Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΤΟΠ στην περαίωση

Οι πληροφορίες, που διαρρέει η κυβέρνηση, για νέο φορολογικό εκβιασμό σε βάρος των πολύπαθων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δείχνουν την ταξική ουσία της πολιτικής και του προσανατολισμού της. Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα. Αυτή ακριβώς την περίοδο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από το 2009 και έπειτα. Τα στοιχεία από την έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ μιλούν για κίνδυνο 190.000 νέων «λουκέτων» και απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας το 2012, ενώ το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε νέα μείωση τζίρου για το 85% των μικρών επιχειρήσεων. Οι συνέπειες είναι σκληρές για τους αυτοαπασχολούμενους. Εχουν προηγηθεί πολλά περισσότερα «λουκέτα», ενώ τα χρέη συσσωρεύονται χωρίς να μπορούν να εξοφληθούν ούτε σε δόσεις. Είναι αποκαλυπτικό ότι οι μισοί και πλέον ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) χρωστάνε εισφορές στο Ταμείο, με συνέπεια να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Επιπρόσθετα, καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, το χαράτσι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και έναν υψηλό φόρο εισοδήματος. Ολα αυτά απαιτούνται την ίδια περίοδο που δεν υπάρχει δουλειά, δεν βγαίνει το μεροκάματο.

Ακριβώς αυτήν την περίοδο, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή νέας περαίωσης για τους 200.000 που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη ανάλογη διαδικασία, από την οποία η Εφορία μάζεψε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο εκβιασμός είναι παλιός, αλλά δοκιμασμένος. Ο μικρός ΕΒΕ καλείται να πληρώσει το ποσό που προσδιορίζει αυθαίρετα η Εφορία για προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, αλλιώς απειλείται με έλεγχο. Εναν έλεγχο που μπορεί να οδηγήσει έτσι κι αλλιώς στην απαίτηση σεβαστών χρηματικών ποσών, όχι επειδή ο ελεγχόμενος είναι φοροφυγάς, αλλά επειδή η Εφορία με δικά της κριτήρια προσδιορίζει το φόρο. Βεβαίως, η περαίωση δεν είναι για όλους «πρόβλημα», ενώ στο παρελθόν τουλάχιστον, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ με τον «τρόπο» της, όσο και η ΕΣΕΕ περισσότερο, είχαν επικροτήσει το μέτρο. Γιατί, όσο η περαίωση αποτελεί ένα άδικο μέτρο για την πλειοψηφία των επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, άλλο τόσο αποτελεί μια «ευκαιρία» για να «ξεπλύνουν» ορισμένοι, οι μεγάλοι, εισοδήματα και κέρδη που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Με μια περαίωση «ξεμπερδεύουν».

Δεν είναι, ούτε και θα γίνει ποτέ ζητούμενο για τον άνθρωπο του μόχθου, που παλεύει σκληρά να ζήσει την οικογένειά του, αυτού τους είδους οι «διακανονισμοί». Το αίτημα του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ είναι απλό και τίμιο. Κανένας εξωλογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος, κανένα «αντικειμενικό» κριτήριο. Φορολόγηση με βάση τα βιβλία και οριστικό κλείσιμο μετά από ένα χρονικό διάστημα. Γιατί υπάρχουν άνεργοι που μπορεί να κληθούν αύριο για περαίωση, όταν έχουν κλείσει το μαγαζί τους εδώ και χρόνια και τους υποχρεώνουν να διατηρούν και να πάνε στην Εφορία όταν κληθούν, όλα τους τα φορολογικά στοιχεία. Ολα τα παραπάνω δείχνουν καθαρά ότι η κυβερνητική πολιτική δεν «σκαμπάζει» από δίκιο και βάσανα. Αν δεν προχωρήσει την περαίωση, θα σκεφτεί κάποιο άλλο χαράτσι. Γι' αυτό χρειάζεται οργανωμένος αγώνας και συσπείρωση σε ένα ρωμαλέο λαϊκό αντιμονοπωλιακό μέτωπο ανατροπής αυτής της πολιτικής.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ