Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Σινιάλο για επιτάχυνση των αντιδραστικών ανατροπών

Σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη χτες στο Μαξίμου

Με μοιρασμένους ρόλους, οι τρεις της συγκυβέρνησης κλιμακώνουν την επίθεση και την κοροϊδία σε βάρος του λαού (φωτ. από παλιότερη συνάντηση)

Eurokinissi

Με μοιρασμένους ρόλους, οι τρεις της συγκυβέρνησης κλιμακώνουν την επίθεση και την κοροϊδία σε βάρος του λαού (φωτ. από παλιότερη συνάντηση)
Το σινιάλο για άμεση υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, όπως έχουν συμφωνηθεί με δανειστές και συμμάχους, έδωσαν ομόφωνα χτες οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ταυτόχρονα, επιχείρησαν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής και ανοχής στο λαό, αναπαράγοντας το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης των «επώδυνων όρων του μνημονίου», επιχειρώντας μάλιστα να πείσουν ότι δίνουν «σκληρές μάχες» στην κατεύθυνση αυτή.

Το κυρίαρχο, πάντως, που προέκυψε αβίαστα από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η αποφασιστικότητα των τριών κυβερνητικών συνεταίρων «να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος» και να προχωρήσει ταχύτατα η υλοποίηση των συνόλου των άγριων μέτρων που προβλέπονται στη δανειακή συμφωνία. Πράγμα που σημαίνει νέα σφαγή σε μισθούς και συντάξεις, δραστικές περικοπές σε δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνικά επιδόματα, νέα χαράτσια, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμπίπτουν πλήρως και στη «διαπραγματευτική» τακτική, δηλαδή πρώτα «ανάκτηση της αξιοπιστίας» έναντι των εταίρων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων και στη συνέχεια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής εφαρμογής κατά δύο χρόνια. Σ' αυτό το πλαίσιο ήταν φανερή η αγωνία τους να πείσουν ότι οι δήθεν φιλολαϊκές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών, παραμένουν σε ισχύ και μάλιστα ότι αποτελούν τη βάση της «επαναδιαπραγμάτευσης»!

Δίνοντας το στίγμα των αποφάσεων που πάρθηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των τριών πολιτικών αρχηγών να κάνουν τα πάντα ώστε «να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα της Ελλάδας», δηλαδή να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές. Την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών όπου θα ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα.

Ομόφωνα αντιλαϊκά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι οι κυβερνητικοί εταίροι διαπραγματεύονται σκληρά με βάση το πλαίσιο του κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος στήριξης, δηλαδή της δανειακής σύμβασης, τώρα που έχουμε ήδη ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο», τόνισε, αποκαλύπτοντας τον επικοινωνιακό στόχο της κυβέρνησης, δηλαδή την παραπλάνηση και εξαπάτηση του λαού.

Για το περιεχόμενο της «αναδιαπραγμάτευσης», είπε ότι «πρέπει να πείσουμε τους συνομιλητές μας, τους θεσμικούς μας εταίρους ότι η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί και άρα πρέπει να κλιμακώσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή σε περισσότερο χρόνο, για να γίνει αυτή πιο φιλικά για τον πολίτη και την ανάπτυξη, όπως ακριβώς έχει πει και το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε πότε θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, απάντησε ότι «έχει ήδη τεθεί σε όλα τα επίπεδα», επιβεβαιώνοντας ότι η διαφημιζόμενη επαναδιαπραγμάτευση είναι σκέτη απάτη.

Νωρίτερα, από την Ιπποκράτους διαρρέονταν ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα ζητούσε από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, οι όποιες αποφάσεις για τη δανειακή σύμβαση να λαμβάνονται πρώτα από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων και ακολούθως να εκτελούνται από τον υπουργό Οικονομικών. Επρόκειτο ακόμα να ζητήσει να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, έθεσε σε πρώτο πλάνο την «επαναδιαπραγμάτευση», προκειμένου όπως είπε «να υπάρξει απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου». Ταυτόχρονα, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση «εργάζεται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις, πρέπει να υπάρξουν». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση θα πάρει τόσο τα μέτρα ύψους 3 δισ. που είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και πρόσθετα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που είναι συμφωνημένα για το 2013 -14.

Το χρονικό περιθώριο για να εξειδικεύσει τις σχετικές αποφάσεις η κυβέρνηση, λήγει στις 24 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να συντάξει την έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομόφωνα στην εξόντωση και την εξαπάτηση του λαού(2012-09-11 00:00:00.0)
Θέλουν χειραγώγηση του λαού(2012-08-24 00:00:00.0)
Επιμήκυνση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης(2012-08-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-08-07 00:00:00.0)
Πιο βαθιά το μαχαίρι στο λαό(2012-07-31 00:00:00.0)
Διαλαλεί την προθυμία της να σαρώσει τα πάντα(2012-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ