο, με προσανατολισμό το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Κανένα δικαίωμα να μη χαθεί. Καμία μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων. Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ