Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ολοι «στο πόδι» ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Συνάντηση με το σωματείο εποχιακών εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία των εποχικών εργαζόμενων στην ΕΒΖ
Από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία των εποχικών εργαζόμενων στην ΕΒΖ
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, εξέφρασε για μια ακόμη φορά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία του σωματείου εποχιακού προσωπικού στην ΕΒΖ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Με το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση πουλά τα εργοστάσια ζάχαρης, δηλαδή τα οδηγεί σε κλείσιμο, καθώς οι ανταγωνιστές, οι Πολωνοί κατά πάσα πιθανότητα, όπως είναι γνωστό, θα εξάγουν στην Ελλάδα τη δική τους ζάχαρη, με όλες τις συνέπειες.

Η δική μας θέση είναι καθαρή: Ολοι μαζί, όλη η Ελλάδα πρέπει να βγει στο πόδι και να παρεμποδίσει τις αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τη διατροφή και τη δυνατότητα η χώρα μας να έχει αυτάρκεια και να μην υπάρχουν εισαγωγές και ταυτόχρονα να φάει ψωμί ο φτωχός αγρότης, οι εργαζόμενοι στον τομέα της βιομηχανίας ζάχαρης που είναι 1.000 εποχιακοί και γύρω στους 300 μόνιμους. Μιλάμε, δηλαδή, για πολλές πληγές που θα ανοίξουν».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε από την Αλέκα Παπαρήγα ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ, αλλά και η σταδιακή εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, αποτελούν συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Οπως είπε, οι αποφάσεις για τη σταδιακή μείωση ή και εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας, είχαν παρθεί πριν την υπογραφή του μνημονίου και πρόσθεσε ότι απαιτείται από τους εργαζόμενους να υψώσουν τείχος αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση, μαζί με τους αγρότες και το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Τραγικές και καθολικές συνέπειες

Οι εκπρόσωποι του σωματείου υπογράμμισαν ότι στους δύο από τους τρεις νομούς που λειτουργούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ, στις Σέρρες και στο Πλατύ Ημαθίας, η ανεργία βρίσκεται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη και ένα ενδεχόμενο κύμα απολύσεων που θα ακολουθήσει την ιδιωτικοποίηση, θα είχε τραγικές συνέπειες για την περιοχή. Επισήμαναν ακόμη ότι η ΕΒΖ διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό, σύγχρονες εγκαταστάσεις και δυνατότητες παραγωγής προϊόντων πέραν της ζάχαρης.

Τα παραπάνω θα προστεθούν στις συνέπειες που θα έχει συνολικά η ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ, που σημαίνει επί της ουσίας κλείσιμο των τριών εναπομεινάντων εργοστασίων, ανεργία για τους εργαζόμενους, καθώς και για τους επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτόν τον τομέα, ενώ οι αγρότες - όσοι έχουν απομείνει - θα εξαναγκαστούν να σταματήσουν την τευτλοκαλλιέργεια.

Μαζί με τα οικόπεδα, τα εργοστάσια και τις υποδομές, θα χαθεί και η εναπομείνασα ποσόστωση ζάχαρης, που είναι πλέον 158.000 τόνοι, από 318.000 τόνους το 2006, και η χώρα δε θα δικαιούται στο εξής να παράγει ζάχαρη. Θα χαθούν επίσης και οι ενισχύσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης που προορίζονται για τους τευτλοπαραγωγούς.

Οπως είπαν, οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, όλες οι προειδοποιήσεις που τους είχε απευθύνει την περασμένη χρονιά η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην ΕΒΖ, επιβεβαιώθηκαν μία προς μία, γεγονός που το προεδρείο του σωματείου επεσήμανε στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια πρόσφατης γενικής συνέλευσης.

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι

Την αγωνία των 1.000 εποχιακών εργαζομένων στην ΕΒΖ εξέφρασε στη δήλωσή του ο Χρ. Καλτσάς, πρόεδρος του σωματείου. Ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή της, είπε, θα επιφέρει τραγικές συνέπειες τόσο στο μόνιμο όσο και στο εποχιακό προσωπικό, όπως επίσης και στους χιλιάδες τευτλοκαλλιεργητές, αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.

Η ΕΒΖ, κατέληξε, παράγει ένα αγροτικό προϊόν από την καλλιέργειά του μέχρι τη διάθεσή του στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα όλη η προστιθέμενη αξία να παραμένει στην Ελλάδα. Πιθανό κλείσιμο των εργοστασίων θα είχε πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες συνολικά για την εθνική οικονομία, κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ