Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
«Παρών» στους ανταγωνισμούς και στο πλιάτσικο

Με τον Γ. Στουρνάρα συναντήθηκε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών

Θέσεις μάχης γύρω από το προσφερόμενο «πακέτο» με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, η κλιμάκωση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα, παίρνουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κράτη και κυβερνήσεις, για λογαριασμό των μονοπωλίων που ο καθένας στηρίζει και εκπροσωπεί. Ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Γ. Στουρνάρας, συναντήθηκε χτες με τον αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τσ. Κόλινς, οποίος εξέφρασε το «έντονο ενδιαφέρον» της αμερικάνικης κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης.

Η επίσκεψη Κόλινς, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα βρεθεί και στη Ρώμη, είναι ταυτόχρονα ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ΗΠΑ να παρέμβουν μέσω της Ελλάδας στις συνολικότερες εξελίξεις που αφορούν την κρίση και τη διαχείρισή της στην Ευρωζώνη, κύρια σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και τα μονοπώλιά της. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει τόσο η έντονη κινητικότητα που επέδειξε προεκλογικά η αμερικάνικη κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, όσο και οι μετεκλογικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σε επίπεδο κύρια υπουργών και υφυπουργών Οικονομίας.

Ο Κόλινς, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται δίπλα» στη συγκυβέρνηση και στηρίζουν την προσπάθειά της, με την προϋπόθεση ότι «θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις». Ειδικό ενδιαφέρον επέδειξε για τους «ώριμους προς αξιοποίηση» τομείς της οικονομίας, για τις πρώτες δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις, που θα είναι έτοιμες στο προσεχές διάστημα (προκηρύξεις διαγωνισμών κ.ά.), ρωτώντας να μάθει και το γιατί δεν προχώρησε το πρόγραμμα στο προηγούμενο διάστημα.

Ο Τσ. Κόλινς συναντήθηκε προχτές με τον υφυπουργό Οικονομικών (αρμόδιο για το φορολογικό σύστημα και τα έσοδα) Γ. Μαυραγάνη, με ατζέντα την «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος» που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση, για τη «δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org