Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Χωρίς ανάπαυλα η επίθεση

Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο έκφρασης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι από καιρό επισημασμένο. Το γεγονός ότι κάνουν παρέλαση πια ο ένας μετά τον άλλο διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ με ανάλογες παράλληλες επισκέψεις αξιωματούχων της ΕΕ, απλά επιβεβαιώνει τη σχετική εκτίμηση του ΚΚΕ και τονίζει την ανάγκη όσο το δυνατόν πιο γρήγορου απεγκλωβισμού από τις λυκοσυμμαχίες.

***

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θεωρεί νίκη τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου και ζητά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της, στη μία μετά την άλλη τις χώρες που «νίκησαν», η καπιταλιστική κρίση δείχνει τα δόντια της. Προχτές, οι τίτλοι μιλούσαν για την Ευρώπη που φλέγεται, χτες μίλησαν για γενικευμένο πανικό.

***

Στην πράξη, οι Ελληνες εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως όλες οι διακηρύξεις περί θυσιών που δήθεν θα πιάσουν τόπο, είναι σκέτη απάτη.

Τα 1.800 ευρώ που καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος στην Εφορία, για να αντιμετωπιστεί το χρέος που δημιούργησαν οι καπιταλιστές, πάνε άκλαυτα.

Το μόνο δεδομένο είναι πως πέρα από την κλοπή της υπεραξίας της δουλειάς τους μέσα στους χώρους δουλειάς πληρώνουν από πάνω και το ένα χαράτσι μετά το άλλο κι όλα αυτά για να εμφανίζονται ήδη κυβέρνηση και καπιταλιστές να ζητάνε κι άλλες θυσίες. Το «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» παραμένει ισχυρό.

***

Τα νέα από το οικονομικό επιτελείο μιλάνε για ανάγκη κι άλλης χρηματοδότησης για την εξόφληση του χρέους, δηλαδή και νέα μνημόνια, δηλαδή και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ηδη, 190 χιλιάδες μαγαζιά μπήκαν στη σειρά για κλείσιμο, με τους εργαζόμενους σ' αυτά να έχουν πληρώσει ακριβά τις συνέπειες της κρίσης.

***

Σε μια τέτοια πραγματικότητα γίνεται εμφανές πια τι εννοούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δήλωνε ότι θα ασκεί «αποτελεσματική αντιπολίτευση»: Το μαρτυρά η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης των ιδιωτικών υπαλλήλων, όπου γενικό κουμάντο κάνει ο γνωστός Βασιλόπουλος επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ. Μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ανακάλυψαν ποιοι είναι οι προνομιούχοι εργαζόμενοι και αποφάσισαν να τους κόψουν τους μισθούς από 6% έως και 18%.

Χουβαρντάδες με τους εργάτες και οι εργολάβοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Αξιώνουν να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, να μειωθεί το ασφάλιστρο των νέων εργαζομένων, να μην εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις.

Ζητάνε επί της ουσίας να εφαρμοστεί και στη Ζώνη το μοντέλο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Γι' αυτό και απευθύνουν το αίτημα στον αρμόδιο υπουργό, αυτόν που επέβαλε το μοντέλο με τα ΜΑΤ. Δεν γνωρίζουμε ποια μέθοδο επιβολής θα επιλέξει για τη Ζώνη ο υπουργός, ας ετοιμάζονται πάντως οι εκεί εργαζόμενοι.

***

Το ΚΚΕ, πάντως, όχι μόνο δεν συμμερίζεται τις θέσεις των καπιταλιστών ότι για την κρίση φταίνε οι εργάτες, αλλά καλεί σε ένταση της πάλης για την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων. Ακόμα περισσότερο, έβαλε στην ημερήσια διάταξη της λαϊκής πάλης ορισμένα άκρως επείγοντα ζητήματα για την αντιμετώπιση της βαθιάς φτώχειας, της εξαθλίωσης μεγάλου αριθμού λαϊκών οικογενειών, για την ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων. Η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση είναι ήδη στη Βουλή, η οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων είναι αντικείμενο της δράσης των ταξικών συνδικάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ