Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Σοβαρές παραλείψεις και καθυστερήσεις με τους ψεκασμούς

Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, με καθυστερήσεις ξεκίνησαν οι κωνωποκτονίες και στη Βόρεια Ελλάδα

Η γύμνια της δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνεται καθημερινά, καθώς μετά την περιφέρεια Αττικής, εντοπίζονται ελλείψεις και καθυστερήσεις στις κωνωποκτονίες και σε άλλες περιοχές.

Με μεγάλη καθυστέρηση, ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έπρεπε να ξεκινήσει τον Απρίλη ή το αργότερο το Μάη και τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση στο πρώτο 15ήμερο του Ιούνη. Θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και το Σεπτέμβρη. Το κονδύλι του προγράμματος για τις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, υπολογίζεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα δε συμμετέχουν όλοι οι δήμοι.

Σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Α. Τζιτζικώστα, η καθυστέρηση που υπήρξε στην έναρξη του προγράμματος, «οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι τα χρήματα από το κράτος, εγκρίθηκαν με δύο μήνες καθυστέρηση και αντί για Ιανουάριο, η έγκριση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήρθε στις 20 Μαρτίου».

Στο νομό Θεσσαλονίκης, έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα των αεροψεκασμών σε ποσοστό 73% και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Οι αρμόδιοι των Περιφερειών, ενημερώνουν ότι οι παρεμβάσεις καταπολέμησης των κουνουπιών γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία δε δημιουργούν προβλήματα τόσο στον άνθρωπο όσο και στους υδρόβιους οργανισμούς (ψάρια κ.ά.) καθώς και σε άλλου είδους ωφέλιμα έντομα (μέλισσες).

Παραλείψεις στη Στερεά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τοπικά μέσα στη Λαμία, ο πρόεδρος της επιτροπής κωνωποκτονίας της Περιφέρειας Στερεάς βγήκε χτες και ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες της περιοχής, που ταλαιπωρούνται τις τελευταίες μέρες από τη μεγάλη έξαρση των κουνουπιών.

Ο πρόεδρος, σύμφωνα με τα ίδια μέσα, ανέφερε ότι δε δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στον άξονα από Δαμάστα μέχρι Αγία Τριάδα γιατί δεν ήταν, όπως λέει, αναμενόμενη η έξαρση του φαινομένου στις περιοχές αυτές.

Ομως, η ... «συγνώμη» δε βοηθά τις λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν από τη συστηματική και σχεδιασμένη εγκατάλειψη της πρόληψης και της δημόσιας Υγείας. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που οι ψεκασμοί γίνονται με καθυστερήσεις μηνών, τα προηγούμενα χρόνια είχε εντοπιστεί και μεγάλη μείωση του σχετικού προϋπολογισμού σε περιοχές μάλιστα που λόγω των συνθηκών (ορυζώνες, λίμνες, ποτάμια, στάσιμα νερά, αυλάκια για την άρδευση των καλλιεργειών) χρειαζόταν η αύξησή τους.

Ικανοποιητική η κατάσταση των ασθενών

Ικανοποιητική κρίνεται απ' τους γιατρούς η κατάσταση των δύο ασθενών που νοσηλεύονται με μηνιγγίτιδα εξαιτίας τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών απ' τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τα δύο κρούσματα σημειώθηκαν μέσα στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου (Φάληρο και Αργυρούπολη) γεγονός που καταδεικνύει την αργοπορημένη έναρξη -άρχισαν τις τελευταίες μέρες- των ψεκασμών στην Αττική, ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει τον Απρίλη ή το αργότερο το Μάη. Ετσι η αντιμετώπιση της κατάστασης μεταφέρεται πλέον στους κατοίκους, που πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα με κουνουπιέρες και κάθε άλλο μέσο που υποδεικνύουν οι ειδικοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ