Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Μέτρα - εχέγγυα σε πλουτοκρατία και δανειστές

Οριστικοποιούνται οι λίστες των περικοπών και των άλλων αντιδραστικών ανατροπών

Νέα μέτρα πτώχευσης του λαού προσθέτει στα προηγούμενα η συγκυβέρνηση, με μοναδικό στόχο να διασφαλίσει τη σωτηρία της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της
Νέα μέτρα πτώχευσης του λαού προσθέτει στα προηγούμενα η συγκυβέρνηση, με μοναδικό στόχο να διασφαλίσει τη σωτηρία της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της
Τη «λίστα» με τα κοστολογημένα μέτρα άγριας λιτότητας και βάρβαρων περικοπών των δημόσιων δαπανών, ύψους 3+11,5 δισ. ευρώ, καθώς και τον κατάλογο με τις ιδιωτικοποιήσεις και τους φορείς του δημοσίου, στους οποίους θα μπει λουκέτο μέχρι το τέλος του χρόνου, παρουσιάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στους δανειστές και εταίρους ως «εχέγγυα» για την αποφασιστικότητά να υλοποιήσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση, βουλιάζοντας το λαό πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το μήνυμα της επιτάχυνσης στην υλοποίηση των μέτρων λιτότητας και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που τσακίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναμένεται να σταλεί εκ νέου μετά τη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενόψει και της συνάντησης αμέσως μετά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τους επικεφαλής της τρόικας αύριο.

Στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικοί συνεταίροι έχουν αποφασίσει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ), στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, στις δαπάνες για την Υγεία, τα Φάρμακα, την Παιδεία, στις «μισθολογικές δαπάνες» του δημοσίου, κ.ο.κ., προκειμένου να συμπληρωθεί το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρω.

Πρόθεσή τους είναι να στείλουν το μήνυμα ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση», όπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Δίνοντας το μέγεθος των επερχόμενων αντιλαϊκών ανατροπών, ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξουμε όλη τη δομή της ελληνικής οικονομίας».

Προετοιμάζοντας το κλίμα, το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν όρια στη νέα σφαγή του λαού και πως η μόνη «κόκκινη γραμμή» είναι «η σωτηρία της χώρας», δηλαδή η διάσωση της πλουτοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και εκείνα που αποκήρυσσαν δημαγωγικά πριν τις εκλογές, όπως η παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, η επιβολή νέων φόρων και οι απολύσεις στο δημόσιο.

Για τη σωτηρία του κεφαλαίου

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλες περικοπές», περιορίστηκε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε χτες για τη νέα σφαγή στις συντάξεις και τους μισθούς, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν η τοποθέτησή του για τις απολύσεις στο δημόσιο. «Στόχος μας είναι να μην κάνουμε απολύσεις», είπε χαρακτηριστικά, προετοιμάζοντας στην πραγματικότητα το έδαφος για την υλοποίηση της δέσμευσης να «ρίξουν» 15.000 δημοσίους υπαλλήλους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, στον προθάλαμο δηλαδή της απόλυσης.

Με απόλυτα δεδομένα τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με ανοιχτή μόνο την ημερομηνία έναρξης, το κατά πόσο θα τα βάλουν άμεσα στην καθημερινότητα το λαού ή μετά λίγους μήνες, προσέρχεται η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στο διάλογο που έχουν στήσει με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, για την τελική διευθέτηση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2012-2014, για τα «πακέτα» μέτρων ύψους πάνω από 11,5 δισ. ευρώ.

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου ακουμπά κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και της εργασίας. Κλιμακώνουν με παραπέρα οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στις «δαπάνες» του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στην Υγεία (νοσήλια, φάρμακα), Παιδεία κ.ά., με μαζικά λουκέτα, σαρωτικές αναδιαρθρώσεις μαζί και απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Εργαλείο για τη διάλυση και κατάργηση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, πέρα και πάνω από τις λεγόμενες «οριζόντιες μειώσεις», είναι η καθιέρωση χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειμένου να αποκόψουν από την όποια παρεχόμενη στήριξη δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, σημερινούς δικαιούχους. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε ΑμΕΑ (ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς κ.ά.), η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο (πρώτη κατοικία) κ.ά.

«Ντουγρού» για ιδιωτικοποιήσεις

Τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και σε αυτό των συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του δημοσίου, θέλοντας να στείλει μηνύματα στην πλουτοκρατία και τους ξένους δανειστές.

«Εχει μεγάλη σημασία να δώσουμε και τα πολιτικά μηνύματα με κινήσεις, με αποφάσεις, με τις ανακοινώσεις συγχωνεύσεων, καταργήσεων, με την προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που ανοίγουν το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου - σκούπα που «θα αίρει τα εμπόδια στην αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων», όπως είπε. Σημείωσε μάλιστα ότι «τα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα» και πολύ σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλωσορίζει την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο, την οποία θεωρεί, αφενός, ως «μία αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση» και από την άλλη επιδιώκει να την αξιοποιήσει για να κρατήσει ζωντανό το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης. «Η ίδια η παρουσία του κ. Μπαρόζο, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι άλλες του επαφές προσδίνουν έναν πολιτικό χαρακτήρα σε μία διαβούλευση -ας την χαρακτηρίσουμε έτσι- που μέχρι τώρα είχε περισσότερο -αν μου επιτρέπεται η λεξιπλασία- οικονομικίστικο χαρακτήρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ