Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι

Κινητοποίηση στην πρυτανεία του πανεπιστημίου έκαναν χτες με κάλεσμα του κλαδικού σωματείου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, πραγματοποίησαν χτες δεκάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, που απαιτούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, να μη γίνει καμία μείωση μισθών και καμία απόλυση. Την κινητοποίηση κάλεσε το Κλαδικό Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι μισοί εργαζόμενοι στον εργολάβο καθαριότητας πήραν την καλοκαιρινή τους άδεια χωρίς μισθούς Ιουνίου (λίαν προσεχώς και Ιουλίου) και χωρίς επίδομα άδειας. Οι άλλοι μισοί, θα φύγουν επίσης απλήρωτοι, αύριο Παρασκευή.

Η πρυτανεία του ΑΠΘ, αντί να πιέσει τον εργολάβο να πληρώσει τους εργαζόμενους, ρίχνει το μπαλάκι αλλού, στον πάρεδρο, στο υπουργείο και εφησυχάζει γιατί το πανεπιστήμιο κλείνει και νομίζει ότι θα σταματήσει η πίεση να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, διαδίδει ότι προτίθεται να μπει εγγυητής στις τράπεζες για να πάρει δάνειο ο εργολάβος, προκειμένου να τους πληρώσει. Ο εργολάβος δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει γιατί δεν τον πληρώνει το Πανεπιστήμιο. Το υπουργείο και η κυβέρνηση περιμένουν την τρόικα να εγκρίνει αν θα πληρωθούν οι καθαρίστριες. Το επιχειρησιακό σωματείο εργολαβικών καθαριστών του ΑΠΘ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να μη διαταράξει την ησυχία όλων των προηγούμενων και επιτίθεται στο Κλαδικό Σωματείο και το ΠΑΜΕ που οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του, το Κλαδικό Σωματείο σημειώνει ότι η καθυστέρηση πληρωμής είναι ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη και ζητά από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να παρέμβει άμεσα. Ενημερώνει ότι ήδη έκανε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και παρεμβάσεις στην Πρυτανεία και προγραμματίζει παρέμβαση στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Επιδιώκει να οργανώσει την αντίσταση των εργαζόμενων έξω από τη Πρυτανεία, απέναντι στον εργολάβο, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μονιμοποιηθεί, όπως σε τόσες άλλες επιχειρήσεις.

Καλεί τους εργαζόμενους «να απομονώσουν "τρομοκράτες" εργοδότες και "συνδικαλιστές", να συσπειρωθούν γύρω από το κλαδικό σωματείο τους, να απαιτήσουν τη ζωή τους και να μην παραιτηθούν απ' αυτήν. Δεν έχουν αυτό το δικαίωμα ούτε για τις οικογένειές τους ούτε για τα παιδιά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καθαριότητα στα πανεπιστήμια (2014-10-16 00:00:00.0)
Πολλαπλές πιέσεις προς τους αγωνιζόμενους εργολαβικούς (2012-10-23 00:00:00.0)
Με τερτίπια νομιμοποιούν τους εργολάβους (2009-04-29 00:00:00.0)
Εργασιακός Μεσαίωνας στις εργολαβίες καθαρισμού (2009-01-15 00:00:00.0)
Τώρα προτείνει παράταση του εργάσιμου χρόνου! (2007-11-14 00:00:00.0)
Αντιδρούν στη 12χρονη «ομηρία» τους (2000-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org