Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΓΣΕΕ
Διάλογος - παγίδα για τα εργατικά συμφέροντα

Το παιχνίδι των «κοινωνικών διαλόγων» στις πλάτες των εργαζομένων συνεχίζουν να παίζουν κυβέρνηση, ΓΣΕΕ και εργοδότες, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για να τους αποπροσανατολίσουν και να τους ποδηγετήσουν στο άρμα της «ανταγωνιστικότητας» την οποία όλοι τους υπηρετούν. Ετσι μετά τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς, χτες συναντήθηκε με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ την επόμενη βδομάδα αρχίζει ο νέος κύκλος «διαλόγου» της Συνομοσπονδίας με ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Το ότι το αποτέλεσμα αυτών των διαλόγων είναι προδιαγεγραμμένο και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνο για τα εργατικά συμφέροντα, φρόντισε να το ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης δηλώνοντας μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ: «Το υπουργείο είναι προσηλωμένο στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας...». Δηλαδή, με δυο κουβέντες, το υπουργείο κάνει καθαρό ότι το αντεργατικό οικοδόμημα θα παραμείνει ανέγγιχτο και θα τηρηθεί στο ακέραιο προς χάριν και της αξιοπιστίας της χώρας.

Και όμως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σχολιάζοντας τη συνάντηση δήλωσε αμέσως μετά ότι «προφανώς απαντήσεις οριστικές ο υπουργός δεν μπόρεσε να δώσει...» συνεχίζοντας έτσι να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να βγει κάτι από τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί στήνεται για άλλη μια φορά η αθλιότητα του «κοινωνικού διαλόγου».

Και αυτό γιατί η όλη συζήτηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις δεν έχει την παραμικρή αξία, αφού ακόμα και σε περίπτωση κάποιας συμφωνίας, αυτή για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει νόμος. Οταν όμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη κυβέρνηση με νόμο κατάργησαν την υφιστάμενη τότε ΕΓΣΣΕ και ανέτρεψαν το νομοθετικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με τι εχέγγυα μπορεί να ελπίζει κάποιος ότι μια νέα συμφωνία με ανάλογο περιεχόμενο θα γίνει δεκτή από τα ίδια κόμματα που πρωταγωνιστούν στη συγκυβέρνηση; Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το κόλπο είναι στημένο. Ο «διάλογος» για άλλη μια φορά δίνει άλλοθι διαλλακτικότητας στη νέα κυβέρνηση και ταυτόχρονα, άλλοθι στους εργοδότες και κυρίως στο ΣΕΒ, την ώρα που στην κορυφή συνδιαλέγεται με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, μέσα στους χώρους δουλειάς να συνεχίζουν το πλιάτσικο σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και στους κλάδους να πιέζουν αφόρητα για υπογραφή συμβάσεων με μεγάλες μειώσεις.

Αλλωστε και στο συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός Εργασίας ήταν σαφής: «Μια σειρά από εργασιακά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, θα τεθούν σε χρόνο και με τρόπο που θα ορίσει ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου». Δηλαδή, ακόμα και να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών αυτή παραπέμπεται σε κάποια στιγμή στο μέλλον και στα πλαίσια της γενικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ