Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» και του «ανταγωνισμού» στην ελληνική αγορά σχεδιάζεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Τέτοια σχέδια μιλούν είτε για δημοπρασίες πώλησης λιγνιτικής - υδροϋλεκτρικής ισχύος σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και προμηθευτές ηλεκτρισμού, με την υποχρέωση των τελευταίων να τη διαθέτουν απευθείας στους πελάτες τους με χαμηλότερα τιμολόγια (γαλλικό μοντέλο), είτε για ιδιωτικοποίηση με πώληση μονάδων σε ιδιώτες (ιταλικό μοντέλο).

Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των σχεδίων ήδη προωθείται καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων ανά 6 μήνες, κατάργηση της κλίμακας 0-800 kWh, εξομάλυνση του τρόπου κατανομής των χρεώσεων ΥΚΩ, πλήρη απεμπλοκή από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ τρίτων (Δημοτικός φόρος, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΕΤΗΔΕ κλπ.). Σχέδια που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και στο ξεπούλημα λιγνίτη, νερών, μονάδων της ΔΕΗ κλπ.

Το μόνο που έχει να περιμένει ο λαός από αυτά τα σχέδια είναι ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες της εργατικής λαϊκής οικογένειας που θα καλείται να πληρώνει υπέρογκα ποσά για να μπορέσει να ζήσει. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να παλέψει ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση - να μην πουληθεί καμιά μονάδα της ΔΕΗ, κανένα λιγνιτωρυχείο, να μη διαχωριστούν πλήρως τα δίκτυα στη Μεταφορά και τη Διανομή. Καμιά διακοπή ρεύματος για χρέος σε άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση του τέλους για τις ΑΠΕ. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Η μόνη φιλολαϊκή λύση είναι ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ